Autor Wątek: Robinson MX3 Distance Feeder  (Przeczytany 2701 razy)

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Ulubione metody: method feeder
Robinson MX3 Distance Feeder
« dnia: 08.11.2022, 10:41 »
Cześć
Założyłem tytułowy temat dla potomnych, gdyż dziś odebrałem swojego MX3 3,9 do 120gr i jakie było moje zdziwienie gdy obejrzałem szczytówki. Mianowicie są 3 sztuki 2oz, 2,5oz oraz 3oz i są różnych długości, tzn po założeniu 3oz mamy 3 równe składy a po zamontowaniu 2oz lub 2,5oz już nie jest tak kolorowo i 3 skład jest dłuższy o dokładnie 13cm :-\. Wędka na sucho sprawia całkiem przyzwoite wrażenie, szkoda że producent nie informuje wcześniej o tak skonstruowanym patencie.

Offline paparoach

• Reputacja: 62
Odp: Robinson MX3 Distance Feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 08.11.2022, 11:17 »
Dobrze że piszesz o takich rzeczach. Dla mnie informacje o składzie wędki ( chodzi mi o wymiary transportowe nie o materiał  )są tymi od których zaczynam poszukiwania .
Jeżdżę na ryby autem klasy B . Komfortowo do bagażnika mieści się pokrowiec o długości 140 cm . Taki też kupiłem .Do takiego pokrowca mieszczą się prawie wszystkie wędki 3,9 w trójskładzie .
Jednak przy takim "myku" jak w tym Robinsonie byłby problem.
Musiałbym za każdym razem odpinać szczytówkę .
Polska to zaścianek , nie oczekuję by Shimano czy Korum zaczęli robić wędki pasujące do Peugeota 207 , wiadomo tam liczą się Niemcy, Anglicy, Holandia sprzedają się wędki w dwuskladzie.Są lepsze , nie przeczę .
Stąd myślę też duża popularność Flagmana u nas . Wędki mają w większości modeli krótkie wymiary transportowe.
Ja już chyba miesiąc szukam kija 3m który miałby poniżej 140 po złożeniu. Narazie znalazłem Legenda i Cast Master od Flagmana , jakiegoś Jaxona do metody i metodowego Sensasa Black Arrow , tyle , żadna mi nie pasuje .

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.11.2022, 12:46 »
W takich wymiarach są też Sherman pro picker new generation, Konger Turion method feeder i Konger Albion method feeder.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #3 dnia: 08.11.2022, 12:50 »
W takich wymiarach są też Sherman pro picker new generation, Konger Turion method feeder i Konger Albion method feeder.
Dokładnie, dodam jeszcze Zemex Iron-oba jeżdżą w pokrowcu właśnie 140cm. Temat transportu i poręczności wędzisk również u mnie jest na tapecie. Miałem dłuższe wędki różnych marek, dwie Matrixa, świetny pokrowiec daiwy 180cm i sprzedałem bo nie mogłem się przemóc.

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.11.2022, 12:51 »
Jest jeszcze VDE-Robinson Team Nano Core MX3 Feeder 3,00 / 45g.

Offline paparoach

• Reputacja: 62
« Odpowiedź #5 dnia: 08.11.2022, 18:38 »
Dokładnie, dodam jeszcze Zemex Iron-oba jeżdżą w pokrowcu właśnie 140cm. Temat transportu i poręczności wędzisk również u mnie jest na tapecie. Miałem dłuższe wędki różnych marek, dwie Matrixa, świetny pokrowiec daiwy 180cm i sprzedałem bo nie mogłem się przemóc.
Również miałem wędki 3,6 i 3,3 w dwuskladzie i szybciutko wyleciały . Faktycznie takie blanki są nieco lepsze , nie ma przesztywnień , które występują w miejscach gdzie części się łączą.
Niestety przechowywanie , transportowanie , przenoszenie skutecznie zabijało i mnie chęć posiadania takich wędek .
Zauważyłem też że jeśli taka wędka pojawia się na giełdzie czy olx ciężko to sprzedać bez znacznej straty .

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #6 dnia: 08.11.2022, 19:28 »
DAIWA BLACK WIDOW FEEDER 3,00m 80g METHOD jest w dwu składzie.

Producenci czasami regulują czułość szczytówek nie tylko ich grubością ale i długością. Mam pickera Balzera z lat 90-tych, z delikatnymi szczytówkami węglowymi 2,2 mm u nasady, więc dość cienkimi. I tu najczulsza jest najdłuższa (58 cm) a najsztywniejsza tylko 50 cm, przy niewielkiej zmianie grubości.
Jednak ten picker 3,3 m to dwuskład, z równymi składami i odejmowaną szczytówką, więc jej długość i tak nie ma znaczenia. Długość transportowa dzięki temu 135 cm i z odpowiednimi opaskami nie mam problemu z odejmowaną szczytówką do transportu. Dostępne np. w Drapieżniku. Polecam, kiedy szczytówkę trzeba odłączyć do transportu.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Trissot

« Odpowiedź #7 dnia: 08.11.2022, 19:49 »
Armadale 3.3 którą posiadam, również posiada taki system 2 równe składy i odpinana szczytówka, ale w takich wypadkach mamy jasną informację przed zakupem. Natomiast na stronie sklepu czy w przypadku produkcji na YT nikt nawet się nie zająknął, stąd moje lekkie rozczarowanie.

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #8 dnia: 14.11.2022, 11:55 »
Armadale 3.3 którą posiadam, również posiada taki system 2 równe składy i odpinana szczytówka, ale w takich wypadkach mamy jasną informację przed zakupem. Natomiast na stronie sklepu czy w przypadku produkcji na YT nikt nawet się nie zająknął, stąd moje lekkie rozczarowanie.
To samo sensas method feeder 350. Dwa równe składy plus szczytówki.
Co do tytułowej wędki... łowiłeś już? Jak wrażenia?
Mam matrixa aquosa 3.90/120 ale zbyt sztywna na komercje. Rzuca się przyjemnie i celnie, ale hol już przyjemny nie jest :(
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Trissot

« Odpowiedź #9 dnia: 14.11.2022, 18:05 »

To samo sensas method feeder 350. Dwa równe składy plus szczytówki.
Co do tytułowej wędki... łowiłeś już? Jak wrażenia?
Mam matrixa aquosa 3.90/120 ale zbyt sztywna na komercje. Rzuca się przyjemnie i celnie, ale hol już przyjemny nie jest :(

Cześć
Wędka zaliczyła rzeczny debiut, ale na małym ciurku i ciężko mi coś więcej sensownego powiedzieć bo nurt był  dość leniwy i miejsce gdzie się wybrałem okazało się dość wąskie i wobec powyższego musiałem uważać by koszyczek nie wylądował na drugim brzegu
Jeśli pogoda nie będzie dokuczać to w kolejny weekend wybiorę się nad Pilicę i wtedy skrobnę coś więcej na temat.