Autor Wątek: Wędka na rzekę - duży uciąg cw powyżej 150g  (Przeczytany 8500 razy)

Offline Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
Odp: Wędka na rzekę - duży uciąg cw powyżej 150g
« Odpowiedź #15 dnia: 18.12.2022, 13:05 »
Polecam Colimic ghepard 3,9m  do 180g.  Tylko nie wiem jak z dostępnością teraz.
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline plompek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #16 dnia: 18.12.2022, 13:08 »
Jak będzie syf płynąć to na każdym zestawie będzie sie wieszać. Jak jest normalnie w rzece to nic mi sie nie wiesza. Przecież ten węzeł nie jest jakiś wielki że nie wiadomo ile on tam by zbierał zielska. Dwa lata łowie na strzałówce na Odrze i węzeł nie przeszkadza. Jak leci niemiłosiernie dużo zielska to cuda na kiju Ci nie pomogą żeby twgo uniknąć na zestawie. Poprostu trzeba albo bliżej klatki sie ustawić w wolniejszym nurcie albo odpuścić wędkowanie na kilka dni

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #17 dnia: 18.12.2022, 13:13 »
A tak z ciekawości, pytam, bo się nie znam: co daje plecionka przy tak długiej strzałówce?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 18.12.2022, 13:15 »
Jak będzie syf płynąć to na każdym zestawie będzie sie wieszać. Jak jest normalnie w rzece to nic mi sie nie wiesza. Przecież ten węzeł nie jest jakiś wielki że nie wiadomo ile on tam by zbierał zielska. Dwa lata łowie na strzałówce na Odrze i węzeł nie przeszkadza. Jak leci niemiłosiernie dużo zielska to cuda na kiju Ci nie pomogą żeby twgo uniknąć na zestawie. Poprostu trzeba albo bliżej klatki sie ustawić w wolniejszym nurcie albo odpuścić wędkowanie na kilka dni

Jeśli Tobie się u Ciebie sprawdza, to baw się tak dalej. Bez żadnych złośliwości z mojej strony. Poważnie.

Ale generalnie taki malutki węzełek wystarczy, by się zatrzymał pierwszy syf, na nim drugi... i setny. I się robi bania, która nie przechodzi przez pierwszą przelotkę. I masz z 10 m żyłki niezwiniętej i dupa. Czujesz różnicę między syfem na takim zestawie a na zwykłym? ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #19 dnia: 18.12.2022, 13:46 »
A tak z ciekawości, pytam, bo się nie znam: co daje plecionka przy tak długiej strzałówce?

Jeżeli łowimy dłuższym feederem na niezbyt dużym dystansie i umiarkowanej głębokości, zysku nie widać, bo na działanie nurtu wystawiona będzie wyłącznie/głównie strzałówka, a nie cienka plecionka.

Dodatkowy węzeł to przy tym coś, w czym specjaliści od dużych brzan raczej nie gustują, nierzadko stosując zestawy typu straight through, czyli wiążąc haczyk bezpośrednio do żyłki głównej, by liczbę węzłów zminimalizować :)

Offline Ladat

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 18.12.2022, 17:03 »
Ja wczoraj do takiego łowienia zamówiłem ms range econ , z polecenia znajomych.W sklepienie miętus jest promocja na tą markę.Jak dojedzie paczka to napiszę coś więcej.

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 25.10.2023, 22:35 »
Odkopię wątek...
Czy coś się zmieniło od zeszłego roku jeśli chodzi o wędki do ciężkiego rzecznego łowienia jeśli chodzi o balans pomiędzy "finezją" i przyjemnością z łowienia mniejszych ryb, a możliwościami wędki do odsłużenia koszyków 100-150g, czy nadal prym wiedzie  Zemex  River Feeder 3.9m 180g, może jest coś jednak trochę tańszego, a równie dobrego?

