Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71447 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #60 dnia: 02.01.2023, 16:14 »
Ale naprawdę powoli wkraczamy w inną rzeczywistość niż te kilka, a już na pewno kilkanaście lat temu. I teraz kontrole są coraz częstsze, a beztroscy miejscowi ciągnący siatę w biały dzień mogą wyrwać za to 50 tysięcy kary na głowę :)

Też spodziewam się wysypu kontroli choć nie mam złudzeń że ktoś nagle postanowił się zatroszczyć o wody. Po prostu sakiewka Pinokia której miał pilnować Gumiś ze swoimi blond transami jest pusta i będą kroić ile się da i kogo się da. Nie tyle spodziewam się kontroli celowanych w kłusowników co takich jakie już miały miejsce w 2022 w okolicach Rybnika czyli wpada na zbiornik dwóch policajów i wedle własnego uznania sypią mandatami za byle co.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #61 dnia: 02.01.2023, 16:25 »
Prawdopodobnie nie, za to wykupię niemiecką karte.

Offline ssygula

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #62 dnia: 02.01.2023, 16:32 »
Jeżeli będzie tak że dostanę zniżkę czyli niecałe 200 zł PZW Świętokrzyskie i nie wiem ile Wisła?? Do tego jak 30 za Częstochowe do dopłaty

Offline paparoach

• Reputacja: 62
« Odpowiedź #63 dnia: 02.01.2023, 17:47 »
Tak z ciekawości sprawdziłem ile wzrosła cena pozwolenia w czasach gdy je opłacam .
Do PZW należę od 1998 , koszt wszystkich opłat wtedy to było dla mnie 21,38 dolara (po kursie z tamtych lat , razem z opłatą za egzamin )
W tym roku gdybym chciał opłacić PZW w moim kole to byłoby 91,32 dolara po obecnym kursie. Ryb jest zdecydowanie mniej , wód gdzie można wędkować także .
Ceny przeliczyłem na dolary bo nasza waluta to plwocina i przez te lata spłynęła po ścianie toalety .

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #64 dnia: 02.01.2023, 17:55 »
50 zł ? U mnie min. 200 za brak pozwolenia,a od tego roku pewnie więcej,więc nie wiem czy to taki deal,poza tym ciągłe rozglądanie się na boki też komfortu nie poprawia.
A jak przekraczasz prędkość autem to też się rozglądasz na boki?
Mówisz, że zapomniałeś karty i dostajesz mandat. Tyle.
Tak jak pisałem, ja na boki się nie muszę rozglądać, bo nie miałem kontroli przez ostatnie lata.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 02.01.2023, 17:56 »
Tak z ciekawości sprawdziłem ile wzrosła cena pozwolenia w czasach gdy je opłacam .
Do PZW należę od 1998 , koszt wszystkich opłat wtedy to było dla mnie 21,38 dolara (po kursie z tamtych lat , razem z opłatą za egzamin )
W tym roku gdybym chciał opłacić PZW w moim kole to byłoby 91,32 dolara po obecnym kursie. Ryb jest zdecydowanie mniej , wód gdzie można wędkować także .
Ceny przeliczyłem na dolary bo nasza waluta to plwocina i przez te lata spłynęła po ścianie toalety .

To samo tyczy się dolara ;)
Żeby takie wyliczenie miało sens, musisz porównać cenę do średnich zarobków w PL wtedy i teraz.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 02.01.2023, 18:03 »

Żeby takie wyliczenie miało sens, musisz porównać je do średnich zarobków w PL wtedy i teraz.

No to policzmy inaczej, żytnia w peweksie kosztowała 1,05 dolara czy jak kto woli bona towarowego :D czyli można było w 1998 kupic 20 butelek wódki , przy obecnych cenach 20 butelek wódki kosztuje ok 500 zł  u mnie koszt opłat 370 zł
Albo wódka taka droga albo PZW takie tanie :D ;D :P :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 02.01.2023, 18:21 »
Mandat to jedno, a czy sprzęt wędkarski nie jest konfiskowany jako narzędzie kłusownicze?

