Autor Wątek: Parasol  (Przeczytany 5582 razy)

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
Parasol
« dnia: 11.04.2023, 11:44 »
Po ostatnim wypadzie na ryby po którym musiałem urządzić suszarnię w garażu dojrzałem do zakupu parasola. 250-300 zł wydaje mi się optymalne. Tanizny nie chcę a droższych nie biorę pod uwagę z racji okazjonalnego użytkowania.
Co za tym idzie mam kilka pytań do użytkowników. Rozmiar 230 czy 250 a może to za duży rozmiar? No i kształt - okrągły czy jednak kwadrat.

Rozważam dwa modele daiwy w rozmiarze 250

https://sklepdrapieznik.pl/parasole-namioty/70866-parasol-daiwa-n-zon-okragly-250cm.html
https://sklepdrapieznik.pl/parasole-namioty/70867-parasol-daiwa-n-zon-kanciasty-250cm.html

oraz caperlana w rozmiarze 230

https://www.decathlon.pl/p/parasol-wedkarski-caperlan-srednica-2-3-m-pf-u500-xl/_/R-p-311565?mc=8555129&c=Czarny

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi użytkowników.

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
Odp: Parasol
« Odpowiedź #1 dnia: 11.04.2023, 11:52 »
Tematów o parasolach było sporo na forum - poszukaj w archiwum.
Ja o Caperlanie pisałem tutaj i bardzo dobrego zdania o nim nie zmieniam:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=20219.msg543206#msg543206

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 11.04.2023, 11:57 »
Mam parasol który służy juz ponad 10 lat, żaden markowy ale podgumowany nigdy nie przeciekł , te które pokazałes to zwykły materiał, od słonca ok ale przy intensywnym deszczu to wątpie żeby wytrzymał.  Kwestia czego oczekujesz.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.04.2023, 12:12 »
Mam caperlana bardzo fajny rozmiar 230 .
Plusy lekki, ma wszyte 4 oczka do zaczepienia linek, dość dobrze odbija promienie słoneczne nie grzeje się pod nim, jest dość płaski, ma wycięcie które pomaga przy operowaniu wędką, konstrukcja z włókna szklanego .
Minus to łamanie czaszy jak w jaxonie ale jak się złapie sznurkiem gdzieś do kosza to się stabilizuje i nie obraca wtedy.
Mam go 2 sezony na razie wszystko ok.

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11.04.2023, 12:46 »
Mam parasol który służy juz ponad 10 lat, żaden markowy ale podgumowany nigdy nie przeciekł , te które pokazałes to zwykły materiał, od słonca ok ale przy intensywnym deszczu to wątpie żeby wytrzymał.  Kwestia czego oczekujesz.

Na jakieś ostre ulewy się nie nastawiam. Ostatnio przelotnie padało i bez parasola skończyło się suszeniem całego majdanu w garażu.

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11.04.2023, 12:49 »
Mam caperlana bardzo fajny rozmiar 230 .
Plusy lekki, ma wszyte 4 oczka do zaczepienia linek, dość dobrze odbija promienie słoneczne nie grzeje się pod nim, jest dość płaski, ma wycięcie które pomaga przy operowaniu wędką, konstrukcja z włókna szklanego .
Minus to łamanie czaszy jak w jaxonie ale jak się złapie sznurkiem gdzieś do kosza to się stabilizuje i nie obraca wtedy.
Mam go 2 sezony na razie wszystko ok.

Z tym, że będzie się na wietrze poddawał to się liczę. duża powierzchnia działa jak żagiel.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.04.2023, 14:48 »
Powiem ci że mam podwójny uchwyt z flagmana dwa sznurki wiąże do nóg w siedzeniu i wytrzymał naprawdę sporą wichurę. Wiadomo ze jak tylko w bazie w ziemi to pofrunie.

Offline Adam M

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 11.04.2023, 15:12 »
Mam caperlan i jak dla mnie jest super,w tej cenie ciężko chyba o lepszy
Pb: sum 205 cm, 70 kilo. Karp 94 cm, 21 kilo. Lin 54 cm, 3,5 kilo. Leszcz 70 cm, 5,5 kilo. Amur 8 kilo.

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #8 dnia: 11.04.2023, 15:50 »
Najlepszy w tym przedziale cenowym, doskonały system ustawienia "DOWOLNEGO" kąta ustawienia czaszy, bardzo mocny materiał, wytrzymały stelaż, świetny wygląd. Caperlan sie chowa przy tym parasolu. Polecam go jako użytkownik, Caperlana sprzedałem po tygodniu, tego Browninga mam kilka lat.

https://sklepdrapieznik.pl/parasole-namioty/25560-parasol-browning-25m.html

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 11.04.2023, 15:54 »
Browninga mam i mogę polecić , ale teraz gdybym kupował to kupił bym Caperlana bo nie jest pod nim tak gorąco i można założyć odciągi .
Można jeszcze dokupić boki .
Ceny teraz tych parasoli to kosmos .

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11.04.2023, 16:15 »
Najlepszy w tym przedziale cenowym, doskonały system ustawienia "DOWOLNEGO" kąta ustawienia czaszy, bardzo mocny materiał, wytrzymały stelaż, świetny wygląd. Caperlan sie chowa przy tym parasolu. Polecam go jako użytkownik, Caperlana sprzedałem po tygodniu, tego Browninga mam kilka lat.

https://sklepdrapieznik.pl/parasole-namioty/25560-parasol-browning-25m.html

Przegapiłem jak był w promce na drapieżniku. Też go rozważam. W sumie klamotów od browninga mam trochę i wszystkie są bardzo dobre

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 11.04.2023, 16:25 »
Browninga mam i mogę polecić , ale teraz gdybym kupował to kupił bym Caperlana bo nie jest pod nim tak gorąco i można założyć odciągi .
Można jeszcze dokupić boki .
Ceny teraz tych parasoli to kosmos .

Jak wszystko. Usiłuję wybrać coś optymalnego do 300 zł.

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #12 dnia: 11.04.2023, 16:30 »
Jeśli ma Ciebie chronić stricte od słońca to ten z Deca jest świetny, ma go mój kolega więc mam porównanie .
Ja latem pod Browningiem mam parówkę.
W zeszłym tygodniu siedzieliśmy cały dzień w deszczu i oba spokojnie dały radę .
Tak jak pisałem , gdybym na tą chwilę musiał kupić parasol , to bym brał Deca . One są w sprzedaży dwa trzy lata .

Offline MarcinMy

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 11.04.2023, 16:36 »
Jeśli ma Ciebie chronić stricte od słońca to ten z Deca jest świetny, ma go mój kolega więc mam porównanie .
Ja latem pod Browningiem mam parówkę.
W zeszłym tygodniu siedzieliśmy cały dzień w deszczu i oba spokojnie dały radę .
Tak jak pisałem , gdybym na tą chwilę musiał kupić parasol , to bym brał Deca . One są w sprzedaży dwa trzy lata .

Zarówno słońce jak i deszcz. Jak pisałem wszystkie klamoty musiałem po ostatnim wypadzie suszyć. Na tym forum jest o tyle dobrze, że jak ktoś pomacał dany produkt to swoje dwa grosze dorzuci. Na grupach FB sieczka straszna

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 11.04.2023, 17:57 »
Mam Kongera 2,5 m z powłoką termoizolacyjną. Nie jest zły, zwłaszcza na słońce. Największą wadą jest brak oczek do zaczepienia linek i dlatego, jak pochyle czasze i wiatr trochę zawieje to się obraca. Miałem coś doszyć, ale wiecie jak to jest ;)
Pozdrawiam,
Tomek