Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 277331 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1320 dnia: 31.07.2023, 17:14 »
Jak mam być szczery,to bałbym się tym Flagmanem rzucać siłowo koszykiem 100g. 4.5m i waga poniżej 300g ,nie  wróży pancerności,do tego trochę niskie cw.  Wolę swoje Dome.

Większość wędkarzy kija za ponad dwa i pół kafla to bała by się z pokrowca wyjąć ;)
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1321 dnia: 31.07.2023, 17:32 »
Jak mam być szczery,to bałbym się tym Flagmanem rzucać siłowo koszykiem 100g. 4.5m i waga poniżej 300g ,nie  wróży pancerności,do tego trochę niskie cw.  Wolę swoje Dome.

Większość wędkarzy kija za ponad dwa i pół kafla to bała by się z pokrowca wyjąć ;)
Tylko teraz pytanie... Jak już kupiłeś tak drogą zabawkę, to chyba po to by jej używać? Przynajmniej mnie się tak wydaje

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #1322 dnia: 31.07.2023, 17:40 »

Tylko teraz pytanie... Jak już kupiłeś tak drogą zabawkę, to chyba po to by jej używać? Przynajmniej mnie się tak wydaje

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

W łowieniu dystansowym,nie ma wyważonych rzutów. Jeśli chcesz łowić na 90-100 metrach,musisz dać czadu podczas rzutu ,zatem sprzęt nie może być finezyjny. Takie jest moje zdanie. Wszelkiego rodzaju odchudzone kije,strzelą ,to pewne,zresztą już to przerabiałem.

150 cw,to takie minimum,ale dla długości 3.9 m.
4.5 m ,musi mieć dwójkę z przodu i najlepiej coś po dwójce jeszcze,jak choci o cw.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1323 dnia: 31.07.2023, 17:53 »
Do takiego kija to i powyżej 190 cm wzrostu by się przydało.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1324 dnia: 31.07.2023, 18:05 »
Do takiego kika to i powyżej 190 cm wzrostu by się przydało.

Niedawny rekordzista świata w rzucie,potrafił zrobić wynik 260m,przy 170 cm wzrostu 😉 (Terry Edmonds). Ale fakt,4.5 m na bank jest nieporęczne .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #1325 dnia: 31.07.2023, 18:09 »
Ale jakiej długości miał kij? Nie mam pojęcia...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #1326 dnia: 31.07.2023, 19:00 »
Dystansowe łowienie & Łowienie finezyjne - Wybierze jedno. W pełni zgadzam się tutaj z Michałem. Nie można zjeść ciastka i mieć ciastko :P Dystansowy kij musi być pancerny. Fizyka jest bezwzględna.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1327 dnia: 31.07.2023, 19:08 »
Ale jakiej długości miał kij? Nie mam pojęcia...

13 stopowa karpiówka.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1328 dnia: 31.07.2023, 22:28 »
A ja powiem przekornie, że są na rynku nie jedne kije w długości 390 nie będące sztywnymi pałami którymi można łowić na 100 metrze lub dalej praktycznie w każdych warunkach. Ale to nie tylko kwestia kija. Liczy się każdy element zestawu z techniką włącznie.
Jeszcze w połowie tego sezonu powiedział bym że rozsądne i komfortowe łowienie przy wietrze na dużych wodach to 90 metrów. Teraz sam nie wiem gdzie leży granica. Tylko, że to nie łowienie dla każdego. Jest trudne zarówno fizycznie jaki i finansowo. I nie chodzi tutaj żeby kupić najdroższy możliwy sprzęt. Najdroższe są testy. Konfiguracja linek, strzalowek, węzłów koszyków itp. Można stosować ogólnie dostępne rozwiązania i w miarę budżetowo łowić jak większość lub kombinować wydać sporo kasy, poświęcić dużo czasu żeby łowić trochę dalej. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć czy warto.
Natomiast nęcenie dużym spombem jest o wiele prostsze i można necic i 140/150 m do klipa tylko nie budżetowym 3 składem tylko spodem 13 ft w dwuskladzie z prawdziwego zdarzenia najlepiej 6lb lub więcej.
Co prawda widać tutaj, że nie wiało ale rzuty są lekkie z dużym zapasem a zestawy na filmie nie były optymalne nie mówiąc o tym że, spoda miałem drugi raz nad wodą więc kompletnie go nie czułem .

