Autor Wątek: Ultegra XTE  (Przeczytany 14736 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Ultegra XTE
« Odpowiedź #75 dnia: 19.01.2024, 07:38 »
Mefisto podaje że dwie ,a speedmaster nowy ma  jedną ,zawsze można przedzwonić do chłopaków zapytać dla pewności :beer:

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 19.01.2024, 07:52 »
https://www.mefistofishing.pl/shimano-ultegra-ultegra-3500-xse-competition-new-2023-p-2729.html chodzi ci dokładnie Michał o ten model ,cena lux i dwie szpule są jak widzę ;)

Tak,ale z tą drugą szpulą,to chyba pomyłka.

Nowa szpula do Ultegry 3500 to koszt 100zł więc cena i tak wychodzi ok

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 19.01.2024, 09:42 »
Michał fakt ,jest tylko jedna szpula tak jak przy speedcast ,temat sprawdzony :beer:

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #78 dnia: 18.02.2024, 08:01 »
Zamówiłem miesiąc temu Ultegrę 14000 XTE. Nauczony poprzednimi doświadczeniami z zakupami sprzętu, na który trzeba czekać - wybrałem metodę płatności "Przy odbiorze". Wybór padł na taki, a nie inny sklep, z powodów czysto ekonomicznych. Poza tym nie będę się bawił w przesyłki i po prostu w dogodnym terminie "wyskoczę z roboty" i podjadę odebrać sprzęt.
Jako, że nie spieszy mi się z odbiorem (u mnie sezon jeszcze w powijakach), nie przywiązuję wielkiej wagi do terminu dostawy. Wg sklepu termin to 14 dni. Z czystej ciekawości zadzwoniłem w piątek z pytaniem, jak się sprawy mają (jeszcze raz zaznaczam - nie spieszy mi się) i na kiedy mam szykować pieniądze.
Okazuje się, że są ogromne kłopoty z dystrybucją sprzętu na Europę. Po pierwsze (i chyba najważniejsze) to przenoszona jest centrala Shimano z Holandii do Belgii. Drugie co, to "ludziska oszalały" na punkcie tych kołowrotków, a w dodatku jeszcze jakieś problemy z dostawą z fabryki. No i "wisienka na torcie" - Ruskie tak się zapaliły na te kołowrotki, że biorą od ręki każdą partię, jaką tylko można kupić.
W zasadzie jedynym dostępnym od ręki modelem jest "Speedmaster". Dlatego też jeśli ktoś chce kupić XTE 14000 musi uzbroić się w sporą dozę cierpliwości, chyba, że chce przepłacić.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 18.02.2024, 10:12 »
Mam ultegre 3500,i to jest to samo co xte. Tak kołowrotek jest bardzo fajny,ale bez przesady że taki szał. Szał to jest power aero. To nawet nie różnica klas. Nie wiem skąd takie parcie na xte. Miałem w ręku też speedmastera xtd. Dosłownie ta sama praca co xte.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #80 dnia: 18.02.2024, 10:22 »
Też Ci nie odpowiem dlaczego tak ludzie kupują. Może kwestia przekładni - marketing?
W moim przypadku była to po prostu chęć wymiany sprzętu na "półkę wyżej" - miałem wcześniej Okuma 8K. Poza tym lubię mieć zestawy "z jednej stajni" - ot taka dewiacja. Wiem, zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób w dalszym ciągu łowi 8K i nie są jakoś rozczarowani tymi kołowrotkami.
A to, że zmieniam teraz kołowrotek do SPOD-a z "dedykowanego" na zwykły - faktycznie jest różnica w pracy. Dlatego (jeśli nie uda się sprzedać - a miałem kilka zapytań) to SPOD pójdzie pod markerowanie, Aerlex SPOD "do żyda", a zwykła Ultegra będzie pod SPOD-em

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 18.02.2024, 10:46 »
Lub możesz zmienić przekładnię w Mefisto.

Fakt,do spoda,xte lub speedmaster,są świetne. Dużo lepsze,lżejsze zwijanie.

8k,jest dobrym kołowrotkiem,ale to straszny klamot,ciężki niesamowicie.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #82 dnia: 18.02.2024, 10:54 »
(...)
8k,jest dobrym kołowrotkiem,ale to straszny klamot,ciężki niesamowicie.

Tak, jest "kawał betoniary". Mimo tego, że Ultegra jest dużym kołowrotkiem - wyglądała dość niepozornie przy 8K.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #83 dnia: 18.02.2024, 11:09 »
Lub możesz zmienić przekładnię w Mefisto.
i knoba wkręcanego, żeby pasował do przekładni.
Za duże koszta, wyjdzie tyle co zakup nowego kołowrotka z hagane

Offline Kryształowy

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #84 dnia: 18.02.2024, 11:48 »
O siebie polecam sprawdzić model shimano speedmaster xsc 14000, w sklepie na D jest na promce za 570~~ zł. Ma xshipa, nawet wytłoczonego na obudowie (jeśli ma to jakieś znaczenie) i na pewno lżejszy niż okuma za to około 50 gram cięższy od nowego modelu speedmastera.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #85 dnia: 18.02.2024, 11:56 »
O siebie polecam sprawdzić model shimano speedmaster xsc 14000, w sklepie na D jest na promce za 570~~ zł. Ma xshipa, nawet wytłoczonego na obudowie (jeśli ma to jakieś znaczenie) i na pewno lżejszy niż okuma za to około 50 gram cięższy od nowego modelu speedmastera.
Szkoda kasy, brak hagane. Lepiej dołóż 100 zł do nowego speedmastera XSD lub ultegry XTE i sprzedaj szpulkę.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 18.02.2024, 12:29 »
W rockworldzie masz xtd za 600. A to jest lepszy młynek.

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #87 dnia: 04.01.2025, 15:59 »
Pytanie do użytkowników Ultegry XTE i Power Aero. Czy warto dopłacić do tego drugiego? Czy kultura pracy Power Aero jest wyraźnie lepsza w porównaniu do Ultegry ? Mam w tej chwili dwie ultegry i chcę na dniach skompletować trzeci zestaw i myślałem o kupieniu Power Aero a z czasem przejście całkowite na te kołowrotki.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 04.01.2025, 18:33 »
Zależy czego oczekujesz od kołowrotka. XTE to konstrukcja kompletna, dająca wszystko (i nawet więcej) co jest potrzebne nad wodą. Power Aero to mercedes S klasa w świecie kołowrotków, którego realna przewaga jest widoczna na odpowiednim poziomie zaawansowania. Jako przykład przytoczę tutaj naszych forumowych dystansowców -  Zbyszka i Michała. Panowie walczą o każdy metr i dla nich taki kołowrotek ma sens, bo to właśnie zapewni. Dla zwykłego śmiertelnika, moim zdaniem, to przerost formy nad treścią. XTE da i wszystko to czego potrzebujesz a zaoszczędzone pieniądze możesz zainwestować w coś innego.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #89 dnia: 04.01.2025, 18:57 »
Zależy czego oczekujesz od kołowrotka. ...

Bardzo dobrej kultury pracy (braku stuków puków i szeleszczenia), trwałości i bardzo dobrego hamulca. Jak ma być mercedes to ma być top pod tymi względami. Widziałem co oba kołowrotki mają wewnątrz i zastanawiam się czy te kilka łożysk więcej które ma Power Aero sprawia, że pracuje wyraźnie lepiej od Ultegry XTE, która moim zdaniem kręci trochę lepiej niż przeciętnie.