Autor Wątek: Wybór kija do metody...  (Przeczytany 9657 razy)

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
Wybór kija do metody...
« dnia: 08.03.2023, 09:12 »
Wiosna za pasem tknęło mnie na zakup kija pod metodę. Szukając ofert w sklepach internetowych zwróciłem uwagę na poniższe modele. Mieszczą się z założonym budżecie - 200-360 zł ale niestety nie każdy mam możliwość pomacać w lokalnych sklepach. Pierwszy sezon zabawy z method, łowienie na śląskich zbiornikach. Prosiłbym użytkowników o opinie. Informacja, który kij na starcie odrzucić też będzie bardzo cenna.

Browning Hyperdrome Feeder 3,60m // 80g

Browning Black Magic CFX Feeder 3.60m 40-80g

Flagman S-Canal Feeder 3,60m/70g

Flagman Cast Master Medium Feeder 3,6m // 70g

Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 3,60m // 80g

VDE-Robinson Team Nano Core SX3 River Feeder 3,60 / 90g

VDE-Robinson River Feeder SX3 3,6 / 90g

Trabucco Precision RPL SSW Concept Feeder 3,6 // ≤90g

Trabucco Precision RPL SSW Accurate Feeder 3,3 // ≤75g

SENSAS BLACK ARROW METHOD FEEDER 350 330cm/80g

Wędka Daiwa Ninja X Method Feeder 3+3 - 3,60m do 80g

Daiwa Black Widow Feeder 3.30m -100g

TUBERTINI FLEXO NEW GENERATION 3.3M 80G

Mitchell Tanager Red Power Feeder

DAM Sensomax II Light Feeder 25-75g

Shakespeare Superteam SFX Feeder 3.3M / 90 G

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór
« Odpowiedź #1 dnia: 08.03.2023, 09:24 »
Za dużo skupiasz uwagi wokół kija. Co byś z zakresu nie wybrał będzie ok, ważniejsze co Ci się będzie podobało oraz jaką pracę kija wolisz. Jeżeli zaczynasz zazwyczaj lepiej odbierane są kije progresywne. Polecę Ci jeszcze tzw. forumowy klasyk czyli poczciwego Jaxona Green Point Method Feeder do 60 g. Bardzo dobra relacja ceny do jakości, przełowiłem na niego 2 czy 3 sezony i jest to dobra opcja na start oraz mieści się w dolnym przedziale Twojej kwoty. Zamiast przerzucać kolejne strony z kijami wybierz co Ci się podoba i bardziej poświęć czas na zgłębianie jak poprawnie łowić tą techniką i jaki towar do łowienia wybrać :) Też nie kupuj kija za długiego. Jeżeli będziesz łowił na niedużych zbiornikach wędka max 3,3 metra.

Plum

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08.03.2023, 09:43 »

Za dużo skupiasz uwagi wokół kija. Co byś z zakresu nie wybrał będzie ok, ważniejsze co Ci się będzie podobało oraz jaką pracę kija wolisz. Jeżeli zaczynasz zazwyczaj lepiej odbierane są kije progresywne. Polecę Ci jeszcze tzw. forumowy klasyk czyli poczciwego Jaxona Green Point Method Feeder do 60 g. Bardzo dobra relacja ceny do jakości, przełowiłem na niego 2 czy 3 sezony i jest to dobra opcja na start oraz mieści się w dolnym przedziale Twojej kwoty. Zamiast przerzucać kolejne strony z kijami wybierz co Ci się podoba i bardziej poświęć czas na zgłębianie jak poprawnie łowić tą techniką i jaki towar do łowienia wybrać :) Też nie kupuj kija za długiego. Jeżeli będziesz łowił na niedużych zbiornikach wędka max 3,3 metra.

Jaxon mnie nie przekonuje, choć wiem, że wielu na te kije łowi i sobie bardzo chwali. Co do długości patrzę za kijami 3,3 i 3,6.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.03.2023, 09:55 »
Na których śląskich zbiornikach będziesz łowił ? Łatwiej będzie dopasować kij do twoich potrzeb, bo co innego używam na Dzierżnie do leszczy i co innego na małym no killu obok domu, a jeszcze co innego na stawach jak Morawa, Hubertus I, II, Borki itp.
Dzierżno uzależnia

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08.03.2023, 10:10 »
Na których śląskich zbiornikach będziesz łowił ? Łatwiej będzie dopasować kij do twoich potrzeb, bo co innego używam na Dzierżnie do leszczy i co innego na małym no killu obok domu, a jeszcze co innego na stawach jak Morawa, Hubertus I, II, Borki itp.

