Autor Wątek: 2 kołowrotki do wędek barbel, cieżkiego feedera  (Przeczytany 9319 razy)

yakuza

• Gość
Odp: 2 kołowrotki do wędek barbel, cieżkiego feedera
« Odpowiedź #30 dnia: 19.05.2023, 06:16 »
CB 60 to najlepsze młynki jakie miałem pod ciężki feeder.
Ciężarek 100g zwijany bez zachłyśnięcia

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 19.05.2023, 07:32 »
Kiedyś pojechałem na pewną wodę z karpiami, i podpiąłem swoje Daiwy Crosscast do brzanówek 2.5 lb, jechałem kilka dni później na nockę na brzany, i nie chciało mi się zmieniać kręciołów, więc łowiłem z tymi 'big pitami'. I nie wróciłem już do typowych kręciołów, bo pokochałem pracę takich dużych. Zero problemów ze zwijaniem ciężkich koszyków w nurcie, z holem ryby, po prostu ideał, nawet na niską wodę. Dlatego polecam właśnie większe gabaryty do rzecznego feederowania, zwłaszcza jeśli masz kamienie i nie można ciężkiemu koszykowi pozwolić opaść na dno podczas zwijania zestawu. Tu po prostu się kręci korbą :) Nie wyczuwam też żadnego problemu ze złym wyważeniem, a ważą one jakieś 630 gramów. Teraz mam dwie pary brzanówek, 2 lb z Daiwami Crosscast QD, i 2.5 lb z Crosscastami w wersji BR LD. Dlatego bym myślał o większych młynkach, czyli takich mniejszych big pitach, bo na rzece trzeba czegoś mocnego.
Lucjan

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 19.05.2023, 09:37 »
Generalnie najlepszym wyborem według Was jest Coronado, jednak trochę kieszeń, przemyślę tą sprawę. Panowie a jak z tym Custom Blackiem 60, czy taki młynek ma sens? Cena nie jest jakaś tragiczna, opinie widzę ze nie najgorsze.

Tu widać kawałek Cf6000 podpięty pod feeder 12FT. Ten kołowrotek nie jest ani duży ani mały w sam raz , no i zwija się leciutko. Początkowo kupiłem je pod krótkie karpiówki ale bardziej pasują do ciężkiego feedera , niskie przełożenie i dość lekkie około 460g z tego co pamiętam.
Cebula to już betoniara ciężka i duża.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #33 dnia: 19.05.2023, 09:45 »
Kiedyś pojechałem na pewną wodę z karpiami, i podpiąłem swoje Daiwy Crosscast do brzanówek 2.5 lb, jechałem kilka dni później na nockę na brzany, i nie chciało mi się zmieniać kręciołów, więc łowiłem z tymi 'big pitami'. I nie wróciłem już do typowych kręciołów, bo pokochałem pracę takich dużych. Zero problemów ze zwijaniem ciężkich koszyków w nurcie, z holem ryby, po prostu ideał, nawet na niską wodę. Dlatego polecam właśnie większe gabaryty do rzecznego feederowania, zwłaszcza jeśli masz kamienie i nie można ciężkiemu koszykowi pozwolić opaść na dno podczas zwijania zestawu. Tu po prostu się kręci korbą :) Nie wyczuwam też żadnego problemu ze złym wyważeniem, a ważą one jakieś 630 gramów. Teraz mam dwie pary brzanówek, 2 lb z Daiwami Crosscast QD, i 2.5 lb z Crosscastami w wersji BR LD. Dlatego bym myślał o większych młynkach, czyli takich mniejszych big pitach, bo na rzece trzeba czegoś mocnego.

Tylko trzeba uważać na to czy taką betoniarkę da się w ogóle do wędziska przykręcić. Na przykład z Pennem Surfblasterem 8000 miałem "mały" problem (stopka za szeroka) i skończyło się zakupem Spinfishera. No i nie każdy Big Pit się nadaje do rzecznej orki na wielkich rzekach - bardziej niż rozmiar liczy się jak przekładnia pracuje pod obciążeniem (choć zwykle im kołowrotek większy tym lepiej).
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #34 dnia: 19.05.2023, 09:53 »
Na rzeczne  oranie im niższe przełożenie młynka tym lepiej ta Custom Black spokojnie da radę ,podobnie jak np.Penn Slamer 460 którego też śmiało mogę polecić :beer:

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #35 dnia: 19.05.2023, 09:57 »
Na rzeczne  oranie im niższe przełożenie młynka tym lepiej ta Custom Black spokojnie da radę ,podobnie jak np.Penn Slamer 460 którego też śmiało mogę polecić
Tomasz za twoją poradą do mnie przyjechał, ale z oceną jeszcze się wstrzymam, trochę posłuży nad Wisłą to dam znać.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #36 dnia: 19.05.2023, 10:05 »
Sławku urocza zabaweczka O:) :beer:

Offline pawtek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #37 dnia: 19.05.2023, 10:20 »
Nie wiem jak z uchwytem na kołowrotek w Korum Barbel'ach ale Okuma Custom Black 60 do wędki Korum Big Water mi nie wszedł, więc tak jak już wspomniał Brzanoholik Sandomierski, przy dużych kołowrotkach do takich wędek dobrze to najpierw sprawdzić.

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #38 dnia: 19.05.2023, 10:51 »
Dzisiaj podjade z dolnikiem koruma do sklepu i przymierze cf6000, penna i customa :) 

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 19.05.2023, 12:32 »
Najlepsze wyjście , tylko ja bym wziął ze sobą cały kij.

Pozdrawiam Łukasz

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #40 dnia: 19.05.2023, 17:42 »
Niestety praktycznie nic nie sprawdziłem, 10 sklepów objezdzone i nigdzie nie ma Custom Blacka.... wszystko płynie w kontenerach.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 19.05.2023, 19:51 »
(...)nie ma Custom Blacka.... wszystko płynie w kontenerach.

I zapewne w nowych cenach. I to nie takich, które będą się nam podobały...
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 19.05.2023, 23:27 »
Nie No chyba temat z cenami przełamuje się, mam wrażenie ze jest stop a nawet lekka deflacja.

Pozdrawiam Łukasz

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 20.05.2023, 13:32 »
Dzisiaj przeżyłem frustrację... Pojechałem sobie nad Wisłę z feederkami. Najpierw zakopałem sobie auto a potem jak już się rozłożyłem po 2 godzinach walki to okazało się, że woda tak niesamowicie ciągnie, że 80 gram koszyczek ciągnęło jakby nic nie ważył. Zwykle woda w tym rejonie nie ciągnie mocno, zazwyczaj łowiłem koszykami 60g. Oczywiście posiadam feeder 170 g wyrzutu ale nie miałem odpowiednio ciężkich koszyków więc wkur...ny złożyłem sprzęt i zawinąłem się do domu. Polećcie mi proszę jakąś mocną żyłkę do koszyków 120-150g + zawartość. Mam zawiązaną 0,28 jako przypon strzałowy do plećki 0,16 mm na kołowrotku do tej wędki ale mam wątpliwości czy nie strzeli przy zarzucie na 40-50 metrów.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #44 dnia: 20.05.2023, 13:49 »
Kumpel stosuje na linkę główną żyłkę Korda. Chwali sobie i tylko tego używa.
Zawsze z niej można zrobić strzałówkę.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)