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1329 dnia: 31.07.2023, 23:17 »
Zbyszek obaj dobrze wiemy,jaki to jest ''komfort'' łowienia  na 100 m,kijem 3.9m.
Dziś rzucałem powtarzalnie na 105 m i to była dla mnie górna granica przy silnym wietrze,100m też nie było komfortowe przy tych warunkach. Dopiero 90 metrów mogłem uznać za  komfortowe ,a to ledwie 15 metrów różnicy względem powtarzalnego maksa dnia dzisiejszego.
Pewnie,że wycisnąłbym jeszcze kilka metrów,może 5,ale to by były rzuty maksymalne,bez celności,bez kontroli.
Nie mówię,że jestem mistrzem rzutu,nie mam też najlepszego sprzętu,ale nawet najwyższej klasy kij dystansowy o długości 390 cm,nie będzie diametralnie lepszy od moich kilkukrotnie tańszych Dome. To będzie 10-15 m więcej przy podobnym zestawie i technice rzutu ? Sądzę ,że nie więcej.
  Na upartego,gdybym miał linke 0.08,pewnie dołożyłbym te 5-8m,ale czy to by mi dało komfort ? Nie. I mógłbym zapomnieć o nawiązaniu walki z bonusem.

Dla ciekawostki,karpiówką 3.6m ,3lb,dwuskładem,rzucałem 100m bulletem 80g ,a nie był to drogi kij. Wniosek ? Konstrukcja feedera ogranicza zasięg,niestety. Za małe przelotki,zwłaszcza szczytowe i za dużo przelotek ,co łącznie nie pozwala również użyć dużego kołowrotka karpiowego.
Feeder mocno tłumi wysnuwanie linki ,w porównaniu do karpiówki.

Jeżeli łowienie feederem + 100m,to kij 4.2m. Obaj doskonale to wiemy Zbyszek .
Swoją drogą,uważam że każdą wędką 3.9 m ,z cw powyżej 100g i dobrze dobranym zestawem,można łowić na 80-85m. Popatrzcie ile więcej trzeba dopłacić,za kolejne 15-20 m ,przy tej samej długości.

Co do spoda,pełna zgoda,ale nie każdy chce taszczyć lufe 1.9m w aucie i ma na to miejsce.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #1330 dnia: 01.08.2023, 04:49 »
Od miesiąca łowię głównie na 100 metrach kijami 390. Na różnych wielkich wodach w różnych warunkach. Mam jeszcze sporo zapasu ale póki co nie zamierzam iść dalej ze względu na i tak długie hole. Może zimą przy słabej aktywności ryb będę próbował.Kolga na wodzie 3200 ha też daje radę a ma inne kije. Potrafię wyobrazić sobie warunki w których nie dał bym rady tak łowić ale to skrajność i może kilka dni w roku tak wieje. Ale wtedy nie jest mądrym siedzenie pod drzewami nie mówiąc o łowieniu. Michale odważne stwierdzenie. Rozumiem, że testowaleś dłużej wiele różnych kijów/kołowrotków z górnej półki.
Trzeba również pamiętać, że dla każdego akceptowalna celność i komfort łowienia będzie inny.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #1331 dnia: 01.08.2023, 05:56 »
Hmm powiem tak feedery do dystansu maja przelotki o większej średnicy np .Zemex Rampage 13 ft 150 gr waga 270 gr,tu robotę robią w głównej mierze blanki i technika rzutu ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1332 dnia: 01.08.2023, 06:42 »
Od miesiąca łowię głównie na 100 metrach kijami 390. Michale odważne stwierdzenie. Rozumiem, że testowaleś dłużej wiele różnych kijów/kołowrotków z górnej półki.
Trzeba również pamiętać, że dla każdego akceptowalna celność i komfort łowienia będzie inny.

Dobrze wiesz,że nie miałem kijów / kołowrotków z górnej półki,bo mam inną filozofię łowienia. Dopasowuję sprzęt pod warunki ,co nie koniecznie oznacza wydawania ''tysięcy''. Za mniej niż 1000 zł idzie złożyć fajny zestaw na 100 metrów i więcej,ale nie o tym dyskusja.

Sam świetnie to ująłeś,dla każdego komfort to inne pojęcie. Nawet u Ciebie i przy Tobie,powtarzalnie rzucałem 115 metrów swoim ''tanim'' sprzętem i też wiało,zatem czy to oznacza ,że 100 m jest dla mnie komfortowe ? No nie jest,bo tak samo wymaga wielkiego wysiłku i żaden droższy kij ,w tej samej długości ,mi tego komfortu nie da.
Druga sprawa Zbyszek,masz u siebie niesamowicie rybne wody . Nie musisz tak bardzo skupiać się na celności i utrzymaniu się w polu nęcenia,nawet bym powiedział,że wręcz odwrotnie.
U siebie nie mam takiego rybostanu i jestem zmuszony jednak podawać towar dosyć celnie,a to przy 100 metrach,diametralnie zmienia pojęcie ''komfortu łowienia''.

Tak czy owak,chylę czoła. Regularne łowienie na 100 m.to katorga ,a czy sens ? To już indywidualna kwestia.

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Wędkarka z Kujaw
« Odpowiedź #1333 dnia: 01.08.2023, 12:26 »
Fajnie poczytać takie posty od takich wędkarzy.
staram się!

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #1334 dnia: 01.08.2023, 13:19 »
Przepraszam za jakość zdjęcia ale przyjaciel bardzo chciał wracać do wody, a samemu ciężko na macie go dźwignąć.

Rekord wody pobity, idziemy dalej.