Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71723 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #330 dnia: 11.01.2023, 21:35 »
Ciekawostka: uwidoczniony wyżej kolega Cichocki to aktywista neokomunistyczny (wychwalający m. in. sowiecką inwazję we wrześniu 1939 roku) i zaciekły wróg kapitalistyczno-imperialistycznego Zachodu:

https://1maja.org/aktualnosci/o-idei-frontu-pracy-czyli-ideologia-1maja-info

To również jeden z liderów facebookowej "Normalnej Grupy Wędkarskiej", której normalność polega na niechętnym stosunku do wypuszczania złowionych ryb (ze szczególnym uwzględnieniem okazów) oraz wędkarskich nowinek (zwłaszcza rodem z krajów kapitalistyczno-imperialistycznych w rodzaju UK).

Nie wiem, czy PZW zyska na takich obrońcach, ale sprawa jest śliska jak lin ;D
O ja pier... :facepalm:

W tym linku z fejsa coś wspomina o pisaniu doktoratu....
Hm...
Polecam komentarze pod filmem ....
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #331 dnia: 11.01.2023, 21:50 »
Niemniej ten leszcz jest tam od zawsze jak podejrzewam i tu do natury nie miałbym pretensji.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, ja nie mam nic przeciwko karpiom jako takim.
W każdym okręgu powinny być wody sportowe gdzie wali się karpia, amura czy inne paszojady jak jesiotr z myślą o grunciarzach. Poświęciłbym na to jakieś stawy lub małe zaporówki.
Zarybianie naturalnych jezior czy rzek karpiem i amurem to z mojego punktu widzenia zbrodnia.
Swoją drogą ciekawe jakby wyglądały nasze wody gdyby zarybiać tylko daną wodę gatunkami, które występują w niej naturalnie.

Przeraża mnie jak słyszę,że każda woda stojąca powinna wyglądać jak np. Batorówka. A dla wielu metodziarzy których poznałem to nie byłby problem. Dla mnie byłby.

No to myślimy podobnie :) Ja też nie chciałbym aby walono karpia i amura na potęgę, jednak nie uważam, że w małych ilościach by wyrządzały szkody. Do tego mamy całkiem dobrą sytuację, te gatunki się u nas praktycznie nie rozmnażają. Więc można ich ilość doskonale kontrolować, nie musimy się obawiać, że będziemy mieli problemy jak na Ebro, gdzie Niemce wpuścili suma i karpia, i te zdominowały wodę, zmieniając strukturę gatunkową. Więc jesteśmy wręcz w uprzywilejowanej sytuacji. I chodziłoby tylko o to, aby daną wodę uczynić bardziej atrakcyjną wędkarsko, pod kątem turystyki między innymi. U mnie w UK jest sporo karpiarzy, którzy łowią na rzekach. Karpia w nich jest mało, ale ci się tym nie zrażają. Wystarczy więc określić jaka ilość jest tu optymalna i woda jest dużo ciekawsza.

Wystarczy tylko chcieć :) Problem w tym, że w Polsce wszystko nastawione jest na rybactwo, na odłowy, lobby rybackie dyktuje warunki i zmusza wszystkich do działania w ten sam sposób. Nie ma kierunku turystycznego, który byłby dla samego kraju i Polaków o wiele bardziej korzystny, dałby spore dochody. I nie trzeba wcale rezygnować z rybactwa! To ma miejsce i tak tylko na większych akwenach. ALe jak w danym rejonie jest tylko jedna spółka rybacka, zarządzająca pustyniami, to jest to dramat. Bo mogłyby funkcjonować tam jeziora zasobne w ryby, czytaj bez rybaków, co byłoby magnesem dla wędkarzy, nie tylko z Polski.
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #332 dnia: 11.01.2023, 22:07 »

Ciekawostka: uwidoczniony wyżej kolega Cichocki to aktywista neokomunistyczny (wychwalający m. in. sowiecką inwazję we wrześniu 1939 roku) i zaciekły wróg kapitalistyczno-imperialistycznego Zachodu:

To również jeden z liderów facebookowej "Normalnej Grupy Wędkarskiej", której normalność polega na niechętnym stosunku do wypuszczania złowionych ryb (ze szczególnym uwzględnieniem okazów) oraz wędkarskich nowinek (zwłaszcza rodem z krajów kapitalistyczno-imperialistycznych w rodzaju UK).

