Raczej stronię od chwalenia się, ale tutaj zrobię wyjątek. Oprócz wędkarstwa moją kolejną pasją jest szeroko pojęte programowanie. Zawodowo z resztą się w tym realizuje.
W tamtym roku mój dobry przyjaciel zapytał mnie czy będę w stanie stworzyć mu system kontroli siłowni (Prowadzi małą siłke w naszym rodzinnym mieście). Głównym powodem takiego stanu rzeczy była nieuczciwość ćwiczących. Mimo przeterminowanych karnetów nadal uczęszczali na salę a kumpel nie zawsze był w stanie to kontrolować. Finalnie sporo pieniędzy uciekało mu przez palce.
Elektroniką nigdy się nie zajmowałem, bo pracuję w zupełnie innej domenie, jednak chciałem się sprawdzić + pomóc mu w potrzebie. Finalnie 2 miesiące pracy dały całkiem fajny efekt

System polega na skanowaniu kodów QR. Każdy bywalec siłowni ma imienny karnet z unikalnym kodem, który skanuję przy pomocy kamerki internetowej (Alogrytm, który wyłapuje qr i porównuję do z wartościami na bazie danych). Jeśli karnet jest ważny, drzwi szatni otworzą się (poprzedzone sygnałem dźwiękowym). W przeciwnym razie klient usłyszy inny sygnał dźwiękowy oznaczający nieaktywny karnet i nie wejdzie do szatni.
Finalnie udało się ukrócić kombinatorów do minimum. Wiadomo, nadal gdy nikt nie patrzy, jedna osoba otworzy szatnie a reszta wejdzie "na krzywy ryj", jednak mimo to ludzie zaczęli regularnie przedłużać te karnety.
Tak to się prezentuje:
https://streamable.com/w7lbe8