Gdzieś o tym było, nikt sprzętu nie rekwiruje bo nie mają do tego podstaw prawnych, musiałoby to iść przez sąd. Mandat 200zł i nara. Dam mój przykład, gdybym chciał na krzywy ryj łowić na śląsku to mógłbym to z powodzeniem robić cały rok, byle tylko nie pojawić się na Dzierżnie. Tam SSR kontroluje co chwilę, włącznie z dronem. W weekend można mieć 3 kontrole każdego dnia i ze 2 w nocy, gdzie indziej w okręgu katowickim kontrola w zasadzie nie istnieje.

Nie masz racji. Jeżeli łowisz bez aktualnego zezwolenia=kłusujesz. Dostajesz mandat 200 zł,a Twój sprzęt zostaje rekwirowany jako dowód ,lub ewentualne zadośćuczynienie dla danego koła/okręgu.

Chyba faktycznie coponiektórzy rzadko mają kontrolę. Mnie na początku denerwowało sprawdzanie raz-dwa razy w tygodniu,ale potem doceniłem pracę straży,która naprostowała już nie jednego cwaniaczka,który łowił na 3 wędki,albo używał szarpaka z łodzi.

Offline paparoach

• Reputacja: 62
« Odpowiedź #68 dnia: 02.01.2023, 18:42 »

Żeby takie wyliczenie miało sens, musisz porównać je do średnich zarobków w PL wtedy i teraz.

No to policzmy inaczej, żytnia w peweksie kosztowała 1,05 dolara czy jak kto woli bona towarowego :D czyli można było w 1998 kupic 20 butelek wódki , przy obecnych cenach 20 butelek wódki kosztuje ok 500 zł  u mnie koszt opłat 370 zł

O i to jest dobre wyliczenie . Czyli wtedy 20 butelek , teraz mniej więcej też . Przynajmniej u mnie . Generalnie stosunek się zgadza .
Więc powinniśmy się cieszyć że przez lata było tak tanio , bo u mnie w tym roku podwyżka 50 % była .

Offline Zagorek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #69 dnia: 02.01.2023, 19:01 »
Nie jestem w temacie , mój okręg jeszcze nie podał nowego "cennika"  ile szacunkowo wzrosły składki na ten rok ?
Co Ty opowiadasz? Wszystkie okręgi dawno podały cennik

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #70 dnia: 02.01.2023, 19:05 »

O i to jest dobre wyliczenie . Czyli wtedy 20 butelek , teraz mniej więcej też . Przynajmniej u mnie . Generalnie stosunek się zgadza .
Więc powinniśmy się cieszyć że przez lata było tak tanio , bo u mnie w tym roku podwyżka 50 % była .
To już wiadomo skąd tyle butelek nad wodą :P wędkarze płacą, płaczą i piją by zapomnieć ;D

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #71 dnia: 02.01.2023, 21:00 »
Jeśli o mnie chodzi to nawet się nie zastanawiam. A opłacam Katowice, Bielsko i elektrownię Rybnik. Przy mojej częstotliwości łowienia opłaty w dalszym ciągu uważam za niskie. Wody oferują mi dużo więcej frajdy niż komercyjna konkurencja. Wyniki z roku na rok lepsze więc nic tylko łowić 😉

Offline Zander 112

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #73 dnia: 03.01.2023, 12:08 »
Za gościem raczej nie przepadam ale pisze dobrze https://www.facebook.com/100053957209737/posts/pfbid0FZVNHK8BSdmv9oM2fzVb31vZbyTYBbmKstfbPV4sdSi8jdHG1J9TS6Wu8tvmzTRhl/?app=fbl
Akurat taka sytuacja jest w każdym okręgu. Pisałem już parę lat temu o KRS, nawet jakiś forumowicz zrobił temat z instrukcją jak to dokładnie się przegląda.
Mnie dziwi fakt, że koła wędkarskie nie poruszają tego tematu na zebraniach, bo o tych danych mało kto wie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #74 dnia: 03.01.2023, 12:10 »
Dla mnie zachęcanie przez youtuberów do łowienia bez zezwolenia to jest zachęcanie do popełnienia przestępstwa (czy tam wykroczenia, nie znam się). Żeby to się bardzo źle dla niektórych nie skończyło...

A sam fakt tutaj poruszony przez Lucia - czyli ile idzie na zarybienia - to jest to skandal niezwykłego kalibru. Ale zgodnie ze statutem PZW organizacja przeznacza pozyskane fundusze na XXX. I np. w tym XXX mieści się budowa smażalni nad Zegrzem za pieniądze wędkarzy. Więc... wszystko jest zgodnie z prawem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!