Nie wiem, czy PZW zyska na takich obrońcach, ale sprawa jest śliska jak lin ;D

To ten sam gość? Cholera, gdzie takich radykałów sieją? Mi najbardziej się podobał ten fragment jednego z artykułów politycznych:
'W 1939 roku nasi zachodni alianci przynajmniej zrzucali ulotki nad walcząca Warszawą'.

Jaki jest sens zrzucać ulotki nad walczącą Warszawą w 1939 roku? By wkurwić Polaków? I kto to niby miał zrobić? Taki wypadek był, ale w 1940 roku, nad okupowaną już stolicą :)
Lucjan

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #333 dnia: 11.01.2023, 22:12 »
Nie martwcie się przeciwnicy obecnego stanu rzeczy. Jak proces obrzydzania PZW skończy się sukcesem i cały ten interes przejmą obecnie rządzący za pomocą Wód Polskich i jeziora i rzeki będą sprzedawane albo dzierżawione za bezcen Obajtkom i innym kolesiom związanym z obecną władzą, to od razu wędkarzom się poprawi.Zadbają o nasze dobro jak pan Daniel o kieszenie kierowców na stacjach Orlenu. Mniej będziemy płacić, będzie więcej ryb i w ogóle łowisk tak jak i sukcesu gospodarczego będzie nam zazdrościł cały świat. )))))))))

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #334 dnia: 11.01.2023, 22:19 »
Nie martwcie się przeciwnicy obecnego stanu rzeczy. Jak proces obrzydzania PZW skończy się sukcesem i cały ten interes przejmą obecnie rządzący za pomocą Wód Polskich i jeziora i rzeki będą sprzedawane albo dzierżawione za bezcen Obajtkom i innym kolesiom związanym z obecną władzą, to od razu wędkarzom się poprawi.Zadbają o nasze dobro jak pan Daniel o kieszenie kierowców na stacjach Orlenu. Mniej będziemy płacić, będzie więcej ryb i w ogóle łowisk tak jak i sukcesu gospodarczego będzie nam zazdrościł cały świat. )))))))))

Trudno sie z tym nie zgodzić, ale wedkarze zahipnotyzowani obiecankami "wszystkie wody za 250 zł" leca do tego jak ćmy do światła, jak nieda Bóg tak sie stanie w kilka lat nasze wody będą jak obecnie kanał Gliwicki - ryb nie stwierdzono.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #335 dnia: 11.01.2023, 22:51 »
To ten sam gość?

Ten sam kolega/towarzysz.

Również dotychczas nie wiedziałem, że we wrześniu 1939 roku samoloty RAF lub Armée de l'Air uprawiały ulotkową propagandę nad walczącą Warszawą, ale zachodni imperialiści są do takich numerów zdolni! Na szczęście 17 września 1939 roku Armia Czerwona przyszła Polakom z realną pomocą, wyzwalając ich spod panowania kapitalistycznych wyzyskiwaczy, za co lider "Normalnej Grupy Wędkarskiej" jest kierownictwu państwa radzieckiego i czerwonoarmistom dozgonnie wdzięczny :) 

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #336 dnia: 11.01.2023, 23:06 »
Chyba wątek stracił swój sens. Większość postów powinna być zamieszczona w wątku PZW - czy to normalne...
Widzę, że moderatorzy i administratorzy też tego nie czują i zamieszczają swoje posty.

