Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71431 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #75 dnia: 03.01.2023, 12:29 »
W temacie opłat to akurat badam temat łowienia w Czechach. Na jednym z filmów (chyba wrzucił go Jędrula) jest info że na zbiornik 33ha zostało wpuszczonych w ramach zarybienia 3,5t karpia. Porównałem sobie to z ilością jaką do zbiornika o podobnej wielkości teoretycznie wpuszczono w Rybniku. Otóż teoretycznie wpuszczono 450kg. Piszę teoretycznie bo swego czasu brałem udział w zarybieniach i z rękawa do wody leciał jakiś chwast a do protokołu trafiały karpie, liny itd.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 03.01.2023, 12:34 »
Dla mnie zachęcanie przez youtuberów do łowienia bez zezwolenia to jest zachęcanie do popełnienia przestępstwa (czy tam wykroczenia, nie znam się). Żeby to się bardzo źle dla niektórych nie skończyło...

A sam fakt tutaj poruszony przez Lucia - czyli ile idzie na zarybienia - to jest to skandal niezwykłego kalibru. Ale zgodnie ze statutem PZW organizacja przeznacza pozyskane fundusze na XXX. I np. w tym XXX mieści się budowa smażalni nad Zegrzem za pieniądze wędkarzy. Więc... wszystko jest zgodnie z prawem.

W zależności od interpretacji sądowej może być jedno i drugie. Głupi trend narzucają niektórzy jutuberzy, ale w przypadku tych najczęściej wymienianych wcale mnie to nie dziwi, bo zachowanie jest na ich poziomie. Na czymś trzeba oglądalność wyrobić. Też nie wiem skąd jakiekolwiek zaskoczenie w tej materii, bo jak wiadomo PZW swoich członków dyma już długi czas. Szacun dla chłopaków z wykopu, którzy czytelnie potrafią pokazać problem na liczbach jaka jest to skala.
Plum

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #77 dnia: 03.01.2023, 13:01 »
Oczywiście opłacam.
Sieradz, Piotrków, Kalisz. Może coś jeszcze.
Jakieś 450zł to kilkanaście dniówek na komercji lub nawet nie 10 nocek gdzie z resztą nie ma kleni czy pstrągów.
A kilkanaście wypadów to zaliczę prawdopodobnie maksymalnie do połowy lutego.
Niepłacenia bo i tak nie ma kontroli nawet nie bardzo chce mi się komentować. Rozumiem jak coś takiego mówi pijany szesnastolatek. Ale dorosłe chłopy? Eh.
Panowie, policzmy głosy:

Offline krzys_u

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #78 dnia: 03.01.2023, 13:08 »
Odpuściłem PZW w zeszłym sezonie i nie widzę powodu żeby w tym było inaczej.
Miałem do opłacenia: jezioro nad którym mam działkę, moją stowarzyszeniową gliniankę i PZW.
Stwierdziłem że to się robi za dużo kasy i muszę wyeliminować najsłabszą pozycję - no i tak zrobiłem.

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #79 dnia: 03.01.2023, 20:06 »
Zakręciłem się dziś w swoim kole PZW by sprawdzić jakie teraz są stawki. Moim zdaniem skok na kasę ale zobaczcie sami:

--> 2016r
1. Składka Członkowska = 75zł
2. Składka Uzupełniająca = 90zł
3. Wpisowe = 25zł
4. Czyn społeczny 2h lub = 30zł
--------------------------------------------
Razem: 220zł

--> 2023r
-------------------------------------------
1. Składka Członkowska = 150zł
2. Składka Uzupełniająca = 330zł
3. Wpisowe = 30zł
4. Czyn społeczny 4h lub = 200zł
Razem: 710zł

W zamian otrzymujemy kilka zbiorników o łącznej powierzchni 25ha z czego większość jest w stanie agonalnym. Sumiki karłowate, trawianki, masa skarłowaciałych wzdręg i japońców (brak drapieżnika). Stan grobli jest znacznie gorszy niż w 2016r, trawa koszona 2 razy w roku, brak oznakowań, brak śmietników. Wszystkie zbiorniki zarastają pod samą powierzchnię zielem w okresie Czerwiec - Sierpień. 

