Autor Wątek: Wędka Guru Aventus distance 11ft  (Przeczytany 2604 razy)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
Wędka Guru Aventus distance 11ft
« dnia: 13.12.2022, 23:07 »
Cześć, zastanawiam się nad przesiadką z Map suv ultra 2 na Guru aventus distance 11ft.
Wiele osób pisze i mówi że Guru jest zbyt twardym kijem, są spinki mniejszych karpi, inni bronią że jest kapitalnym kijem na komercje dzięki swojej mocy i pracy daje dużo frajdy pod rybą.
Zastanawiam się nad przesiadką z mapa czy nie zrobię błędu?

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Wędka Guru Aventus distance 11ft
« Odpowiedź #1 dnia: 14.12.2022, 00:00 »
A dlaczego chcesz zmienić Mapa?
Daiwa SLR 11ft jest sztywniejszym kijem od Aventusa, a nie przeszkadza to Przemkowi w robieniu wyników.
Posiadam SLRy, Aventusy, Aventusy Distance, Tournament Pro i każdym wędziskiem wyrwę karpiowi haczyk z pyska jeśli użyje zbyt dużej siły. Holując SLRem czy Distance można mieć skuteczność holu na poziomie 90-95% jeśli się to robi z głową i panuję nad emocjami.
Czasem na zawodach mając spinki na SLRze chwytam po miękkiego Tournament Pro, nie ma to wpływu na skuteczność holu.
Kluczem jest kulka>haczyk>przypon>ręka. Jeśli wszystko jest dobrze dobrane to spinek nie będzie.

To czy zrobisz błąd zmieniając Mapa na Guru zależy od łowisk i ryb jakie łowisz. Najsensowniej byłoby zostawić sobie Mapa i dokupić Guru ;)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 14.12.2022, 16:04 »
Daiwa SLR 11ft jest sztywniejszym kijem od Aventusa, a nie przeszkadza to Przemkowi w robieniu wyników.
Posiadam SLRy, Aventusy, Aventusy Distance, Tournament Pro i każdym wędziskiem wyrwę karpiowi haczyk z pyska jeśli użyje zbyt dużej siły. Holując SLRem czy Distance można mieć skuteczność holu na poziomie 90-95% jeśli się to robi z głową i panuję nad emocjami.
Czasem na zawodach mając spinki na SLRze chwytam po miękkiego Tournament Pro, nie ma to wpływu na skuteczność holu.
Kluczem jest kulka>haczyk>przypon>ręka. Jeśli wszystko jest dobrze dobrane to spinek nie będzie.

To czy zrobisz błąd zmieniając Mapa na Guru zależy od łowisk i ryb jakie łowisz. Najsensowniej byłoby zostawić sobie Mapa i dokupić Guru ;)

Chce coś mocniejszego bo czasem jak holuje karpia np 8kg to mam wrażenie że to ryba mną rządzi a nie ja rybą, to raz a dwa tym guru powinienem teoretycznie dalej machnąć podajnik...tak jak napisałeś najlepiej mieć mapa i guru

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 343
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #3 dnia: 14.12.2022, 16:55 »
Chce coś mocniejszego bo czasem jak holuje karpia np 8kg to mam wrażenie że to ryba mną rządzi a nie ja rybą, to raz a dwa tym guru powinienem teoretycznie dalej machnąć podajnik...tak jak napisałeś najlepiej mieć mapa i guru

A na jakich wodach łowisz, dzikich z zaczepami czy komercje? Bo może po prostu boisz się o kij i podświadomie nie dajesz mu się "wykazać", ugiąć? Karpie do 10kg to osobiście łowię wędkami typu Daiwa N’ZON S Light Feeder 3.35m 60g i tam jest jeszcze zapas, tylko nie ma co się bać, że wędka się wygina-po to jest, a spinek praktycznie nie ma, gdzie łowię na haki 14 a w  środku sezonu na 12.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #4 dnia: 15.12.2022, 07:04 »

Na Freestyle Method Feeder na Kuleszy wygrałem staw nr2 rybami 7-8kg. SLR(troszkę mocniejszy niż A. distance) spisywał się świetnie, nie odnotowałem żadnej spinki przy 9 rybach. Hole sprawne. Jeśli łowisz dużo takich ryb i nie jara Cie jak karpik 1kg wygina wędkę w pół to śmiało możesz zmieniać.
Jedyna kiepska rzecz w aventusie to idiotycznie długi dolnik.

Offline Swar89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Kraków
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 15.12.2022, 10:14 »
Tutaj jest fajny film z porównaniem tych wędek.