Koledzy tylko proszę nie przyznawajcie mi świeżakowi złotej łopaty.
Otóż zmierza do mnie Daiwa N'ZON LT 5000S-CP i chciałbym ją przygotować do połowu na methodę i pasuje mi zrobić tuning hamulca, by szybko można go regulować.
Są dostępne podkładki z carbontexu na znanym portalu aukcyjnym i w związku z tym mam pytanie, czy ktoś je już stosował i ewentualnie jakie są efekty.
https://allegro.pl/oferta/tarczki-do-daiwa-ballistic-lt-2500-3000-4000-5000-12420427856
Używałem, nie zdało egzaminu. Musiałem odesłać, po przełożeniu pokrętła z TDR działał QD więc kluczem jest modyfikacja pokrętła/ zakup nowego. Niestety nigdzie nie znalazłem tulejki do wymiany w pokrętle, jeśli gdzieś znajdziesz daj znać. Widziałem też kity QD od SLP works ale nie do rozmiaru 4000.
Znalazłem na jebayu , ale nie ma do 4000-5000 (są do 2500-3000), tylko cena tego ustrojstwa ponad 40 zielonych z przesyłką.
Czyli carbontex się nie sprawdza, a Przemek Grobelny montował ludziom do karpiówek, by mieli mocne hamulce.
Kiedyś serwisowałem kołowrotki i jakieś blade pojęcie mam. Może trzeba pokombinować z mocą i długością sprężyny ( coś w stylu by nie była zbyt twarda - ze zwolnionej szpuli uzyskiwać szybkim obrotem zabetonowanie szpuli ale by też był hamulec a nie tylko dwa stany 0 i 1.
Czas pokaże co wyjdzie, póki co przyszła mi szpula i oglądałem ją po rozłożeniu ma 3 podkładki filcowe posmarowane smarem, więc z tego raczej chleba nie będzie. może jakiś teflon).
Pozostanie próba modyfikacji sprężyny w pokrętle (będzie rozrywka na długie zimowe wieczory).
Póki co porównanie wysokości nawoju szpuli daiwy 5000 i starego czarnego shimano 4000superX z hamulcem walki korzystniej wypadłó dla shimano i w razie W jest akternatywa.