Jak by się doczepić, to każdy powinien napisać odpowiedź tak lub nie. Pytanie ma dużo większy zasięg, troszkę je więc poprawiłem. Wg mnie dyskusja jest wciąż na temat, choć się mocno rozjeżdża. Bo są powody dla których nie opłacamy karty lub ja opłacamy, stan wód, związku i tak dalej :)
No nie. Dla mnie ten wątek był informacją, kto i po co opłaca kartę, żeby połowić na wodach PZW przy istniejącym stanie prawnym. Nie do tego, co mu się nie podoba w PZW, i co chciałby tam zmienić. Do tego jest wątek PZW - czy to normalne...
Ale przyjmuję, że watek zmienił charakter na polityczny i nie muszę go czytać, bo i tak się nie dowiem nic, co by mnie interesowało.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #337 dnia: 11.01.2023, 23:15 »
Zadbają o nasze dobro jak pan Daniel o kieszenie kierowców na stacjach Orlenu.

Wiadomo tylko, że następca PZW będzie miał "Narodowy" lub "Narodowe" w nazwie (jednak łatwiej eksploatować wędkarzy odgórnie i monopolistycznie zorganizowanych), jego strategicznym partnerem zostanie Orlen, wszystkie karpiki i japońce z zarybień będą miały naniesione firmowe logo, a na firmowych stacjach pojawią się całodobowe automaty z robakami oraz dystrybutory z melasą i boosterami.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #338 dnia: 11.01.2023, 23:49 »
W Hamburgu przez jakiś czas miałem diesla ponad 2,30 Euro , przy przeliczniku 4,7zł ( przy dzisiejszym kursie -wtedy stało wyżej) wychodziło prawie 11 zł za litr ... w tej chwili jest po 1,80 , nie narzekajcie.

Pozdrawiam Łukasz

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 390
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #339 dnia: 12.01.2023, 05:44 »
Przeczytałem ten jego wywód na portalu 1maja.org. Takich ludzi powinno się zamykać i leczyć, propaguje niebezpieczne idee.

"W dalszej perspektywie naszym obowiązkiem powinno być utworzenie państwa socjalistycznego z przewodnią rolą klasy pracującej."

" dbanie o dobre imię PRL; walka z prozachodnią narracją IPN-u;
pamięć o bohaterach związanych z najlepszymi tradycjami polskiego ruchu socjalistycznego oraz narodowowyzwoleńczego;
nawiązywanie kontaktów z organizacjami zagranicznymi o podobnym profilu;"

Przecież ten człowiek jest ślepo zapatrzony w socjalizm ??? :facepalm:
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #340 dnia: 12.01.2023, 07:09 »
Szkoda tylko że korzysta z dobrodziejstw zachodu pełną gębą, powinien występować w filmach, kufajce, pepeszy i przyjeżdżać ładą na wiece. Imho próba zwrócenia uwagi jak narodowcy zagorzali czy inne grupy mniejszościowe.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #341 dnia: 12.01.2023, 08:05 »
Jak ktoś z Was te jego rzeczy ogląda,  to niech w komentach uświadamia innych, jakie wartości ta kreatura wyznaje.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #342 dnia: 12.01.2023, 08:08 »
No nie. Dla mnie ten wątek był informacją, kto i po co opłaca kartę, żeby połowić na wodach PZW przy istniejącym stanie prawnym. Nie do tego, co mu się nie podoba w PZW, i co chciałby tam zmienić. Do tego jest wątek PZW - czy to normalne...
Ale przyjmuję, że watek zmienił charakter na polityczny i nie muszę go czytać, bo i tak się nie dowiem nic, co by mnie interesowało.

