Autor Wątek: Własne zanęty do Feedera  (Przeczytany 11745 razy)

Offline Robson;)

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Odp: Własne zanety do Feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 30.09.2015, 09:45 »
Arunio właśnie widziałem tez pływający ale to przy zakupie sie spytam.Kotwic dokładnie jedne więcej białka itp.Luk kiedys zrobiłem trochę do podajnika beton bez pracy ale luzem podany lub w zenecie. Temat fajnie sie rozkręcił miło by było jak by ktoś cos dopisał konkretnie w temacie zanety do koszyka. :)

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30.09.2015, 09:48 »
Składu nie trzeba zgadywać, bo go podają.

Że skład podają to wiem dobrze (nawet są publikacje, gdzie podany jest skład aminokwasowy, itd) ;D
O zgadywaniu piszę, bo kombinując z nowymi preparatami (zanęty, przynęty) zawsze jest to zabawa w zgadywanie.
Co wyjdzie, co zmienić, co źle idzie itd.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 30.09.2015, 09:55 »
A, jasne :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Robson;)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30.09.2015, 10:21 »
Ja necilem kilka dni to mieszałem kilka aller aqua z ziarnami i dawało efekt ale raczej grubym sie nie da aż tak z zaneta wiec opcja tylko 2-3 mm do zanety.W sklepie wędkarskim idzie luzem kupić pare dodatków rzepak w grudkach i drobny ale mozna pomielic i jest tez ciekawe cos na wzór mieszanki dla ptaków siemię proso itp jak to widzicie w zanecie ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 30.09.2015, 10:26 »
Co do  samych pelletów - to ich skład jest idealny aby rozmieszać z  zanętą na bazie pieczywa. Niby i tu i tu mamy zboże ale nie do końca. Dziwię się, czemu żadna z firm nie mieli pelletu i ne daje go do zanęt. Ja bym na dzień dobry zrobił miks, gdzie pół kilo pelletów zmielonych zmieszałbym z pół kilo zanety - i mamy zanętę do Metody :D Można wymyślić jakąś nazwę w stylu Method Exorcist i juz mamy świetny produkt za 12,50 za paczkę :D
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 30.09.2015, 10:58 »
Co do składu to ten karpiowy powinien być dobry, jednak nie jest to pellet wędkarski i nie ma on właściwości odpowiednich do używania w miksach 50/50, pellet feederach itp. Na pewno można go używać do mielenia i dodawać do zanęt, lub też obrabiać po swojemu, na pewno da się coś z tego zrobić :D

powiem tak z mojego doświadczenia nikt nie karmi pelletami wędkarskimi aby chodować ryby nie wiadomo jak by z dłuższej perspektywy ryby reagowały na te wynalazki raczej firmy wędkarskie nie analizują wpływu swych produktów na przyrodę w dłuższej perspektywie sa nastawione na tu i teraz
a pelety chodowlane są badane komponowane specjalnie pod żołądki ryb - to świetna pasza dla ryb i stale rozwijana i ulepszana z tąd moja opinia że to produkt najwyższej półki

Co do  samych pelletów - to ich skład jest idealny aby rozmieszać z  zanętą na bazie pieczywa. Niby i tu i tu mamy zboże ale nie do końca. Dziwię się, czemu żadna z firm nie mieli pelletu i ne daje go do zanęt. Ja bym na dzień dobry zrobił miks, gdzie pół kilo pelletów zmielonych zmieszałbym z pół kilo zanety - i mamy zanętę do Metody :D Można wymyślić jakąś nazwę w stylu Method Exorcist i juz mamy świetny produkt za 12,50 za paczkę :D

ja stosuje je w całości i mielone
miele je dobrych kilka lat kilka receptur chłopakom na forum poleciłem - to produkt kompletny zbilansowany UWAGA z dawkowaniem bardzo sycący osobiście polecam PSTRĄGOWY karpiowate dostają zawrotu głowy jak go czują .......
Maciek

Offline Robson;)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 30.09.2015, 11:01 »
Ale kto kupi za 12.50 za kilo niewiadomej firmy ;) w tanich zanetach tez nie wiemy co fruwa :P

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 30.09.2015, 14:45 »
Ja mam ziarno i sobie śrutuję.
Połowa to mączka rybna. Daje ześrutowaną pszenicę kukurydzę trochę śruty sojowej i do tego konopie. Czasami mleczko w proszku. Po doprawieniu solą i cukrem daje rade
Marcin

