Autor Wątek: Kołowrotek Shimano Aero Feeder 4000 FA  (Przeczytany 113930 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kołowrotek Shimano Aero Feeder 4000 FA
« Odpowiedź #195 dnia: 09.03.2016, 20:39 »
No ale jak wiecie, że sprzedawane smary shimano nie są tymi które shimano same używa fabrycznie. Ogłupieć idzie nie? ;)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #196 dnia: 09.03.2016, 20:40 »

Shimano oczywiście zaleca swoje produkty ze zrozumiałych względów. Jednak odradza stosowania jedynie smaru Quantum z uwagi na niekorzystny wpływ na mechanizmy (zwiększone zużycie po dłuższym czasie). Do innych smarów nie odnosi się. Można o tym poczytać na anglojęzycznych forach.

Niewątpliwie jednak lepiej użyć Quantum niż kołowrotek miałby być suchy.

Smar Quantum raczej szkodliwy nie jest, jego kolor wynika tylko i wyłącznie z tego,że amerykanie lubią ułatwiać sobie życie i czerwony smar dobrze widać, gdzie został zaaplikowany,a gdzie nie.

Zresztą,co kto lubi ;) Ja w każdym razie nie sądzę by uszkodził Shimaniaka.

Co do Penna i ich środków smarnych to bym się zgodził (zapewne jest to smar molibdenowy) ,że warto z nich korzystać. Trybiki w Pennie są z jakiegoś specyficznego stopu (m.in. molibden,kobalt,chrom w składzie) i "czuć to" oraz widać,gdy porównamy do mechanizmów z innych młynków.
Nawet zrobiłem niegdyś teścik i posmarowałem Penna litowym smarem - smar "spadł" po kilku minutach pracy.Molibdenowy nie spada. Tytanowy też nie,ale sprawia ,że Slammer chodzący jak betoniarka zaczyna chodzić jak... rozbrandzlowana betoniarka :P
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #197 dnia: 09.03.2016, 20:44 »
No ale jak wiecie, że sprzedawane smary shimano nie są tymi które shimano same używa fabrycznie. Ogłupieć idzie nie? ;)

Potwierdzam tą opinię, jest to prawda.
Smary Shimano (które można zakupić) zawierają dość dużo teflonu,dzięki czemu klient czuje przepiękną pracę po posmarowaniu tym smarem swojego kręciołka. A co robi z trybikami dużo teflonu i długi czas.. ?
Prowadzi do mikro -przytarć.
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #198 dnia: 09.03.2016, 20:49 »

Ten zestaw z pewnością nie zaszkodzi ;)

Offline Tomek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #199 dnia: 09.03.2016, 21:07 »

Potwierdzam tą opinię, jest to prawda.
Smary Shimano (które można zakupić) zawierają dość dużo teflonu,dzięki czemu klient czuje przepiękną pracę po posmarowaniu tym smarem swojego kręciołka. A co robi z trybikami dużo teflonu i długi czas.. ?
Prowadzi do mikro -przytarć.

A czy znacie jakiś konkretny smar (marka, nazwa), którego można użyć do nowego shimano, dosmarować go, tak aby nie wyróżniał się z fabrycznym. Dołożony smar wymieszał się, tak aby różnica nie była widoczna a jednocześnie kołowrotek byłby dodatkowo zabezpieczony (chyba, że to zły pomysł).
Niestety jak zwykle chodzi o gwarancję a oglądając zdjęcia jakie umieszczacie na forum nowych młynków, to aż się wierzyć nie chce, że tak mało je smarują.
Pozdrawiam
Tomek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #200 dnia: 09.03.2016, 21:13 »
Jak ktoś dobrze dba o kołowrotek to myślę, że wszystko wytrzyma do gwarancji. Nawet coś co gięte na prasie napędzanej osłem :)

Czy mieszać dwa smary hmm? Ja bym nie mieszał.
Oczyścić wszystko nasmarować poprawnie i jak nic nie będzie się dziać zajrzeć nie wcześniej niż za 6 miesięcy.
Pamiętać o kleju na gwinty.
Chyba wszystko.
No i wiadomo nie dokręcać na siłę na kolanie :)

Offline Radek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • Dzielimy się wiedzą
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #201 dnia: 10.03.2016, 13:55 »
Dziekuję.
Kołowrotek po takiej interwencji traci gwarancję. Ten czerwony smar to Quantum Red Sauce.
Wonski, dla Ciebie tez :thumbup: należy się za pomoc co do info, gdzie, co, czym smarować.

