Autor Wątek: Kołowrotek do pickera  (Przeczytany 7863 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Odp: Kołowrotek do pickera
« Odpowiedź #45 dnia: 18.04.2023, 22:37 »
Bardzo dobry wybór.

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #46 dnia: 18.04.2023, 22:54 »
Dopiero wczoraj sparowałem daiwe z black draftem. Ma na prawdę bardzo małe przelotki i nie wyobrażam sb kołowrotka 4000 przy tym modelu kija. 3000 to maksymalny rozmiar dla mnie.
Konrad

Offline MieczysławS

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 19.04.2023, 07:26 »
Mnie w wędkach typu picker, czy też lekkich feederach małe przelotki to raczej standard niż wyjątek.
Najbardziej mnie jednak irytuje maleńka i niska przelotka startowa, w dodatku umieszczona bardzo blisko kołowrotka.
To właśnie jest głównym powodem skracania zasięgu rzutu.
W takiej sytuacji pomóc może zastosowanie cienkiej plecionki, choć do lekkich pickerków niezbyt mi ona pasuje. W cięższych feederach w ub. roku sprawdziła mi się znakomicie, zwłaszcza gdy trzeba było daleko rzucać.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #48 dnia: 19.04.2023, 07:33 »
Nie podzielam takiej opinii. Picker ma wyjątkową czułość zazwyczaj, przez co przy żyłce 6 lb, takiej 0.20 - 0.22 mm daje dodatkową amortyzację, przez co nie traci się tak ryb, za to zasięg jest bardzo dobry. Używanie tutaj plecionki nie musi być wcale takie dobre, no chyba, że to łowienie płoci i mniejszych leszczy. Przy takiej żyłce hol karpia 8-10 kilo nie jest jakoś bardzo wymagający. Efekt jest podobny jak przy tyczce z amortyzatorem, można łowić duże karpie, takie pod 10 kilo, używając żyłki 0.15 mm, która normalnie pękła by bardzo szybko :)

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 19.04.2023, 07:38 »
Dopiero wczoraj sparowałem daiwe z black draftem. Ma na prawdę bardzo małe przelotki i nie wyobrażam sb kołowrotka 4000 przy tym modelu kija. 3000 to maksymalny rozmiar dla mnie.

Ja mam kołowrotki 3000 i 4000 i różnicy wielkiej wcale nie ma, wagowo też. Używam takich do pickerów i problemu nie ma, tym bardziej przy kijku o długości 2.40 metra :) Komfort łowienia jest ten sam. A przelotki pickerów będą małe i nie szukałbym tutaj jakiegoś problemu. To nie kije rzutowe i nie przenosi się to jakoś na zasięgi. Tym bardziej, że nowe podajniki są coraz bardziej dopracowane pod względem rozkładu obciążenia, co pozwala zwiększyć zasięg.
Lucjan

Offline MieczysławS

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #50 dnia: 22.04.2023, 21:00 »
Nie podzielam takiej opinii. Picker ma wyjątkową czułość zazwyczaj, przez co przy żyłce 6 lb, takiej 0.20 - 0.22 mm daje dodatkową amortyzację, przez co nie traci się tak ryb, za to zasięg jest bardzo dobry. Używanie tutaj plecionki nie musi być wcale takie dobre, no chyba, że to łowienie płoci i mniejszych leszczy. Przy takiej żyłce hol karpia 8-10 kilo nie jest jakoś bardzo wymagający. Efekt jest podobny jak przy tyczce z amortyzatorem, można łowić duże karpie, takie pod 10 kilo, używając żyłki 0.15 mm, która normalnie pękła by bardzo szybko :)
Lucjan, nie podzielasz mojej opinii, ponieważ każdy z nas inaczej rozumie słowo picker.
Gdy ja zaczynałem łowienie pickerem na przełomie lat 80-tych i 90-tych, słowo picker/winkle picker – oznaczało najlżejszą z możliwych wędek z drgającą szczytówką.
Wtedy to, dokładnie w roku 1989, kupiłem sobie Shimano Power Loop Winkle Picker 300 z dwoma wymiennymi szczytówkami do 15g i do 30g. Pewnie ten kij przeznaczony na rynek brytyjski miałby szczytówki 1/2oz i 1oz.
Używałem do niego kołowrotka Shimano Aero GTM 3000 i żyłek głównych 0,16 i 0,18mm, a przyponów 0,08-0,12mm, a także najmniejszych koszyczków zanętowych firmy Drennan. Ale niekiedy używałem bliźniaczego, najmniejszego z tej serii kołowrotka w rozmiarze 1000. Łowiąc głównie na miejskim zalewie, nie odczuwałem żadnego dyskomfortu z powodu użycia tak małego kołowrotka, gdyż rzucałem najczęściej do 20-25m. Średnica krawędzi szpuli Aero GTM 3000 miała, o ile dobrze pamiętam 43mm, a tysiączki chyba 39mm.
Ucząc się metod angielskich z dostępnej w Niemczech książki Vincenta Kluwe „Fishing English – Englisch Fischen”, wyczytałem, że wędki typu Winkle Picker pozwalają na użycie żyłki głównej o średnicy 0,08mm, więc porównując z tymi, które ja używałem, wydawało mi się, że łowię „strasznie grubo”.
Obecnie do łowienia dalej od brzegu, używam mocniejszych wędzisk typu feeder i kołowrotków w rozmiarach 3000 i 4000, które mają większe średnice szpuli, odpowiednio 54 i 57mm. Natomiast do pickera, czyli bardzo lekkiego feedera używam kołowrotka w rozmiarze 2500, o średnicy krawędzi szpuli 48mm, kompletując sprzęt zgodnie z zasadą „wedle stawu grobla”.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 22.04.2023, 21:13 »
Plecionka w Pickerze to jedna wielka pomyłka ,z reszta tak samo jak w feederze na dystansie do 50m. Kołowrotki to minimum 3000 wzwyż i to nie wielkość LT ale standard . Przelotka startowa nie ma żadnego znaczenia bo te kije nie są do dystansu.

