Autor Wątek: Poszukuję bolonki 7 m + kołowrotek  (Przeczytany 11742 razy)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Poszukuję bolonki 7 m + kołowrotek
« Odpowiedź #15 dnia: 30.09.2015, 22:34 »
Mateo, Ty też masz Sargasso? Macie obaj takie wędki? Jak wrażenia?
Error Team Poland

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #16 dnia: 30.09.2015, 22:34 »
andrzejm,
Weź pod uwagę bolonkę Robinsona MVDE. Kumpel miał i parę razy dał mi do ręki. Super jakość i bardzo lekka :)
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 30.09.2015, 22:40 »
andrzejm,
Weź pod uwagę bolonkę Robinsona MVDE. Kumpel miał i parę razy dał mi do ręki. Super jakość i bardzo lekka :)
Myślałem o tej bolonce, ale ciężko ją dostać. Zamówiłem dzisiaj rano tą Trabucco, ale nie wiem czy to był doby pomysł.
Error Team Poland

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 30.09.2015, 22:41 »
Jak już Andrzej kupił i to nie tanią, to myślę, że już nie ma sensu drugiej kupować.
Ja miałem też bolonkę Milo. Też przyzwoity kij w cenie ok. 400 zł. Też później sprzedałem, bo nie magazynuję sprzętu. Zostawiłem sobie tylko tę Caimana.

Trabucco i Milo do dobre firmy, ale można się często naciąć na egzemplarze (zarówno grubszego jak i drobnego sprzętu), które chyba nie do końca przeszły dobrą kontrolę jakości. Niektórzy mówią, że z Włochami to różnie bywa ;)
Kiedyś rozmawiałem z panem, który zaczął u nas handlować sprzętem innej bardzo znanej włoskiej firmy. Mówił mi, że rozmowa z Włochami nie jest łatwa i nigdy nie wiadomo co i kiedy przyślą :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 30.09.2015, 23:02 »
Mateo, mam 14 dni na zwrot tej wędki więc stąd moje pytania. W sobotę chcę ruszyć nad rzekę i jak ją wezmę to raczej jej nie zwrócę już. Teraz mam ostatnią szansę na jakąkolwiek zmianę zdania.
Error Team Poland

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 30.09.2015, 23:42 »
Mateo, Ty też masz Sargasso? Macie obaj takie wędki? Jak wrażenia?

Nie - jam mam bolonkę Colmica ale 6m i cena wyższa niż 7 stówek. Natomiast na targach wędkarskich w Zabrzu wystawia sie co rok firma Caiman bo są z Katowic i oglądalem dokładnie ich kije - baty i bolonki , także matchówki i gdybym mojego Colmica połamał - wtedy bym kupił bez wahania Sargasso
Pozdrawiam - Gienek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 30.09.2015, 23:51 »
Oglądałem też taki kołowrotek z tej samej firmy i byłby dobry do bolonki - cena szokująco niska a praca fajna, nie wiem oczywiście jak z trwałoscią ale mi sie podobał :

http://www.caimanpoland.pl/?181,kolowrotek-lewis-fd740
Pozdrawiam - Gienek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 01.10.2015, 00:26 »
Nie wiem jak ten kołowrotek Dragona który przedstawiłeś ,ale ja posiadam Dragon Fishmaker II 1125i  http://allegro.pl/kolowrotek-dragon-fishmaker-ii-fd-1125i-i5675735496.html Swojego używam co prawda przy pikerze ,ale z czystym sumieniem polecam. Przełożenie może nie imponujące,ale nawój bardzo zadowalający (74cm). Tu test jego starszego brata. http://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/311-dragon-fishmaker-fd930i 
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #23 dnia: 01.10.2015, 00:37 »
Tak, ja mam Sargasso. Urzekła mnie cienkim blankiem, wyjątkowo małą masą oraz nieco bardziej pełniejszym ugięciem podczas holu.
Nie mam pojęcia jakiego w rzeczywistości użyto tu węgla i grafitu, bo opis wcale nie musi być prawdą. Jednak cena jest o wiele niższa niż cena kijów znanych marek. Na moje skromne potrzeby kij bardzo mi odpowiada. Łowię nim głównie większe płocie, linki, karpiki do 2 kg. Szczytówkę raz sobie złamałem przy składaniu. Pojechałem do gościa, poszedł do magazynu, dał nową i nawet na miejscu zamontował.
Trudno mi powiedzieć czy byłbyś z niego bardziej zadowolony niż z wędki Trabucco. Kij z pewnością jest z wyglądu bardziej surowy. Nie ma tak grubej powłoki barwionego lakieru na przelotkach, same ramki są o wiele cieńsze (może też przez to bardziej podatne od odkształcenia), dolnik nie jest tak zdobiony. Dzięki temu wędka jest o wiele lżejsza.
Ja akurat miałem okazję dotknąć tego kija przed zakupem. Nie mogłem uwierzyć, że kij, który tak bardzo mi się spodobał, kosztuje o połowę mniej niż inne bolonki w tej długości, które oglądałem.