Ale jak to po co ktoś opłaca skłądki w PZW? Aby uprawiać warzywa lub aby pojeździć na rowerze? DO cholery, przecież wiadomo, że po to aby łowić ryby :)

Skończmy też z tym unikaniem polityki w temacie polskiego wędkarstwa. Polskie Wody to upolityczniona instytucja, bardzo groźna dla nas wędkarzy, bo podlega pod ministerstwo infrastruktury. Nadano mu w 2018 roku tak duże uprawnienia, odbierając je samorządom, aby bez problemu robić inwestycje, przykładem był przekop Mierzi Wiślanej. To typowa dziś inwestycja, polegająca na laniu betonu, nie na tym aby się to opłaciło Polakom. PW chcą budować progi wodne i budować zaporówki w inię walki z suszą, co absolutnie się w takie działania nie wpisuje. NIemieckie ministerstwo środowiska prosi Polaków aby nie prowadzili prac na Odrze w sierpniu i wrześniu (pogłębianie), bo zwiększa to i tak już wielkie problemy, a tu wielka akcja patriotyczna, gdzie nasi ministrowie mówią, że nie będzie nam Niemiec blokował inwestycji i mówił jak mamy żyć. Ten sam minister mówi o drogiej karcie, które nic rok do roku nie kosztuje, na swym profilu na Fb sugeruje, ze Polskie Wody to więcej ryb. Ma być taniej i ma być lepiej, to jakby twierdzić, że jak w dziurawym wiadrze zrobi się kolejną dziurę, to szybciej napełni się je wodą. To zwykły populizm, dodatkowo perfidny, bo celuje w pazerność wędkarzy, którzy idą na to, bo mają wizję łowienia za mniejsze pieniądze na większej ilości wód, przy minimalnej kontroli, więc hulaj dusza piekła nie ma. Prosta droga na rafy!

Dlatego polityka musi być w dyskusjach o wędkarstwie w Polsce, a jak ktoś uważa, że nie, to jest ślepy i nie rozumie co się wydarza (lub jest fanem PiS i nie w smak mu zwracanie uwagi na to jak rząd nas dyma). PZW jest fatalną organizacją, ale można tam zrobić porządek, to stowarzyszenie. Polskich Wód tak się ogarnąć nie da, a już widać co nam grozi, zakaz nęcenia, po którym mogą przyjść kolejne. Mamy fatalne prawodawstwo, dopasowane do rzeczywistości PRL-u, gdzie nie było towarów w sklepach (oprócz octu), i rybami, których było wtedy dużo w polskich wodach, chciano część problemów załatwić. Ustawa o rybactwie środłaðowym i jej zmiana to też polityka, nie zmieni się ona sama z siebie.

Wg mnie wątek jest OK, nawet z jego tematami pobocznymi. Bo wiadomo kto wspiera takie PZW, jakiś komunistyczny oszołom, widać co mu siedzi w głowie, to tym bardziej jest ciekawiej. On ci tłumaczy, dlaczego jest dumny z opłacania składek, Modus pokazał jaki to gostek :) Warto jednak też dyskutować dlaczego warto/niewarto opłacać składek, musimy zakładać kolejne tematy lub pięć aby nie było tematów pobocznych? Bez przesady :)
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #343 dnia: 12.01.2023, 08:19 »

To co, mamy tez ślepo popierać PZW? Kaman, to tutaj nie ma miejsca. Zobacz jak cię dymało PZW przez tyle laty, podoba cię się to? PZW i PW to wybór między dżumą a cholerą. Można zaakceptować PZW, ale po reformach. Bez tego jest to ślepy zaułek, do tego nie zmienią spraw nęcenia, bo nigdy nie walczyli o prawa wędkarzy, a rybaków. Dlatego nie udawajmy, że związek jest OK, bo nie jest. Od 1990 roku mamy pogłębiające się bezrybie, z czym nasi włodarze nic nie zrobili i zamiaru nie mają.

Są inne wyjścia niż wybór między PZW a PW, do tego konkurencja między nimi dla nas jest idealna, ale nie potrafimy tego wykorzystać :(
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #344 dnia: 12.01.2023, 08:59 »
Jestem ciekaw jaka by była wasza reakcja gdyby rzeba było zapłacić za kartę pzw 1180zł...
Opłata składa się:
wody okręgu nizinne
wody okręgu górskie
członkowskie
łódka
opłata za zbiornik licencyjny
Maciek