Autor Wątek: mocna spławikówka  (Przeczytany 1632 razy)

Offline adam65

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
mocna spławikówka
« dnia: 22.03.2023, 20:42 »
Cześć

Szukam wędki pod spławik, poczytałem forum i nie do końca wiem co wybrać, generalnie spininguję a spławik ma być okazjonalnie, kilka razy w miesiącu
założenie jest takie:
-glinianki, odległość łowienia 10-20 metrów
-głębokość 1,5-4 metry
-blisko zielska, żyłka główna 0.20, przypon 0.18
-w łowisku gruby lin, karaś, okazjonalnie karp do 4-5 kg

zastanawiam się nad:
-korum allrounder 11 ft 1.25lb
-korum glide power float 11FT
-drennan Vertex Carp Waggler 11FT

Generalnie szukam wędki głęboko pracującej, z większymi przelotkami tak aby móc korzystać ze stopera i spławika przelotowego przy większych głębokościach. Bardziej zależy mi na linach i karasiach niż karpiach (do karpi mam korum barbel), czyli żeby nie była to sztywna i potężna wędka. Długość taka ze względu na krzaki nad głową. Nie upieram się przy moich wyborach, chętnie poczytam propozycję lub przemyślenia kogoś bardziej doświadczonego.
Dziękuję i pozdrawiam Adam

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: mocna spławikówka
« Odpowiedź #1 dnia: 22.03.2023, 21:47 »
Jest jeszcze 11' Shimano Carp Cruncher Float:

https://www.sklep-mietus.pl/3-elementy/42421-wedka-shimano-carp-cruncher-float-330m-10-30g-8717009853279.html

11' może być trochę przykrótka do łowienia w okolicach 20 m i na głębokości około 4 m (chodzi głównie o skuteczne zacinanie).

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 22.03.2023, 22:04 »
Jeżeli masz wody o głębokości do 4 metrów, to trzeba raczej dłuższego kija, i zapomniałbym o wszystkim krótkim. Zresztą ja łowię karpie matchówką i żyłka 0.18 mm już daje ci sporo mocy przy typowym kiju (3.90 metra). Ja sobie ostatnio sprawiłem kija Korum Glide Power Float, gdyż jest zrobiona pod grubsze żyłki, i właśnie mam zamiar jej używać do komercyjnego połowu karpi i F1, liczę na szybszy tutaj hol. Co ciekawe właśnie w tej serii jest kij o kombinowanej długości, i ma 3.60 lub 4.20 długości i się wpisuje w to czego szukasz. Sam kijaszek wygląda zacnie, i gdyby walnąć tam logo innej firmy, cena 100 funtów byłaby jak najbardziej normalna, u mnie kosztuje dużo mniej. Ja mam kij 3.90 metra.

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/41093-korum-glide-power-float-12-14ft.html

Jest ogólnie kilka opcji na mocniejszy kij, ale zapewniam, że zwykłe matchówki też obsłużą grubsze żyłki jak 0.18 mm, i dzięki konkretnej amortyzacji dadzą radę rybom do kilku kilogramów bez problemu, zwłaszcza linom i karasiom. Trudno jednak wpasować się w łowienie 'wszystkiego' jednym kijem. Im bardziej zwiększasz grubość żyłki tym bardziej jest ona widoczna. O ile się łowi w wodzie mętnej nie jest to problemem, ale na wodzie głębszej zazwyczaj nie mamy do czynienia z 'zupą' ale przejrzystą wodą. Musisz więc pójść na jakiś kompromis.
Lucjan

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 22.03.2023, 22:35 »
Co ciekawe właśnie w tej serii jest kij o kombinowanej długości, i ma 3.60 lub 4.20 długości i się wpisuje w to czego szukasz. Sam kijaszek wygląda zacnie, i gdyby walnąć tam logo innej firmy, cena 100 funtów byłaby jak najbardziej normalna, u mnie kosztuje dużo mniej. Ja mam kij 3.90 metra.

