Nie podzielam takiej opinii. Picker ma wyjątkową czułość zazwyczaj, przez co przy żyłce 6 lb, takiej 0.20 - 0.22 mm daje dodatkową amortyzację, przez co nie traci się tak ryb, za to zasięg jest bardzo dobry. Używanie tutaj plecionki nie musi być wcale takie dobre, no chyba, że to łowienie płoci i mniejszych leszczy. Przy takiej żyłce hol karpia 8-10 kilo nie jest jakoś bardzo wymagający. Efekt jest podobny jak przy tyczce z amortyzatorem, można łowić duże karpie, takie pod 10 kilo, używając żyłki 0.15 mm, która normalnie pękła by bardzo szybko 
Lucjan, nie podzielasz mojej opinii, ponieważ każdy z nas inaczej rozumie słowo picker.
Gdy ja zaczynałem łowienie pickerem na przełomie lat 80-tych i 90-tych, słowo picker/winkle picker – oznaczało najlżejszą z możliwych wędek z drgającą szczytówką.
Wtedy to, dokładnie w roku 1989, kupiłem sobie Shimano Power Loop Winkle Picker 300 z dwoma wymiennymi szczytówkami do 15g i do 30g. Pewnie ten kij przeznaczony na rynek brytyjski miałby szczytówki 1/2oz i 1oz.
Używałem do niego kołowrotka Shimano Aero GTM 3000 i żyłek głównych 0,16 i 0,18mm, a przyponów 0,08-0,12mm, a także najmniejszych koszyczków zanętowych firmy Drennan. Ale niekiedy używałem bliźniaczego, najmniejszego z tej serii kołowrotka w rozmiarze 1000. Łowiąc głównie na miejskim zalewie, nie odczuwałem żadnego dyskomfortu z powodu użycia tak małego kołowrotka, gdyż rzucałem najczęściej do 20-25m. Średnica krawędzi szpuli Aero GTM 3000 miała, o ile dobrze pamiętam 43mm, a tysiączki chyba 39mm.
Ucząc się metod angielskich z dostępnej w Niemczech książki Vincenta Kluwe „Fishing English – Englisch Fischen”, wyczytałem, że wędki typu Winkle Picker pozwalają na użycie żyłki głównej o średnicy 0,08mm, więc porównując z tymi, które ja używałem, wydawało mi się, że łowię „strasznie grubo”.
Obecnie do łowienia dalej od brzegu, używam mocniejszych wędzisk typu feeder i kołowrotków w rozmiarach 3000 i 4000, które mają większe średnice szpuli, odpowiednio 54 i 57mm. Natomiast do pickera, czyli bardzo lekkiego feedera używam kołowrotka w rozmiarze 2500, o średnicy krawędzi szpuli 48mm, kompletując sprzęt zgodnie z zasadą „wedle stawu grobla”.