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 03.01.2023, 20:24 »
Zakręciłem się dziś w swoim kole PZW by sprawdzić jakie teraz są stawki. Moim zdaniem skok na kasę ale zobaczcie sami:

--> 2016r
3. Wpisowe = 25zł

--> 2023r
3. Wpisowe = 30zł

W zamian otrzymujemy kilka zbiorników o łącznej powierzchni 25ha z czego większość jest w stanie agonalnym. Sumiki karłowate, trawianki, masa skarłowaciałych wzdręg i japońców (brak drapieżnika). Stan grobli jest znacznie gorszy niż w 2016r, trawa koszona 2 razy w roku, brak oznakowań, brak śmietników. Wszystkie zbiorniki zarastają pod samą powierzchnię zielem w okresie Czerwiec - Sierpień.
W ramach tej opłaty może łowić na wodach w całym okręgu a nie tylko na wspomnianych 25 ha. Chyba ,że się mylę.

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #81 dnia: 03.01.2023, 20:33 »

Niepłacenia bo i tak nie ma kontroli nawet nie bardzo chce mi się komentować. Rozumiem jak coś takiego mówi pijany szesnastolatek. Ale dorosłe chłopy? Eh.

Jeśli PZW dyma wędkarzy bo bierze opłaty a nie zarybia i nie sprawuje należytej opieki i kontroli to jest dobrze. Ale jak wędkarz dyma PZW bo łowi rekreacyjnie nie wnosząc opłaty to już jest źle??? 

już w biblii było napisane  "... zaprawdę powiadam wam... dymajcie a będziecie dymani..."

pzw ma prawa i obowiązki, skoro nie wypełnia obowiązków, to dlaczego ma mieć prawo do pobierania opłat ?????

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #82 dnia: 03.01.2023, 20:34 »

--> 2016r
3. Wpisowe = 25zł

--> 2023r
3. Wpisowe = 30zł

A ja chętnie poznam i usciskam reke Prezesowi Koła który wprowadził opłate za czyn 200zł
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline MiłoszK

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #83 dnia: 03.01.2023, 20:40 »

--> 2016r
3. Wpisowe = 25zł

--> 2023r
3. Wpisowe = 30zł

A ja chętnie poznam i usciskam reke Prezesowi Koła który wprowadził opłate za czyn 200zł
200zl lub 4h... To wychodzi 50zl/h. Konkretna stawka

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #84 dnia: 03.01.2023, 21:03 »

może to jest dobry pomysł , żeby wędkarz mógł wykupić 25 - 30% wartości karty w czynie społecznym , pzw miało by dużo rąk do pracy i wody były by bardziej zadbane.......................,.ale po co ,  lepiej doić wędkarzy ile się da

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #85 dnia: 03.01.2023, 21:13 »
Zapłacę, bo z monopolistą nie ma co walczyć. Oni doskonale o tym wiedzą, że człowiek ma do wyboru zapłacić albo zrezygnować z hobby i co roku z premedytacją to wykorzystują, a w tym roku to już typowo wzięli przykład z Obajtka.

Offline Pszenicznik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 216
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #86 dnia: 03.01.2023, 21:24 »
@Zbigniew Studnik
330zł cały okręg, 210zł tylko woda koła.

@Enzo
Musi to być jakiś idiota przecież więkość osób w kole jest po 60 :facepalm: Przyjdą pokręcą się, popalą głupa i tyle z czynu będzie. Jest to archaiczny zakorzeniony w komunie system gdzie jeden stoi, drugi leży a wszystkim się należy. Dobrze wiemy, że tutaj najważniejszy jest rybostan zbiornika, śmiecie mogą zabierać ludzie ze sobą (nawet wypada). Mi osobiście bardziej odpowiadają zarośnięte brzegi bo nadają dziki klimat na łowisku i wyżej stawiają poprzeczkę w holowaniu okazów.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #87 dnia: 03.01.2023, 21:36 »

może to jest dobry pomysł , żeby wędkarz mógł wykupić 25 - 30% wartości karty w czynie społecznym , pzw miało by dużo rąk do pracy i wody były by bardziej zadbane.......................,.ale po co ,  lepiej doić wędkarzy ile się da

Z tym, że czyn społeczny musiałby być jakoś rozliczany z wydajności bo będzie tak jak pisze @Pszenicznik

Offline dzbbdg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #88 dnia: 03.01.2023, 21:37 »
Ktoś może konkretnie odpowiedzieć ile wynosi mandat jeżeli będę posiadał kartę, ale nie opłaconą? Czy PSR lub policja może zabeac mi sprzęt? Czy są jakieś widełki mandatów?

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #89 dnia: 03.01.2023, 22:25 »
Zaciskam zęby i płacę. Jako fan bolonki i trottingu łowię tylko na rzekach. Czym bardziej dzikie tym lepiej.