Autor Wątek: Wiosenny miks pelletowy  (Przeczytany 56310 razy)

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
Odp: Wiosenny miks Pelletowy
« Odpowiedź #90 dnia: 16.01.2015, 16:08 »
Miałem kiedyś tą zanętę ( traper method mix ryba ) i muszę Ci powiedzieć, że więcej jej nigdy nie kupiłem. Ma co prawda w nazwie "METHOD" ale moim zdaniem do method feeder nadaje się słabo. Ma gruba frakcję i jest raczej dla karpiarzy, którzy też mają swoje koszyczki do methody i oblepiają je dookoła taką mocno namoczoną zanętą lub pastą pelletową. Szczerze mówiąc to radziłbym Ci poszukać czegoś innego. No chyba, że coś w międzyczasie się zmieniło bo ja miałem tę zanętę jakiśe dwa a może trzy lata temu. 

Ps. Rybą też dosyć słabo było czuć tę zanętę. ;)

Gruba Frakcja? :O mialem te zanete rok temu i po za ziarnami konopi, nic wiekszego nie bylo ;) wszystko zmielone na maksa :P

No to może faktycznie przez ten czas od kiedy miałem te zanętę coś się zmieniło. Z drugiej strony pojecie "gruba frakcja" to też sprawa względna. Tak czy owak pozostali koledzy też raczej jej nie polecają. Więc może warto wybrać jednak coś innego. :)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 16.01.2015, 16:10 »
Nie miałem jeszcze karpia Lorpio,ale ogólnie Lorpio wychodzi na przeciw oczekiwaniom wedkarskim. Trzyma pewien stały poziom. Zawsze możemy sobie dobrać zanętę pod rybę która przeważa w łowisku lub którą chcemy łapać.
Jeżeli chodzi o grube frakcje to nikt nie powiedział że nie można ich mieć w mixie. To tylko autorska propozycja Luka,poparta latami doświadczeń i obserwacji. Drobno mielona poprostu lepiej spełnia swoje zadanie,jest stabilniejsza,nie rozpada się tylko pracuje.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 16.01.2015, 16:13 »
A jakie zanety do methody wam sie jeszcze sprawdzaja? i co do nich dajecie? :) Oprocz sonubaitsa, bo to wiem :P
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 16.01.2015, 16:24 »
Ja w zeszłym sezonie kupiłem z myślą o nęceniu pod wagglera wałkami z zanęty i pelletu z tego urządzonka Prestona,  pellet 2 mm Dynamite Baits Marine Hallibut. Ale jak robiłem mix to dodałem zmielonego i muszę powiedzieć, że dodał takiego kopa zapachowego że szok. W kuchni po moich przygotowaniach waniało chyba ze tydzień  ???
A powiem jeszcze, że taki pellet jest strasznie wydajny, bo dość, że zmieliłem część do mixu i biorąc po uwagę te ilości jakie wykorzystuję do wałków to będę miał ją jeszcze ten sezon i chyba następny.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #94 dnia: 16.01.2015, 16:33 »
A i jeszcze jedno, czy zamiast kupowac zanete typowo pod Methode, to czy moge kupic np. jakiegos sensasa pod karpia, zmielic ja -  dodac mielony pellet, konopie itd.? bedzie to dobre, czy musi byc ta zaneta tyopowo do methody? :)
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #95 dnia: 16.01.2015, 16:44 »
W zanecie do methody chodzi o to aby byla bez grubych frakcji wiec kup jakakolwiek i ja zmiel tzn te grube frakcje zmiel i dodaj czego chcesz
Krzysztof

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #96 dnia: 16.01.2015, 16:46 »
Przecież to co Ci piszemy o Lorpio itd, to właśnie nie bazuje na zanętach do metody tylko polega na adaptacji zanęt do wykorzystania w mixie wykorzystując rynek średniopółkowy.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #97 dnia: 16.01.2015, 16:46 »
W zanecie do methody chodzi o to aby byla bez grubych frakcji wiec kup jakakolwiek i ja zmiel tzn te grube frakcje zmiel i dodaj czego chcesz

A to fajnie :P mam nadzieje ze pojade na Rybomanie, to sobie kupie jakas zanete, moze ten Sensas? Polecicie jakas Firme?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 16.01.2015, 16:48 »
Lorpio, sensas, dynamitebaits,marcel, traper gold series
Krzysztof

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 16.01.2015, 16:55 »
Nie miałem jeszcze karpia Lorpio,ale ogólnie Lorpio wychodzi na przeciw oczekiwaniom wedkarskim. Trzyma pewien stały poziom. Zawsze możemy sobie dobrać zanętę pod rybę która przeważa w łowisku lub którą chcemy łapać.
Jeżeli chodzi o grube frakcje to nikt nie powiedział że nie można ich mieć w mixie. To tylko autorska propozycja Luka,poparta latami doświadczeń i obserwacji. Drobno mielona poprostu lepiej spełnia swoje zadanie,jest stabilniejsza,nie rozpada się tylko pracuje.

zanętę bazową zawsze miele ,grubsze frakcje w szczególność przy podajniku ESP powodowały słabe formowanie ,mix przyklejał się do  podajnika ,rozpadał.
Pozdrawiam
Jacek

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #100 dnia: 16.01.2015, 16:57 »
Lorpio, sensas, dynamitebaits,marcel, traper gold series

A moze jakies serie zanet z tych firm, bo z tych wymienionych firm uzywalem tylko Lorpio :(
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #101 dnia: 16.01.2015, 22:48 »
Filipo, ja uzywałem zanęt 3 kilowych jako bazy, leszczowych, bo miały spokojny neutralny kolor i lekki zapach. Niektóre zanęty Lorpio  mają tak mocny zapach, że będzie to przeszkadzać. 3 kilowe zanęty to dobry stosunek ceny do jakości, lepiej kupować takie duże paczki niż kilowe.

Możesz dodać kociej karmy o smaku ryby (zmielonej) plus zmielonych konopi, i już masz mega bazę. Teraz tylko dodać takiego Match Mixa i jest super.
Lucjan

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #102 dnia: 17.01.2015, 11:01 »
Filipo, ja uzywałem zanęt 3 kilowych jako bazy, leszczowych, bo miały spokojny neutralny kolor i lekki zapach. Niektóre zanęty Lorpio  mają tak mocny zapach, że będzie to przeszkadzać. 3 kilowe zanęty to dobry stosunek ceny do jakości, lepiej kupować takie duże paczki niż kilowe.

Możesz dodać kociej karmy o smaku ryby (zmielonej) plus zmielonych konopi, i już masz mega bazę. Teraz tylko dodać takiego Match Mixa i jest super.

A ten MAtch Mix jest konieczny? :) czy mozna np. widzialem ostatnio zanete lorpio magnetic carp halibut 2kg, dodac do tego tej kociej karmi i konopii i jeszcze jakas tania zanete karpiowa/leszczowa dla zalamania smaku? Nie chce kupowac tych zanet z Sonubaitsa tak na poczatek, lecz mysle ze na lato juz znajda sie w moim arsenale :D :D
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 17.01.2015, 11:18 »
te Carp Halibut z lorpio to grube ziarna są ... miałem takie coś to jest typowo karpiowa zanęta
Krzysztof

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #104 dnia: 17.01.2015, 11:18 »
Dołączę się do pytania , jaką macie alternatywę dla Math Mixa , jakie są wasze doświadczenia??
Krzychu