Witam kolegów po dłuższej nieobecności.
Po kilku latach przerwy znów naszła zajawka na karpie i methode na średnich i małych zbiornikach. Z racji tego że teraz dołączyła do mnie na wyjazdy córka i pies zmuszony jestem postawić wędki na alarmach gdyż skutecznie potrafią odciągnąć od wędki.
Minęło trochę czasu więc w sprzęcie też się zapewne wiele zmieniło i tu prośba do Was o pomoc w wyborze wędki i kołowrotka. Zestaw ma służyć do komfortowego łowienia na zbiornikach "komercyjnych" i wszelakiej ryby tam występującej: karpie,amury,jesiotry 2-15kg. Wyrzut i hol z brzegu na odległość ok50-60m. Chciałbym użyć metody oraz małych woreczków pva. Przeglądając forum głównie polecane są lekkie karpiówki lub brzanowki różnych firm. Jeśli chodzi o akcję wędki nie lubię miękkich,spolegliwych wędek w miarę możliwości chciałbym coś o akcji progresywnej ale dobrze trzymającą rybę. Nie zależy mi aby karp 2kg dawał mi frajdę z holu, bardziej mieć poczucie bezpieczeństwa w przypadku brania większej ryby ale też nie sztywna pała. Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi 🫣😁 Wędki brzanowe z reguły wymieniane tu na forum są w 2 składach i ich długość transportowa może być trochę problemem, może jest coś godnego uwagi w 3 składach, albo jak wymieniony w tym wątku Nash scope itp. Co do kołowrotka też mam pytanie czy z wolnym biegiem czy bez, tak aby udało się stworzyć fajny zestawy typowo pod alarmy.
Budżet jaki chcę przeznaczyć to 1000pln na wędkę i 1000pln na kołowrotek, wiadomo że im taniej tym lepiej ale chciałbym coś kupić na dłuższy czas i cieszyć się wędkarstwem.
Zdaję sobie sprawę że podobnych tematów na forum jest od groma, dużo z nich przeczytałem ale może polecicie coś fajnego z własnego doświadczenia.
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas ✌️