Offline Robson;)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 30.09.2015, 14:51 »
Katmay a nie skleja sie to za mocno ? Co do mleka słyszałem ze sie szybko psuje

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 30.09.2015, 15:44 »
Leży otwarta kilowa paczka mleka w garażu od roku i jest git. Nie śrutuję na.mąkę są grubsze frakcje. Przenica w 20% to pył. 50 prawie pył. Kukurydza grubsza, ale.trochę mąki też z.niej powstaje. Śruba sojowa nie klei, chyba że mokra wyschnie wtedy potrafi się zamienić na kamień. Jak się ją przemocy też jest nieciekawie.
50% mączka. 10-15% konopie. Kukurydza 15, pszenica 15-20. Plus dodatki. Na metodę nie próbowałem na pył mielić.
Zresztą poszła mi pokrywką od młynka typ 630 rodem.z prl
Marcin

Offline Robson;)

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 30.09.2015, 16:16 »
Całkiem fajna i ciut grubsza ja bazuje głownie na bułce tartej śrutę dodaje mało wiec moja Żaneta zawsze jest drobna czasem za kleista a z grubych frakcji to ziarna gotowane pellet drobny itd

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 30.09.2015, 16:51 »
Ja mam ziarno i sobie śrutuję.
Połowa to mączka rybna. Daje ześrutowaną pszenicę kukurydzę trochę śruty sojowej i do tego konopie. Czasami mleczko w proszku. Po doprawieniu solą i cukrem daje rade

Super połączenie polecam ugotować na sybko do tego zestawu kaszy jęczmiennej i zasypac twoja mieszanka dodaj do tego oleju rybnego i masz super zanete na leszcza
Maciek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 30.09.2015, 18:40 »
Mam olej sojowy. Myślałem, żeby go sobie dopieścić np czosnkiem, czy rybką lub innymi smakami. I do słoika na tydzień. Można też ten olej z przyprawami zagotować wtedy szybciej przejdzie aromatem. Jak ktoś już powiedział dla pełnego efektu można dać puszkę sardynek w oleju.
Marcin

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Własne zanęty do Feedera
« Odpowiedź #28 dnia: 01.10.2015, 15:59 »
Co do składu to ten karpiowy powinien być dobry, jednak nie jest to pellet wędkarski i nie ma on właściwości odpowiednich do używania w miksach 50/50, pellet feederach itp. Na pewno można go używać do mielenia i dodawać do zanęt, lub też obrabiać po swojemu, na pewno da się coś z tego zrobić :D

powiem tak z mojego doświadczenia nikt nie karmi pelletami wędkarskimi aby hodować ryby nie wiadomo jak by z dłuższej perspektywy ryby reagowały na te wynalazki raczej firmy wędkarskie nie analizują wpływu swych produktów na przyrodę w dłuższej perspektywie sa nastawione na tu i teraz
a pelety hodowlane są badane komponowane specjalnie pod żołądki ryb - to świetna pasza dla ryb i stale rozwijana i ulepszana z tąd moja opinia że to produkt najwyższej półki

ja stosuje je w całości i mielone
miele je dobrych kilka lat kilka receptur chłopakom na forum poleciłem - to produkt kompletny zbilansowany UWAGA z dawkowaniem bardzo sycący osobiście polecam PSTRĄGOWY karpiowate dostają zawrotu głowy jak go czują .......

a pelety hodowlane są badane komponowane specjalnie pod żołądki ryb - to świetna pasza dla ryb i stale rozwijana i ulepszana z tąd moja opinia że to produkt najwyższej półki

Wydaje mi się, że trochę to nie prawda, ponieważ nigdy nie wiesz z jakiej ryby została zrobiona mączka rybana której użyli do produkcji pelletu i nie wydaje mi się żeby ktoś robił badania toksykologiczne na produktach uzytych przy produkcji pelletów.

Wg mnie pellet nie jest jakoś bardzo zdrowy dla ryb, po prostu ma być tuczący żeby ryby szybciej rosły.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Odp: Własne zanęty do Feedera
« Odpowiedź #29 dnia: 01.10.2015, 17:33 »
Proponuje zasięgnąć wiedzy w doktorze google
http://www.aller-aqua.pl/ -polecam przeczytać
fakt pewnie to jak z fasfudami pokarm wysoce przetworzony no coż takie czasy
skutki będą znane za jakiś czas
Maciek