Z Tarnowskich mam blisko zarówno na Dzierżno jak i na Świerklaniec, Rogoźnik, Przeczyce, Kuźnicę etc. Wszystkie w obrębie do 30 km, więc jest gdzie jeździć. Podejrzewam, że większość i tak będzie na Pniowcu w Tarnowskich ( woda licencyjna mojego koła). Mniejszych akwenów też mam sporo w bliskej odległości. Na pewno coś w miarę uniwersalnego. Z method zacząłem bo chcę się tego nauczyć i pierwsze kroki mi się podobają. Mam na chwilę obecną Okumę Ceymara a chcę dokupić kolejny kij.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #5 dnia: 08.03.2023, 10:21 »
No to na pewno coś w rozmiarze 3,3 będzie bardziej uniwersalne, więc już część swoich wyborów możesz zawęzić.
Plum

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 08.03.2023, 10:24 »
Z wymienionych przez ciebie pozycji mam Black Widow 11ft i 10ft 80 i 100g ,Sensomaxa w wersji Carp Picker 10ft . W sensomaxie na samym starcie poleciały mi 2 szczytówki i nie upatruje w tym swojej winy , są kiepskiej jakości. Black Widowy to fajne , mocne kije , dobrze zrobione i wizualnie ok. Miałem jednak na nie sporo spinek , do końca nie wiem czym było to spowodowane , ponieważ w tym samym czasie zmieniłem i kije i haki , ale wydaje mi się że też wina leżała po ich stronie. Odkąd przeszedłem na Nzony spinek praktycznie nie mam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #7 dnia: 08.03.2023, 10:25 »
No proszę, forumowicz z Tarnowskich Gór :)

Licencja w Pniowcu duża nie jest, poza tym łowienie daleko tam raczej też nie wchodzi w grę z uwagi na miejscówki. Spokojnie 10-11ft wystarczy, a nawet i picker, bo dominuje tam mała ryba, czasem jakiś średniak wpadnie. Niestety to rzadkość, bo walą tam wszystko w łeb jak wszędzie.
Na zaporówki z kolei to chyba wędki od 12ft w górę. Co prawda są miejscówki, gdzie połowi się bliżej, krótszym kijem, ale na większości jednak trzeba się liczyć z pewnym dystansem.
Czesiek

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 391
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 08.03.2023, 10:26 »
Tak, zdecydowanie kij 3.3. Na Dzierżnie łowi się na 30-40m, Rogoźnik to samo, dalej jak 50m nie potrzeba a to idealny dystans dla kija 3.3. Ode mnie 2 propozycje które miałem, i doskonale się sprawdzą, tym bardziej jeśli DD wchodzi w grę, gdzie w lato trzeba 4 kilogramowe leszcze przetargiwać siłowo przez podwodne łąki, mianowicie Mikado Katsudo 3.3 i Shimano Aero X1 3.35. Mikado ok 330zł, Shiamno jakieś 230.
Dzierżno uzależnia

Offline Tetley

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #9 dnia: 08.03.2023, 10:26 »
Cześć,

Kup na początek progresywny kij 3,3m o udźwigu do max 60-70g.
Dorzucisz spokojnie do 50-60m
Jak go opanujesz a wielkość wody będzie pozwalać, kupisz 3,6m o podobnym np 70-80g udźwigu.
Pozostaje jeszcze ilość składu, ale to musisz sam ustalić mając na uwadze możliwości samochodu a następnie preferencje które same się wykrystalizują po kilku łowieniach na 2 lub 3 skład.

Przed Tob również wybór kręcioła, ale o tym już napisano masę na Forum.

Pozdrawiam

Robert

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08.03.2023, 11:01 »
Z wymienionych przez ciebie pozycji mam Black Widow 11ft i 10ft 80 i 100g ,Sensomaxa w wersji Carp Picker 10ft . W sensomaxie na samym starcie poleciały mi 2 szczytówki i nie upatruje w tym swojej winy , są kiepskiej jakości. Black Widowy to fajne , mocne kije , dobrze zrobione i wizualnie ok. Miałem jednak na nie sporo spinek , do końca nie wiem czym było to spowodowane , ponieważ w tym samym czasie zmieniłem i kije i haki , ale wydaje mi się że też wina leżała po ich stronie. Odkąd przeszedłem na Nzony spinek praktycznie nie mam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki wielkie, sensamax nie jest już pod uwagę brany :)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #11 dnia: 08.03.2023, 11:07 »
Sam kij moze nie jest zly ale szczytowki do bani ,w dodatku to rozmiar chyba 2,85mm,  mialem duzy problem zeby dokupic.

Pozdrawiam Łukasz

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08.03.2023, 11:46 »
Sam kij moze nie jest zly ale szczytowki do bani ,w dodatku to rozmiar chyba 2,85mm,  mialem duzy problem zeby dokupic.

No to tym bardziej. W przypadku jakiegokolwiek problemu można zostać na lodzie.

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #13 dnia: 08.03.2023, 11:58 »
Z TG nie masz tak daleko do Drevera a wybór tam jest spory, pomacasz i coś wybierzesz :)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #14 dnia: 08.03.2023, 18:45 »
Z TG nie masz tak daleko do Drevera a wybór tam jest spory, pomacasz i coś wybierzesz :)
Kolega Adrian słusznie prawi :beer:, najlepiej podjechać do sklepu ,pomacać i dobierać pod siebie patyka ;)