Autor Wątek: Preston Ignition Carp Feeder 10ft vs Daiwa N'zon Mini Method Feeder 10ft  (Przeczytany 1730 razy)

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Potrzebuję opinii na temat tytułowych wędek, które służyłyby mi do łowienia karasi, karpi do 5kg i linów na metodę, sporadycznie na klasyczny koszyczek. Może posiada ktoś obie serie i będzie w stanie się wypowiedzieć. Jednocześnie niech ten wątek będzie zbiorem informacji i opinii na temat serii tych wędek 😃 Jeżeli temat zaśmieca forum to można usunąć.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
IMHO porównywalne kije, Ignitiona miałem, fajny paraboliczny patyk, co do Daiwy tą akurat nie łowiłem, jedynie macanko w sklepie, ale jeśli masz wykładać okolice 350zł na niebieską Daiwę to warto dorzucić do srebrnej eSki, coraz mniej ich na rynku zostało. Ja jedną kupowałem w Roach Shopie, drugą w Maxfishu, i tam zostały już tylko 3 sztuki.

https://max-fish.pl/product-abk-19972-11135-300-DAIWA-WEDKA-NZON-S-METHOD-FEEDER-300-40g.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_search_ads&gclid=CjwKCAjwitShBhA6EiwAq3RqA1Yc0-O3-VvaN3aKxuxOWkhsmbLp4FM3E9wd-UPG7Dv3ShuftcFtWxoCbu8QAvD_BwE
Dzierżno uzależnia

Offline LUKAPIO

• Ekspert
Wycofali dobrą serię wędek. Co ciekawe wersja super slim, która jest następcą S, wykonana jest z węgla z niebieskiej serii - HMC+.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
Tak  i Super Slim kosztuje tyle samo co eSki ;D Wydaje mi się jednak, że to eSki były za tanie na to, co oferują, i Super Slim dopiero jest dobrze wyceniony.
Dzierżno uzależnia

Offline LUKAPIO

• Ekspert
Zapewne oferowały zbyt dużo, skoro węgiel jest takim sam (HVF) jak Z-etkach. Co do Ignitiona, wczoraj na jakimś angielskim filmie słyszałem, że jest zrobiony z kompozytu szkła i węgla.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
ale tez poszły do góry, miesiąc temu kupowałem srebrne za 370 i 380 złotych. Już widzę, że poniżej 400 ciężko zejść.

Zetki mają jeszcze lepszy węgiel on tam jest z jakimś plusem czy dodatkową powłoką.
Plum

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
Zetki mają jeszcze lepszy węgiel on tam jest z jakimś plusem czy dodatkową powłoką.

Zetkimają na dolniku dodatkowe maty dołożone, aby jeusztywnić i wzmocnic, co nie zminia faktu, że blank hvf jest podstawą do budowy ŵyższej klasy wędek Daiwa i Guru.
Dzierżno uzależnia

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Potrzebuję opinii na temat tytułowych wędek, które służyłyby mi do łowienia karasi, karpi do 5kg i linów na metodę, sporadycznie na klasyczny koszyczek. Może posiada ktoś obie serie i będzie w stanie się wypowiedzieć. Jednocześnie niech ten wątek będzie zbiorem informacji i opinii na temat serii tych wędek 😃 Jeżeli temat zaśmieca forum to można usunąć.
Nie miałem z tym Prestonem nigdy do czynienia ale mam tego mini od Daiwy już kilka sezonów i złego słowa nie powiem .

Pozdrawiam Łukasz

Offline LUKAPIO

• Ekspert

Zetkimają na dolniku dodatkowe maty dołożone, aby jeusztywnić i wzmocnic, co nie zminia faktu, że blank hvf jest podstawą do budowy ŵyższej klasy wędek Daiwa i Guru.

Ciekawe z czego jest zrobiona seria A-class, podobne parametry do niebieskiej n'zon więc pewnie HMC+.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Kije Prestona zaczynaja być mocno popularne , YT robi swoje . Kiedyś było Tubertini, Zemex, teraz Preston.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
Może i YT też :)
Nie łowiłem kijami za 700 i więcej zł. Ignitiona 11ft kupiłem na jakiejś promce w zeszłym roku za 222-230 zł bodajże... i naprawdę nie wiem czego można chcieć więcej... Może ciut więcej mocy w dolniku... ale to ma podobno monster (półka wyżej). Karpie 8-9 kilo spokojnie się holuje, jasne jak przy podbieraniu człowiek popełni błąd to faktycznie tej mocy by się trochę przydało... ale poza tym... naprawdę daje radę. Ja nim łowię max 40-45m (żyłka 0,26 kołowrotek sherman pro 5000). Wolę celnej niż maksymalnie daleko. Gdzieś tam widziałem jak Dawid Moska rzucał 60 do klipa. Ja nie Dawid mi wystarczy to co rzucam tym kijem.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray