Autor Wątek: Deeper, hit czy kit?  (Przeczytany 7269 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
Deeper, hit czy kit?
« dnia: 06.05.2023, 12:58 »
Siema.

Wiem, że sporo osób na forum używa tego gadżetu. Przeszła mi przez myśl opcja zainwestowania w taki bajer, głównie pod kątem karpiowania z brzegu (z rzutu), żeby zaoszczędzić ograniczony czas i szybko wytypować odpowiednie miejsce na dnie. Recenzje w internecie jak i na forum są mieszane (jak ze wszystkim).

Pytanie do użytkowników - Generalnie jesteście zadowoleni z pracy tego urządzenia? Czy pokazywane przez niego wyniki faktycznie pokrywają się z rzeczywistością, czy trzeba brać na to mocną poprawkę?
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Deeper, hit czy kit?
« Odpowiedź #1 dnia: 06.05.2023, 13:26 »
Używam deeper'a start od trzech lat i jestem zadowolony. Pokazuje w miarę dokładnie głębokość łowiska (+- 10cm różnicy). Ilość ryb i ich wielkość i na jakiej głębokości się znajdują. Ponieważ nęcę miejscówki, oraz skanuję przed nęceniem i po nęceniu. Widzę jaka jest skuteczność nęcenia :)
pozdrawiam Benon

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #2 dnia: 06.05.2023, 14:05 »
Do szybkiego przeskanowania wody jest bardzo dobry. Głębokość, uskoki dna. Nie potrafię rozróżniać tylko jego twardości. Może kiedys się tego nauczę. Zdecydowanie kupiłbym raz jeszcze.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #3 dnia: 06.05.2023, 14:06 »
Finalnie i tak kupisz ponton ewentualnie łódkę zanętową 🙂. Łowienie z rzutu bardzo ogranicza możliwości więc jeśli myślisz poważnie o karpiowanii to wywózka cię nie ominie.

Online Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 06.05.2023, 14:08 »
Jeżeli inwestować w Deepera,to wersja najdroższa ,czyli Chirp plus. Dla czego ? Dla tego że jako jedyny ma stabilne połączenie na 70/80/90m i z rzutu,jest to wymagane.
Pro plusem rzucałem powtarzalnie na 70m,a we flautę na 80m,ale zasięg raz był,raz nie.

Jeśli nie do rzutu,albo do 60m,,wersja pro/pro plus jest wystarczające. Pro plus ma gps.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 06.05.2023, 14:18 »
Finalnie i tak kupisz ponton ewentualnie łódkę zanętową 🙂. Łowienie z rzutu bardzo ogranicza możliwości więc jeśli myślisz poważnie o karpiowanii to wywózka cię nie ominie.

Wiesz co Kozi, myślałem nad łódką przez sekundę. Finalnie doszedłem do wniosku, że na okolicznych łowiskach zbytnio jej nie wykorzystam :P Generalnie na jednym łowisku muszę osiągać dystans 100-110m, żeby dobrać się do ryby i jest nim Sączkowo. Nadal jestem w stanie dorzucić tam spombem i zestawem helikopterowym, całkiem dokładnie. W każdym innym wypadku to odległości rzędu 50-80m, gdzie rzucam i nęcę bardzo precyzyjnie. Co do pontonu to zostaje mi tylko dziki zalew pzw na który nawet planuję opłacić kartę, ale w tym przypadku mój kompan będzie brał ponton, więc tylko z tego skorzystam.

Gdy by była okazja łowienia na akwenach typu DD, czy elektrownia Rybnik, to raczej pomyślę nad jakimś wynajmem takiego sprzętu.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 06.05.2023, 14:26 »
Sączkowo z łowiskiem karpiowym nie ma wiele wspólnego 🙂 90% ryb to handlówka do 3kg. Według mnie trzeba myśleć rozwojowo a na większości wód jest potrzebny sprzęt pływający, ale to już twój wybór. Z czasem pewnie sam dojdziesz do tego wniosku.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 06.05.2023, 14:34 »
No to jest typowa komercja jednak też można tam połowić fajnych ryb. Teraz właściciel wpuścił ponad 20 sztuk karpia 20kg+ i kilka amurów 15-17. Ryby tam jest od cholery, tylko trzeba umieć się dobrać do tych większych co niekiedy jest nielada wyzywaniem przez handlówki. Lubię tam robić nocki, bo jest ten klimat. W każdy bądź razie deeper przydałby by się pod kątem sondowania takich właśnie większych łowisk. Nawet już już pod kątem ewentualnej wywózki. Gdzieś na yt widziałem filmik jak deeper + signal extender dawał radę na 250m +. Ale to raczej odległa przyszłość. Wolę zacząć z rzutu i ewentualnie potem przejść o krok dalej :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 06.05.2023, 14:50 »
Nie ma raczej szansy żeby pozbyć się brań mniejszych karpi, wciągną każdą kulkę 🙂. Co do deepera nie doradzę, ale ja bałbym się, że prędzej czy później go urwę.

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #9 dnia: 06.05.2023, 14:58 »
Nie ma raczej szansy żeby pozbyć się brań mniejszych karpi, wciągną każdą kulkę 🙂. Co do deepera nie doradzę, ale ja bałbym się, że prędzej czy później go urwę.

;D ;D Mam takie samo wrażenie, a do tego widziałem gdzieś filmik znanego yutubera co płynął Odrą za deeperem :D

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 06.05.2023, 15:03 »
Strzałówka z pletki 0.30 i prawdopodobieństwo zminimalizowane praktycznie do 0 :P
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 06.05.2023, 15:05 »
Strzałówka z pletki 0.30 i prawdopodobieństwo zminimalizowane praktycznie do 0 :P
Raczej to tak nie działa. Dwa sezony łowiłem z rzutu i używałem grubej pletki jako strzałówka. Parę razy spomba urwałem. Jak się linka owinie lub gdzieś zahaczy podczas rzutu to automatycznie pęka na węźle.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 06.05.2023, 15:12 »
Ryzyko jest zawsze i nic na to nie poradzisz. Jak wyjdziesz na dwór to też jest jakiś tam % ryzyka, że tir Cię potrąci na pasach :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Festusus

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
« Odpowiedź #13 dnia: 06.05.2023, 15:42 »
Deepera można wynająć na godziny w Decathlonie i przetestować. Mi się nie sprawdził w rzutach z wędki bo leciał za blisko.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 06.05.2023, 15:55 »
Mam to badziewie, dokładnie  Deeper chirp+ praktycznie od kiedy pojawił się na rynku i niestety nie zrobił na mnie dobrego wrażenia.  W sumie pierwsze co zrobiłem po zakupie to przeskanowałem swój staw, który znam doskonale i byłem bardzo rozczarowany.
Na płyciznie mniejszej niż 50cm potrafił znaleźć doły po 2-2,5m.
Druga sprawa strasznie wkurzająca to, że nawet przy rzutach powyżej 40m często szuka sygnału GPS i w tym czasie nie skanuje. Trzeba czakać aż złapie sygnał co trochę trwa. 
Próbowałem nawet montować telefon jak najwyżej to możliwe ale nie widziałem poprawy.
Dla mnie żadna rewelacja a mało nie kosztuje.