Pozdrawiam Łukasz

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #52 dnia: 22.04.2023, 21:36 »
Spróbuj zaciąć gwałtowne branie wzdręgi na żyłce Cast Masterem 2.7 ;D Też tak mówiłem jak Ty, ten kij szybko wyprostował mi tą głupotę i dopiero z pletką jest kosą na drobnicę w klasyku.
Dzierżno uzależnia

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 22.04.2023, 21:46 »
Nie miałem nigdy cast mastera ,nie mam problemu z zacinaniem małych ryb na klasyku bez plecionki.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #54 dnia: 22.04.2023, 21:59 »
Plecionka w Pickerze to jedna wielka pomyłka
Dlaczego tak twierdzisz. Dwa może trzy lata wstecz na kanale żerańskim widziałem jak  gostek pickerem do 40g z plecionką ładne dystanse osiągał. Bylem pełen podziwu.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 22.04.2023, 21:59 »
MieczysławS,
Sprzęt z ubiegłego wieku, to zupełnie inna bajka. Współczesny sprzęt jest całkiem inny.
Pierwszego profesjonalnego BALZER Magna Silver WinklePicker 3 m kupiłemw latach 80-tych. Trzy szczytówki bez żadnych oznaczeń. Najlepszy kołowrotek do niego to Shimano XT7 Aero GTM 4010. Średnica szpuli: 45 mm, wysokość: 21 mm. Nie ma już dzisiaj takich kołowrotków. Wszystkie mają większą średnicę i mniejszą wysokość, przez co słabsze rzuty przy małych przelotkach.

Aero GTM 3000 też ma lepsze właściwości rzutowe, niż większość współczesnych kołowrotków.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 22.04.2023, 22:17 »
Dlaczego tak twierdzisz. Dwa może trzy lata wstecz na kanale żerańskim widziałem jak  gostek pickerem do 40g z plecionką ładne dystanse osiągał. Bylem pełen podziwu.
Dlatego że takie ładne dystanse można bez problemow osiagnąć dluższym kijem bez plecionki. A do jeszcze ładniejszych  można użyć kij 12ft i w tym przypadku o plecionkę nie będę się kłócił.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 22.04.2023, 22:29 »
Dlatego że takie ładne dystanse można bez problemow osiagnąć dluższym kijem bez plecionki. A do jeszcze ładniejszych  można użyć kij 12ft i w tym przypadku o plecionkę nie będę się kłócił.
W takim razie źle napisalem. Gostek miał pickera modelu ani fiemy nie pamiętam chyba byl to jakis robinson. Ciągnął rybki jak na tą wodę ładne tylko wczesniej parę spombów wywalił. Machał naprawdę daleko,że momentami prze lekkiej fali jego koszyka 20-30g nie było widać jak uderza w wodę. I teraz wydaje mi sie że plecionka na pickerze 0,08 lub mniejsza jak najbardziej przy wiekszych dystansach się chyba sprawdza. Chcę dodac ,że zastaw mial zakończony feeder gumą

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #58 dnia: 23.04.2023, 05:56 »
Ja tak łowię na kanale. Dwa pickery flagmana. Sherman pro NG 3m do 40g i s-light picker 2,7 m do 35 gr. Pod shermanem preston inrtia 420 z pletka 0.08 a pod s-lightem mam browninga  msf 330 z pletka 0.08. Zestawy z feeder gumą 0.6. Rzuca się rewelacyjnie 15, 20 gr koszyczkami. W zasięgu cała szerokość kanału w Aleksandrowie.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 23.04.2023, 09:03 »
. Sherman pro NG 3m do 40g  . W zasięgu cała szerokość kanału w Aleksandrowie.
Też mam Sherman pro  3m do 40g do którego zapielem shimano nasci 4000 (chyba trochę za duży) z zyłką 0,23 a nie z plecionką i przy koszyku 20g w czwartek zestawy latały jak ta lala nie w Aleksandrowie tylko na wysokości ul. Krzyżówki na kanale. Przymierzam się do plecionki ale chcę zejść do 0,06 Jak myślisz będzie dobrze ?