Nie zależy mi na dystansie tylko na możliwościach łowienia w nurcie w środkowej Wiśle i tu już w grę wchodzą koszyki z dużym obciążeniem. Nie zawsze trafia się łopata 60+, a chciałbym mieć przyjemność z łowienia mniejszych leszczy, kleni czy krąpi.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 26.10.2023, 06:13 »
Z tańszych opcji zerknij sobie na te Delphiny  https://feedersklep24.pl/delphin-river-trophy-nxt-4-szczytowki-400cm200g3-sklady jest jeszcze wersja do 250 gr :beer:

Offline ma1234

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #23 dnia: 27.10.2023, 13:01 »
Odkopię wątek...
Czy coś się zmieniło od zeszłego roku jeśli chodzi o wędki do ciężkiego rzecznego łowienia jeśli chodzi o balans pomiędzy "finezją" i przyjemnością z łowienia mniejszych ryb, a możliwościami wędki do odsłużenia koszyków 100-150g, czy nadal prym wiedzie  Zemex  River Feeder 3.9m 180g, może jest coś jednak trochę tańszego, a równie dobrego?

Nie zależy mi na dystansie tylko na możliwościach łowienia w nurcie w środkowej Wiśle i tu już w grę wchodzą koszyki z dużym obciążeniem. Nie zawsze trafia się łopata 60+, a chciałbym mieć przyjemność z łowienia mniejszych leszczy, kleni czy krąpi.

Ciekawie zapowiada się seria Preston Monster Xtreme Distance.
Sam czekam na model 4,00 m do 180 g.
Powinny być w listopadzie br.
https://sklepdrapieznik.pl/5546-wedki-feederowe-preston-monster-xtreme-distance

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #24 dnia: 27.10.2023, 16:34 »
Chyba jeszcze długo nikt się nie zbliży do zemexów, tam opis nie bierze się z kosmosu.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline thegamer

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #25 dnia: 27.10.2023, 17:01 »
Możesz napisać co dokładnie masz na myśli?

Offline piotrrd

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 27.10.2023, 17:19 »
Możesz napisać co dokładnie masz na myśli?
A na przykład to, że w wędce do 180g biorę koszyk 150g ładuje go towarem i rzucam bez strachu dynamicznym rzutem zza pleców do klipa.

Miałem różnej maści wędki opisane nawet do 250g gdzie przy takiej masie koszyka nie było mowy o mocniejszym wymachu.

Takie przeciążenia to już nie żarty.

Offline thegamer

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #27 dnia: 27.10.2023, 17:24 »
Napisz proszę które modele masz dokładnie i jak się sprawują. ;D

Offline piotrrd

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 27.10.2023, 17:51 »
Napisz proszę które modele masz dokładnie i jak się sprawują. ;D
3.9 do 180
4.2 do 260

Kije, mocne dynamiczne ładnie pracują pod ryba, na pewno nie sztywne pały.

Miałem, pierwszą wersję rampage do 200g i była porażka, kij lał się, w mocnym uciągu trzeba było użyć mega siły, żeby ściągać duży koszyk pod prąd.

Wędka warta uwagi jest też sportex Rapid 4,2 o ile pamiętam do 200g mega mega mięsisty blank. Grube ścianki mam wrażenie, że kij nie do zajechania. Jednak tam praca pod ryba nie wygląda tak fajnie, jest bardziej kołkowaty ewidentnie kij pod duże ryby.

Następna wędka godną polecenia jest daiwa N,zone Z XL Distance do 180g
Jedyna taka mocna wędka która ma w sobie finezję, leciutka o pięknym ugięciu przy tym mega mocna, suma nie dałem rady zastopować, pękł przypon 0.25

Jeśli to ma być wędka i pod mniejsze ryby daiwa wygrywa zdecydowanie.

Offline marcopolo

• Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 27.10.2023, 17:51 »
Dziękuję Panowie za propozycje i opinie, chyba zaczekam na premierę tego Prestona w Polsce, wędka i tak będzie wykorzystywana dopiero w przyszłym sezonie.

piotrrd
Napisz proszę jakimi wędkami łowisz i jak oceniasz ich pracę pod mniejszą rybą - czyli jak dla mnie, to o długości w przedziale 30-45cm.

Widzę, że odpowiedziałeś w trakcie mojego pisania, dziękuję