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/41093-korum-glide-power-float-12-14ft.html

Mam ten kij 12-14ft kupiony na forum :) jest super, fajnie czuć małe ryby typu 20cm, a widać, że moc w niej drzemie. Góra mocno paraboliczna, a moc od połowy w dół. Jedynie wagglerami słabo rzuca.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 23.03.2023, 00:36 »
Co masz na myśli pisząc, że słabo rzuca wagglerami?

Offline adam65

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #5 dnia: 23.03.2023, 09:54 »
Jeżeli masz wody o głębokości do 4 metrów, to trzeba raczej dłuższego kija, i zapomniałbym o wszystkim krótkim. Zresztą ja łowię karpie matchówką i żyłka 0.18 mm już daje ci sporo mocy przy typowym kiju (3.90 metra). Ja sobie ostatnio sprawiłem kija Korum Glide Power Float
dziękuję za wskazówki, widzę że ten korum jest do żyłek 0.20-0.30 i nie wiem czy to nie za ciężki kaliber dla mnie, a jak byś widział to?:
https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/70305-drennan-vertex-float-plus-13ft.html

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 23.03.2023, 10:21 »
Serię Vertex z Drennana omijaj szerokim łukiem. Weszła na rynek zastępując Series 7 Puddle Chucker i nawet do pięt jej nie dorasta. Totalnie im Vertex nie wyszedł, i to nie jest tylko moje zdanie i opinia. Zresztą widać to po popularności tej serii, którą jest znikoma
W tym budżecie Korum Power Glide 11ft lub Shimano Aero X5 Pellet Waggler 11ft będzie znacznie lepszym wyborem. Całkiem dobrym wyborem byłby też Preston Monster Pellet Waggler 11ft.
Z premedytacją proponuję kije dedykowane do PW, bo pod Twoje wędkowanie idealnie by się wpisywały i długością i pracą pod rybą

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 23.03.2023, 18:53 »
dziękuję za wskazówki, widzę że ten korum jest do żyłek 0.20-0.30 i nie wiem czy to nie za ciężki kaliber dla mnie, a jak byś widział to?:
https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/70305-drennan-vertex-float-plus-13ft.html

Nie kieruj się sugerowaną grubością żyłki, bo przecież kij nie 'klęknie' jak będziesz miał żyłkę 0.16 mm. DO tego producent podaje zakres żyłek od 4 do 12 lb, więc to nie jest 0.20 mm ale 0.14- 0.15 mm/ Drapieżcy prawdopodobnie wzięli średnicę z żyłki Daiwa Sensor, ale to nie tak.

Rozumiem jednak, że szukasz czegoś w cenie średniej? Vertex też mnie nie przekonuje, mam pickera 3 metry i muszę wyjaśnić sprawę spadów jakie mi się wydarzają na nim. Aczkolwiek matchówka to zapewne inna bajka. Tutaj opcji jest masa, i wraz z wyższą ceną masz lepsze podzespoły, blank. Miałęm wiele modeli matchówek, zazwyczaj ze średniej półki, i są bardzo do siebie podobne. Stąd można polecić masę rzeczy, może dopasuj się do możliwości portfela plus poszukaj ofert specjalnych. Drapieżnik jak i inne sklepy takie powinny mieć. Wg mnie wiele rzeczy się tu wpisze. Ale do łowienia karpi musisz mieć mocniejszą żyłkę. Więc Korum wydaje mi się idealną opcją, i na twoim miejscu zapodałbym żyłkę 0.20 mm na początek, nieważne jaki model czy firmę wybierzesz. MAsz wtedy sporą moc, a i mniejsze ryby wyholujesz bez problemu. KIj 3.90 metra pięknie amortyzuje i  nawet dużym karpiom (pod 10-12 kg) można dać radę :)

Lucjan