Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 279333 razy)

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #480 dnia: 14.04.2023, 16:43 »
Poranek po pracy... Kilka godzin nad wodą ok 10 rybek w tym taki linek...
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #481 dnia: 14.04.2023, 16:47 »
Pięknie Wojtek

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
« Odpowiedź #482 dnia: 14.04.2023, 17:15 »
Wczoraj otworzyłem sezon nad Kanałem Żerańskim ze spławikówką, ogólnie rybki dopisywały, przeważnie krąpie i drobny leszczyk, ale trafiała się też drobna płotka i wzdręgi. Na osłodę trafił się linek
Tomek

Offline hakon

• Reputacja: 41
« Odpowiedź #483 dnia: 14.04.2023, 17:18 »
Linek przy tej pogodzie cieszy bardzo...
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #484 dnia: 14.04.2023, 18:51 »
Pogoda ostatnio u mnie nie rozpieszcza, a szczególnie w świąteczny weekend dała się we znaki. Na otarcie łez, lany poniedziałek zaczął się słonecznie, co spowodowało moją obowiązkową obecność nad wodą. Tym razem trzeci raz odwiedziłem moją lokalną rzeczkę, w miejscu, w którym przez wszystkie moje lata nie było mi dane wędkować. Na ostatniej, krótkiej zasiadce udało się złowić kilkanaście wzdręg i płoci na przystawkę, a tym razem padło na feeder i łowienie w środku wąskiego koryta. Brania od początku bardzo energiczne, w tym mój pierwszy w życiu kleń z Baryczy, a przecież łowię tu prawie 33 lata :facepalm:. Świadczy to o tym, że gatunek ten (razem z jaziem) zaczyna coraz częściej pojawiać się w moim regionie (co mnie bardzo cieszy), zapewne docierając tu z odcinka przyujściowego do Odry. Wpadło jeszcze kilka rybek przy bardzo efektownych braniach. Niestety nie będzie mi dane na dłużej rzetelnie zbadać tego odcinka rzeki, gdyż niedługo wysoka woda opadnie i zacznie się sezon kajakowy (=armagedon na wodzie :facepalm:), a w tak wąskim korycie nie da rady połączyć wędkarstwa z kajakarstwem :-\.

Kolejne okno pogodowe pojawiło się w środę, a tym razem wybrałem klubową gliniankę. Jak zwykle brak czasu skutecznie skrócił moją zasiadkę (nieco ponad 2godz ::)), ale teren został rozpoznany :). Zanęciłem czterema średnimi spombami moim standardowym, wiosennym spod-mixem i  metodowy podajnik spoczął na dnie łowiska.

Brania zaczęły się po ponad 20min, ale były bardzo agresywne i często hangerek uderzał o blank. Kilka brań niezaciętych, ale wpadł też rekordowy japoniec, tak więc krótki rekonesans był bardzo satysfakcjonujący.

Jeśli zdrowie pozwoli, to jutro zapowiada się dłuższa, metodowa zasiadka. Karpie już aktywne. Oby, oby ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #485 dnia: 14.04.2023, 19:09 »
Fishunter gratulacje oj długo przyszło Ci czekać na klenia z tej rzeczki, super relacja

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #486 dnia: 14.04.2023, 19:19 »
w tym mój pierwszy w życiu kleń z Baryczy, a przecież łowię tu prawie 33 lata :facepalm:. Świadczy to o tym, że gatunek ten (razem z jaziem) zaczyna coraz częściej pojawiać się w moim regionie (co mnie bardzo cieszy), zapewne docierając tu z odcinka przyujściowego do Odry.

Brawo :bravo:
Kiedyś przez kilkanaście lat spędzałem dużo czasu (głównie latem) nad Baryczą i też nigdy kleń mi nie wpadł. Płoć, leszcz, lin, japoniec, okoń - tak, ale kleń czy jaź nigdy.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #487 dnia: 14.04.2023, 19:28 »
THX Pany :beer: :thumbup:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #488 dnia: 14.04.2023, 19:38 »
Semit, Fishunter :bravo: :bravo:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #489 dnia: 14.04.2023, 21:36 »
Ma padać u mnie w weekend więc dzisiaj wygospodarowaliśmy sobie z młodym czas na wędkowanie . W gruncie rzeczy mieliśmy wypróbować nowy sprzęt , pomachać trochę spombem w ramach treningu i pozbyć się starych zapasów peletu i innych rzeczy po lekkim terminie.... Wyszykowaliśmy się około 14 tej , do wody poszło sporo , dużo za dużo jak na ten okres czasu, ale gdy towar do spomba się skończył   , młody wrzucił metodę z waftersami squid sanu no i efekty ...

Inauguracja sezonu na moim PZW zakończyła się 4 karpikami wigilijnymi plus około 15 jazików, ryby wyjęte w zasłonie dymu tytoniowego z drugiego brzegu i komentarzami "patrz znowu ciągnie" , jutro tam się nikt nie dopcha :P

Pozdrawiam Łukasz

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #490 dnia: 15.04.2023, 12:56 »
Jedna spinka i jedna brzanka.
Powoli woda budzi się do życia.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #491 dnia: 15.04.2023, 14:09 »
Piękna złowiona w Polsce?
C&R

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #492 dnia: 15.04.2023, 14:20 »
Piękna złowiona w Polsce?
Germania i Ren

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #493 dnia: 15.04.2023, 17:41 »
Sezon 2023 uważam za rozpoczęty :narybki:
Dziś miałem ciekawy aczkolwiek dość dziwny dzień na rybach. Wybrałem się z myślą , żeby w końcu wyrwać się z tych 4 ścian i chociaż na chwile i w ciszy pomoczyć kija. Wczoraj zacząłem przygotowania jakbym jechał na tygodniową zasiadkę :facepalm: Namieszałem mixu i namieliłem palletów, towaru do klasyka też narobiłem w sumie wyszło mi łącznie 2,5kg ??? Skąd to się tyle tego bierze :-X Rozstawiłem się nad wodą i łowię. Pierwsze branie i po chwili spinka, wyciągam zestaw z wody a tam urwał sie amortyzator od podajnika wraz z przyponem. Miał chyba ze 3-4 lata. No nic wymieniłem na nowy i łowie dalej. Pierwszy pojawił sie 40 cm chlapak, łącznie było ich 16 w przedziale od 40-50 cm. Po jakiejś 40 min przerwie od brań na klasyku na jedną pineczkę zameldował się jesiotr 102 cm. Gdy wyciągnąłem go z wody to aż mnie zmroziło, pocięte zakrwawione płetwy po prostu żywa rana. Widocznie musiał mieć ciężki tydzień bo mi sie dał bardzo szybko i bezproblemowo wyholować jakby przed chwilą stoczył ciężką walkę. Napowietrzyłem go i wypuściłem. Pomiezy kolejnymi chlapakami zameldowały się ich rodzice 65 cm 5,5kg karp i później mniejszy 62 cm. Pod koniec stała się przedziwna sytuacja, bo z dużo większą trudnością wyholowałem tego samego jesiotra 8) a no koniec łowienia ostatni zameldował się chlapak który zerwał mi amortyzator i na koniec łowienia postanowił mi go zwrócić razem z przyponem i moim dumbelsem :P Zaliczyłem też w podbieraku japońca. Oszczędzę Wam widoku kondycji tych ryb, bo tam wrzody miały prawie wszystkie chlapaki... Udane rozpoczęcie sezonu w tym roku mam.

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #494 dnia: 15.04.2023, 18:56 »
Piotrrd ale piękna brzana, Opos gratulacje za świetne otwarcie sezonu.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Sławek