Autor Wątek: Jakie wędzisko feeder do połowu większych ryb?  (Przeczytany 5194 razy)

Offline dkonrad23

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam serdecznie.
Poszukuję wędziska typu feeder do 300 zł.
Łowisko, na którym łowię charakteryzuje się dużą popularnością karpii o wadze 10+, dużych jesiotrów i amurów.
Często trzeba też rzucać na duże odległości.
Chciałbym kupić coś mocnego, a jednocześnie żeby to nie była sztywna pała i holowanie ryb było przyjemne.
Macie jakieś ciekawe propozycje? Dodam, że jestem w miarę świeżym wędkarzem i dopiero zaczynam przygodę z większymi rybami, aktualnie posiadam Mikado UV, 3.6m 90g.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Odp: Jakie wędzisko feeder do połowu większych ryb?
« Odpowiedź #1 dnia: 03.05.2023, 11:33 »
Jeśli musi to być feeder , to polecam Preston C- Drome Power Method. Mocny kij na naprawdę duże ryby. Wersja 3,3 jest podobno nieco delikatniejsza niż 3,6. W jednym ze sklepów jest obecnie promocja i można go kupić za tą kwotę. Jak poszukasz , to jest na forum temat o tym kiju.
Mam go w wersji 3,3  i polecam do takich ryb.
Duże odległości to jakie ?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 03.05.2023, 11:39 »
Jak gdzieś znajdziesz to polecam Daiwe Yank'n'bank szczególnie wersję Distance. Idealny kij na duże ryby, gdzieś na forum znajdziesz moja recenzje.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 03.05.2023, 11:47 »
Właśnie - podstawowe pytanie to jakie te "duże odległości"?

Dla jednego będzie to 60 metrów, dla innego +80m.

Osobiście poleciłbym Ci coś od Flagmana. Może używany kijek z serii Mantaray ProFeeder 3,60m 100gr.? Mam taki zestaw z kołowrotkiem w rozmiarze 5000 i podajnikiem zhibo 40gr - odległość 60 metrów na przysłowiowe zawołanie.

P.S.
Żeby była jasność, swojego nie sprzedaję - za długo szukałem okazji, by go kupić.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline dkonrad23

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03.05.2023, 11:52 »
Dystans właśnie taki 80-100m.
Wolałbym nie kupować używanego wędziska.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 03.05.2023, 11:53 »
W takim razie taki dystans to już raczej wędzisko 3,90m
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline dkonrad23

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03.05.2023, 11:54 »
A wędzisko Nevis vanity carp feeder?
Widziałem na wielu filmach ten kijek.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.05.2023, 12:30 »
Mam na sprzedaż by dome master carp 420 LC. Kij na konkretne smoki z dystansu. Od roku w szafie w bdb stanie. Rzucałem nim 120m na żyłce 0.28. 100m rzuca powtarzalnie :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #8 dnia: 03.05.2023, 23:36 »
Nevisa polecę z czystym sumieniem. Mam wersję 330cm 90g złego słowa nie powiem. Nie wiem jak daleko rzuca bo zabieram go na komercję gdzie nie mam ani potrzeby ani warunków do dalekich posyłek podajnika.

Offline Orsi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #9 dnia: 05.05.2023, 11:23 »
A wędzisko Nevis vanity carp feeder?
Widziałem na wielu filmach ten kijek.

Mam 2 nevisy 390/130 i jestem mega zadowolony. Do 100m da się celnie rzucać, hole ryb mega bezpieczne, a prawdziwa przyjemność zaczyna się od 8-10kg+ kiedy wędka zaczyna pracować na całej długości. Bez problemu obsługują spomb w wersji medium , cały załadowany pelletem z zanętą i kukurydzą. 2 mankamenty:
1. gdy je kupowałem, wędki kosztowały 300zł, ostatnio jak patrzyłem to podrożały więc pytanie czy w tej cenie nie da się wyrwać czegoś innego.
2. najlepiej kupować stacjonarnie, i pomachać, obejrzeć. O ile 1 wędka przyszła prosta jak drut, to druga na odcinku ok 20cm poniżej łączenia blank/szczytówka była przekoszona do tego stopnia, że ostatnia przelotka odstawała o jakieś 5-6cm od osi wędki. Zrobiłem wymianę, kolejny feeder też nie jest w 100% prosty, ale myślę że w granicach jakiejś tam tolerancji nie wpływającej na pracę czy celność.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 05.05.2023, 15:41 »
Nawet w droższych kijach zdarzały mi się takie wpadki ;)

Pozdrawiam Łukasz

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 05.05.2023, 18:54 »
Jeżeli mają być to patyki do dystansu to ja postawił bym na węgra dla siebie teraz Dome Gabor ma sporo patyków w ofercie sklep Angry .Fish .pl :beer:

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zakup wędziska feeder do połowu większych ryb.
« Odpowiedź #12 dnia: 05.05.2023, 20:27 »
Tyle, że na nowe by Dome trzeba trochę dołożyć do budżetu. Najtańsze Powerfighter są po ok. 400 zł. Chyba, że uda Ci się wyhaczyć coś z drugiej ręki. Najtańsze Nevisy - 200 zł. Chociaż te NEVIS METHOD CARP FEEDER też podjeżdżają pod 400.
Miałem tej kij, co ledi sprzedaje: by dome master carp 420 LC. To kij dla mocnego faceta. Nie myśl, że uda Ci się nim rzucić 120 m żyłką 0,28 mm, mi się udało tyle rzucić plecionką. Chyba, że jesteś taki mocarz jak ledi.
Miałem go i sprzedałem, był dla mnie trochę za mocny. W zamian kupiłem by Dome Master Carp Pro 390LC, też już nie do dostania, super kij ale nawet jak pojawi się w sprzedaży z drugiej ręki to od razu schodzi.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 05.05.2023, 20:44 »
Guru wypuściło serię A-class, i jest tam kilka kijów do większych ryb i dystansów. Tylko że taki distance feeder 3.9 m to konkretna 'pała', mi lepiej leżał w ręku ten 3.6 metra. Nim też się zarzuci daleko. Warto rozważyć taką opcję:
https://sklepdrapieznik.pl/guru/85274-wedka-guru-a-class-distance-method-feeder-12ft.html

Z tego co wiem to mają właśnie taką progresywną 'akcję' jakiej szukasz. A jeśli w grę wchodzą naprawdę spore dystanse, to kij 3.9 trzeba rozpatrywać, ale cena to już 450 zeta.

Lucjan

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 05.05.2023, 23:35 »
A-Class Distance Method 12ft to nie za specjalnie udany kij do dystansu. Owszem, podajnikiem 50g można rzucać bez problemu, ale mikoskopijne przelotki w szczytówkach - każdy jeden a-class ma te same szczytówki - dyskwalifikują ten kij do dystansu, każdy jeden węzeł słychać i czuć jak się o nie obija przy głównej 0.22 i przyponie konicznym 0.22-0.28, z fluorocarbonem 0.28 był istny koszmar i jedną szczytówkę odstrzeliłem właśnie przez węzeł. Tak że kij mam i nie polecam, chociaż akcję pod rybą ma całkiem przyjemną i pracuje już ładnie od 3kg.
Dzierżno uzależnia