Shimano nie zaleca używania smaru Quantum Hot Sauce do ich młynków z uwagi na możliwość uszkodzenia kołowrotka. do ich młynków z uwagi na możliwość uszkodzenia kołowrotka.

Jeśli możesz, to podeślij ten artykuł, w którym jest napisane, że Quantum szkodzi...
Dzielimy się wiedzą

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #202 dnia: 10.03.2016, 16:25 »

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #203 dnia: 02.06.2016, 21:04 »
Od dziś i ja stałem się posiadaczem tego kręciołka :). Na pierwszy rzut coś wspaniałego! Świetna maszynka. W modelu, jaki otrzymałem, nie widzę i nie słyszę żadnych wad, które pojawiły się w tym wątku. Jutro pierwsze testy sprzętu nad wodą 8)
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #204 dnia: 03.06.2016, 09:40 »
Hej,
jadę w sobotę po nowy kręciołek, niektórzy z Was juz AERO przetestowali niejednokrotnie, i jak sie sprawują te kołowrotki, kupili byście go ponownie czy szukali jednak czegoś innego, pytanie dotyczy wersji feeder jak i spinning.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #205 dnia: 03.06.2016, 09:46 »
Może lekko zboczę z tematu bo mam wersję 4000 Match i 2500 HGFA i dla mnie pracują bardzo dobrze. Jeśli miałbym kupić jeszcze raz to bez mrugnięcia okiem. Oczywiście feeder i spinn pracują podobnie z tym, że mają inne przełożenie. Myślę, że to dobry wybór.
Darek

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #206 dnia: 05.07.2016, 10:51 »
Ostatnio pierwszy raz miałem okazję pokręcić w sklepie aero feeder 4000 i przyznam, że po tylu pozytywnych opiniach pierwsze wrażenie mocno mnie rozczarowało. Kołowrotek wydał mi się strasznie "plasticzany" i delikatny. Nie kupiłbym go w tej cenie. Na co dzień użytkuję ultegra 5500 xtb - podobna konstrukcja, ale nieco większa i tam czuć solidność. Nawet zauber i red arc, których używam robią na mnie lepsze wrażenie. No, ale to tylko pierwsze wrażenie - być może nad wodą zmieniłbym zdanie. Niestety mimo, że myślałem nad ich zakupem to nie zaryzykuję ;)

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #207 dnia: 05.07.2016, 11:42 »
Witam ja posiadam osobiście dwa kręciołki Shimano Aero Feeder 4000 FA i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć może jedno gabarytowo są małe cały czas używałem kołowrotków typu Big Pit :). Kołowrotki te nawijają ładnie żyłkę na szpulę ,żyłka elegancko schodzi ze szpuli podczas rzutu ,precyzyjny hamulec itp.
Sebastian
Catch & Release - Złów i wypuść

Offline Tomasz Górka

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #208 dnia: 07.08.2016, 11:51 »
Witam. A ja swojego Aero chyba zarżnąłem po roku użytkowania :-( Przeczytałem cały ten watek i nie znalazłem nikogo, kto miałby identyczne objawy jak w moim Szymku
Problem polega na tym, że od początku jakoś głośniej chodził, ale tłumaczyłem to sobie dużym przełożeniem i nawojem żyłki. Czasami przestawał szumieć i wszystko było ok, ale wczoraj nad wodą przeżywałem koszmar >:(  Podczas zwijania zestawu w celu przerzucenia w początkowej fazie nie mogłem ruszyć korbką do przodu. Tzn, mogłem, ale czułem opór jakbym zwijał 200 gramowy zestaw a nie koszyk do metody! Ale żeby było ciekawiej, to po wyłączeniu blokady "wstecznego obrotu" kołowrotek kręci przez zarzutów, płynnie, cicho ale do tyłu... Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: 07.08.2016, 11:57 »
Rozkręć i wyczyść - czasem bród który się tam dostanie blokuje zapadkę blokady która wtedy mocno ogranicza swobodne kręcenie, przy włączonej blokadzie