Cześć. Uff, ciężki temat i 100x bardziej złożony niż wybór wędki do method-feeder
Właściwie w Twoim pytaniu jest już odpowiedź
Chcesz zostać w Nikonie - więc Nikon, masz obiektywy lustrzankowe, więc lustrzanka. Wychodzi, że chcesz lustrzankę Nikona. Czy ta 35- tka jest FX czy DX? Nie kojarzę obiektywu Nikkor 28-104 ... Musisz tylko zdecydować czy aparat ma być DX (mniejsze, lżejsze, tańsze) czy FX (większe, cięższe, droższe) i wybrać model Nikona najdroższy na jaki Cię stać. Ale czy efekt finalny, czyli zdjęcie, Cię zadowoli to już inna sprawa
Przewagą bezlusterkowców nad lustrzanką jest większa ilość celnych zdjęć (inna zasada działania AF).
Im nowszy aparat tym lepsza matryca i jej oprogramowanie.
Nikon robi świetne bezlusterkowce, mają świetne matryce z super rozpiętością tonalną, masz niezbyt duży wybór ale dobrych szkieł Nikona. Raczej odradzam stosowanie szkieł lusterkowych do bezlusterkowca przez adapter FTZ.
Wejście w Sony otwiera Ci drzwi do optyki Sigmy, Tamrona, Samyanga.
Aparat nie musi być "full frame" żeby robić świetne zdjęcia.
Trend światowy to jednak bezlustra.
Nie jestem specem od fotografii ale mnóstwo godzin przesiedziałem analizując sprzęty fotograficzne i coś tam ze sprzętu miałem/mam. Podejrzewam, że nikt Ci "dobrze" nie doradzi, niestety to Ty masz ustalić priorytety, ocenić ile możesz zainwestować (to się nie zwróci) i dokonać wyboru