Autor Wątek: Daiwa Infinity x 5500BR  (Przeczytany 902 razy)

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Daiwa Infinity x 5500BR
« dnia: 08.05.2023, 22:14 »
Witam, mam problem z klipsem na szpuli kołowrotka. Gdy chciałem zapiąć żyłkę klips pękł a wiem że takich małych rzeczy raczej nigdzie się nie kupi i zapasowe szpulę też są rzadkością. Posiadam białą podkładkę, która jest oddzielnym elementem ale ułamał się plastik o który zahaczamy żyłkę i gdzieś poleciał na trawę. Czy ktoś wie czym można go zastąpić?

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Daiwa Infinity x 5500BR
« Odpowiedź #1 dnia: 08.05.2023, 22:24 »
Gumową wersją. Gdzieś było na forum o bezpiecznym gumowym klipsie.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.05.2023, 23:10 »
Też polecę bezpieczny klip. Trzyma odległość rzutu ale przy wysnuwaniu żyłki puszcza. Trzeba zaznaczyć markerem żyłkę, żeby po wysunięciu zaklipować tą samą odległość.
Najpopularniejsze są silikonowe klipy od Flagmana, teraz już nawet dostępne na Allegro https://allegro.pl/oferta/klips-do-zylki-flagman-line-clips-set-4szt-12691414941
Często, jako zamienniki są stosowane silikonowe zaślepka z Ali, różnych rozmiarów.
Inną alternatywą jest Bezpieczny klip z drutu dental autorstwa marek118
Dla mnie najlepsze. Ale trzeba się trochę pobawić.  Link, jak to zrobić.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9534.msg577469#msg577469
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #3 dnia: 08.05.2023, 23:31 »
Możesz też zmierzyć otwór na klips. Może coś dobiorę i Ci wyślę klips i sprężynkę.

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09.05.2023, 06:50 »
Też polecę bezpieczny klip. Trzyma odległość rzutu ale przy wysnuwaniu żyłki puszcza. Trzeba zaznaczyć markerem żyłkę, żeby po wysunięciu zaklipować tą samą odległość.
Najpopularniejsze są silikonowe klipy od Flagmana, teraz już nawet dostępne na Allegro https://allegro.pl/oferta/klips-do-zylki-flagman-line-clips-set-4szt-12691414941
Często, jako zamienniki są stosowane silikonowe zaślepka z Ali, różnych rozmiarów.
Inną alternatywą jest Bezpieczny klip z drutu dental autorstwa marek118
Dla mnie najlepsze. Ale trzeba się trochę pobawić.  Link, jak to zrobić.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9534.msg577469#msg577469
Nie za bardzo rozumiem jak te bezpieczne klipsy zamontować, oglądałem poradniki ale tam przebija się klips i zahacza od środka o pręt (sprężynkę). Ja w swoim modelu kołowrotka mam w środku szpuli jakiś okrągły metal i czy tam także można zamontować ten bezpieczny klips?

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 09.05.2023, 07:09 »
Wielka dziura jak lej po bombie , z zewnątrz pewnie była jeszcze zaślepka , nakładka plastikowa . To co masz wystającego w środku , w otworze musisz usunąć . Nowy klips będzie w komplecie z drutem- sprężyną i tym go zabezpieczasz.

Pozdrawiam Łukasz

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09.05.2023, 07:11 »
Wielka dziura jak lej po bombie , z zewnątrz pewnie była jeszcze zaślepka , nakładka plastikowa . To co masz wystającego w środku , w otworze musisz usunąć . Nowy klips będzie w komplecie z drutem- sprężyną i tym go zabezpieczasz.
Tak masz rację posiadam tą białą nakładkę. Klipsy od flagmana będą tam wogule pasowały?

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09.05.2023, 07:13 »
Możesz też zmierzyć otwór na klips. Może coś dobiorę i Ci wyślę klips i sprężynkę.
Teraz mnie nie ma w domu ale na zdjęciu widać że jest spora dziura myślę że ze 4 mm, zmierzę jak wrócę