Może nie ma sensu teraz już kombinować. Competition to to już konkretna półka. Kupiłeś za dobrą cenę. Jeśli nie ma żadnych wad, to myślę, że masz bogaty kij.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #24 dnia: 01.10.2015, 08:42 »
Tak, ja mam Sargasso. Urzekła mnie cienkim blankiem, wyjątkowo małą masą oraz nieco bardziej pełniejszym ugięciem podczas holu.
Nie mam pojęcia jakiego w rzeczywistości użyto tu węgla i grafitu, bo opis wcale nie musi być prawdą. Jednak cena jest o wiele niższa niż cena kijów znanych marek. Na moje skromne potrzeby kij bardzo mi odpowiada. Łowię nim głównie większe płocie, linki, karpiki do 2 kg. Szczytówkę raz sobie złamałem przy składaniu. Pojechałem do gościa, poszedł do magazynu, dał nową i nawet na miejscu zamontował.
Trudno mi powiedzieć czy byłbyś z niego bardziej zadowolony niż z wędki Trabucco. Kij z pewnością jest z wyglądu bardziej surowy. Nie ma tak grubej powłoki barwionego lakieru na przelotkach, same ramki są o wiele cieńsze (może też przez to bardziej podatne od odkształcenia), dolnik nie jest tak zdobiony. Dzięki temu wędka jest o wiele lżejsza.
Ja akurat miałem okazję dotknąć tego kija przed zakupem. Nie mogłem uwierzyć, że kij, który tak bardzo mi się spodobał, kosztuje o połowę mniej niż inne bolonki w tej długości, które oglądałem.Może nie ma sensu teraz już kombinować. Competition to to już konkretna półka. Kupiłeś za dobrą cenę. Jeśli nie ma żadnych wad, to myślę, że masz bogaty kij.

A łowisz nim na rzekach o dużym uciągu? Pytam bo zastanawiam się czy to pełniejsze ugięcie nie przeszkadza tobie w kontroli zestawu oraz rzutach.

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #25 dnia: 01.10.2015, 08:46 »
Mateo, mam 14 dni na zwrot tej wędki więc stąd moje pytania. W sobotę chcę ruszyć nad rzekę i jak ją wezmę to raczej jej nie zwrócę już. Teraz mam ostatnią szansę na jakąkolwiek zmianę zdania.

Myślę że raczej powinieneś być spokojny, ten kij który kupiłeś jest klasowy. Swoją drogą jak założyłeś temat kupna bolonki to chociaż mogłeś poczekać na opinie ;D a dopiero później kupić :P

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 01.10.2015, 13:02 »
Bo ja w gorącej wodzie jestem kąpany. Wędka doszła ale wraca do sklepu. Dzisiaj dostałem voucher do  jednego ze skepów gdzie jest MVDE TX w rozmarze 6 i 7 m. Tego Robinsona chciałem od początku. Jutro jadę pomacać. Kwestia długości, niby chciałem 7m, ale potrzebuję na rzekę obszerokości 20-25m i głębokości 3-4m.
Error Team Poland

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #27 dnia: 01.10.2015, 13:08 »
6 m i 7 m będą ok na tak szeroka rzekę, pamiętaj jednak że 7 m jest bardziej uniwersalna i pozawala na lepszą kontrolę. Do bolonki polecam Tobie spławiki Cralusso Bolo i Surf pomagają lepiej kontrolować zestaw.

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 01.10.2015, 15:21 »
Jutro wezmę do ręki obie i podejmę decyzję. Boję się że 7 będzie kluchowata, choć bat TX jest super.
Error Team Poland

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #29 dnia: 01.10.2015, 15:25 »
Jak się okaże kluchą to nie bierz.