Autor Wątek: Karpiówka 2 skład vs 3 skład  (Przeczytany 1415 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Karpiówka 2 skład vs 3 skład
« dnia: 21.04.2023, 19:30 »
Hej,

Wrzucałem fraze w google i co mogłem się dowiedzieć, to się dowiedziałem. Niemniej wolę standardowo podpytać osoby, które tego doświadczyły - Ich zdanie jest bardziej wiarygodne.
Czy faktycznie 2 skład zdecydowanie lepiej pracuje? Chodzi mi o pracę pod rybom, właściwości rzutowe kija itp.
3 składówki wiadomo - Bardziej komfortowe w transporcie. Mówię o aucie osobowym bo takie posiadam.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
Odp: Karpiówka 2 skład vs 3 skład
« Odpowiedź #1 dnia: 21.04.2023, 19:39 »
Różnice rzutowe są odczuwalne najbardziej.  Ja mam 12ft w 2 kawałkach i nie widzę problemu z przewozem ich. Przy 13 jest trochę gorzej ale bez tragedi. Problem jest większy z ciastem w monoblanku 230 🤣
Konrad

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 21.04.2023, 21:30 »
Oczywiście, tylko 2 skład 🙂

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 21.04.2023, 22:28 »
To tak jak z feederem ;) Najbardziej w 3 składach przeszkadza mi składanie-rozkładanie.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 22.04.2023, 08:41 »
Kiedyś z Kamilem porównywaliśmy brzanówki 3.9 metra z Koruma, te 2.5 lb, w dwu i trójskładzie, jak pracują, jak się nimi zarzuca. Różnica była niewielka jeśli nie żadna. Kamil miotał swoim trójksładem na 100 metrów bez problemu. Nie wiem czy podobnie jest z karpiówkami :) Za to dla mnie dwuskład jest o wiele lepszy jeśli chodzi o rozkładanie i składanie, ale trzeba mieć odpowiedni samochód. Zajmuje to dużo mniej czasu i jest pomocne zwłaszcza w szybkiej ewakuacji znad wody. Do tego skarpety, chroniące dolnik i część szczytową nie mieszczą zazwyczaj trzech części karpiówek czy brzanówek.
Lucjan

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 22.04.2023, 17:33 »
Dzięki :)

Zrobiłem przymiarki do auta i jestem w stanie pomieścić kija 13ft w 2 składzie. Wymagało to trochę logistyki, ale finalnie jest to możliwe, więc postawie na 2 składy.

Po wstępnym researchu prawdopodobnie wybór padnie na shimano tribal tx2 12ft 3.25 lbs. Bardzo dużo osób poleca te kije w tym nasz forumowy Sebula. Cena też nie jest tragiczna.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg