Autor Wątek: 2 kołowrotki do wędek barbel, cieżkiego feedera  (Przeczytany 9313 razy)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: 2 kołowrotki do wędek barbel, cieżkiego feedera
« Odpowiedź #45 dnia: 21.05.2023, 10:11 »
Dzisiaj przeżyłem frustrację... Pojechałem sobie nad Wisłę z feederkami. Najpierw zakopałem sobie auto a potem jak już się rozłożyłem po 2 godzinach walki to okazało się, że woda tak niesamowicie ciągnie, że 80 gram koszyczek ciągnęło jakby nic nie ważył. Zwykle woda w tym rejonie nie ciągnie mocno, zazwyczaj łowiłem koszykami 60g. Oczywiście posiadam feeder 170 g wyrzutu ale nie miałem odpowiednio ciężkich koszyków więc wkur...ny złożyłem sprzęt i zawinąłem się do domu. Polećcie mi proszę jakąś mocną żyłkę do koszyków 120-150g + zawartość. Mam zawiązaną 0,28 jako przypon strzałowy do plećki 0,16 mm na kołowrotku do tej wędki ale mam wątpliwości czy nie strzeli przy zarzucie na 40-50 metrów.
Na przyszłość żeby uniknąć podobnych sytuacji i nerwów, warto sprawdzać na imgw stany wody na Wisle, padało ostatnio solidne to i Wisła poszło w górę, nic dziwnego że ci koszyki porywało. W obecnej chwili mam o 1.5m zbyt dużą wodę w moich miejscach i nawet by mi do głowy nie przyszło żeby jechać.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #46 dnia: 21.05.2023, 10:27 »
Ja używam żyłki 12 lb na rzekę, pod kątem łowienia brzan i reszty ryb. Im grubsza żyłka tym gorzej z utrzymaniem zestawu, bo zwiększa się opór wody, dlatego musisz zdecydować się na kompromis. WIęc żyłka 0.28 mm powinna być spoko, jeśli ma taką wytrzymałość, ewentualnie 0.30 mm zrobi grę. Kupując taką Daiwę Sensor czy Hypersensor na dużej szpuli ogarniasz nawijanie bez podkładów. I idealnie mi się to sprawdza do łowienia na rzekach, czy to woda jest niska czy podniesiona. A najlepsze wyniki są na wysokiej wodzie, zwłaszcza jak opada, tutaj w grę wchodzą koszyki 150 czy 180 gramów. Zazwyczaj nawijam żyłkę na otwarciu sezonu, czyli w czerwcu, i wystarcza mi to do marca, kiedy sezon się kończy.
Lucjan

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 21.05.2023, 18:29 »
Dzisiaj przeżyłem frustrację... Pojechałem sobie nad Wisłę z feederkami. Najpierw zakopałem sobie auto a potem jak już się rozłożyłem po 2 godzinach walki to okazało się, że woda tak niesamowicie ciągnie, że 80 gram koszyczek ciągnęło jakby nic nie ważył. Zwykle woda w tym rejonie nie ciągnie mocno, zazwyczaj łowiłem koszykami 60g. Oczywiście posiadam feeder 170 g wyrzutu ale nie miałem odpowiednio ciężkich koszyków więc wkur...ny złożyłem sprzęt i zawinąłem się do domu. Polećcie mi proszę jakąś mocną żyłkę do koszyków 120-150g + zawartość. Mam zawiązaną 0,28 jako przypon strzałowy do plećki 0,16 mm na kołowrotku do tej wędki ale mam wątpliwości czy nie strzeli przy zarzucie na 40-50 metrów.
Na przyszłość żeby uniknąć podobnych sytuacji i nerwów, warto sprawdzać na imgw stany wody na Wisle, padało ostatnio solidne to i Wisła poszło w górę, nic dziwnego że ci koszyki porywało. W obecnej chwili mam o 1.5m zbyt dużą wodę w moich miejscach i nawet by mi do głowy nie przyszło żeby jechać.

Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka

Masz całkowitą rację.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #48 dnia: 21.05.2023, 18:31 »
Ja używam żyłki 12 lb na rzekę, pod kątem łowienia brzan i reszty ryb. Im grubsza żyłka tym gorzej z utrzymaniem zestawu, bo zwiększa się opór wody, dlatego musisz zdecydować się na kompromis. WIęc żyłka 0.28 mm powinna być spoko, jeśli ma taką wytrzymałość, ewentualnie 0.30 mm zrobi grę. Kupując taką Daiwę Sensor czy Hypersensor na dużej szpuli ogarniasz nawijanie bez podkładów. I idealnie mi się to sprawdza do łowienia na rzekach, czy to woda jest niska czy podniesiona. A najlepsze wyniki są na wysokiej wodzie, zwłaszcza jak opada, tutaj w grę wchodzą koszyki 150 czy 180 gramów. Zazwyczaj nawijam żyłkę na otwarciu sezonu, czyli w czerwcu, i wystarcza mi to do marca, kiedy sezon się kończy.

A powiedz mi, co ile wędkowań odcinasz najbardziej zdezelowany odcinek żyłki?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 22.05.2023, 07:42 »
Zazwyczaj po trzeciej sesji :) Wiele zależy od ilości holowanych ryb, w tym brzan, bo leszcz czy kleń to małe wyzwanie dla żyłki, ale wąsata dama to już ostra walka, zwłaszcza jak ma powyżej 5 kilo. Zaczepy też robią swoje, bo mocno osłabiają żyłkę. Samo przewiązanie zestawu nie jest wyzwaniem, dla tego nie warto ryzykować. Straciłem kilka dużych ryb przez pęknięcie żyłki, dlatego wolę chuchać na zimne. Nigdy nie wiadomo co się uwiesi :) Jak nie masz ostrych holi to zestaw wytrzyma dłużej.
Lucjan

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #50 dnia: 22.05.2023, 14:44 »
Zazwyczaj po trzeciej sesji :) Wiele zależy od ilości holowanych ryb, w tym brzan, bo leszcz czy kleń to małe wyzwanie dla żyłki, ale wąsata dama to już ostra walka, zwłaszcza jak ma powyżej 5 kilo. Zaczepy też robią swoje, bo mocno osłabiają żyłkę. Samo przewiązanie zestawu nie jest wyzwaniem, dla tego nie warto ryzykować. Straciłem kilka dużych ryb przez pęknięcie żyłki, dlatego wolę chuchać na zimne. Nigdy nie wiadomo co się uwiesi :) Jak nie masz ostrych holi to zestaw wytrzyma dłużej.
Luk sprawdził mi się krótki odcinek 80-90cm strzałówki z ledera.

Newralgicznym odcinkiem był zawsze ten od razu za przyponem, który najwięcej pracował po kamienistym dnie.

Moc ogromna, przetarcia na kamieniach czy muszlach nie występują a na dodatek przy koszykach rzędu 120-160g + towar nie występuje zmęczenia materiału jaki miał miejsce przy żyłce.

Odcinek krótki więc nie wpływa na amortyzację podczas holu, a bezpieczeństwo wzrosło o kilkaset procent.

Plecionka ta jest sztywniejsza od zwykłych a dodatkowo ma bardzo ciasny splot, splątania nie występują praktycznie w ogóle.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 22.05.2023, 15:18 »
Cześć ! ;)
Planuje zakup 2 kołowrotków do ciężkiego rzecznego feedera jak i wypadu na komercje. Młynki będą podpięte pod korumy barbel i feederki 120g+ wyrzutu. Często wędkuje z sygnalizatorami więc opcja QD mile widziana.
Wpadły mi w oko OKUMA INCEPTION 6000 FD, co sądzicie o takim wyborze? pozdrawiam :)
Budżet na sztuke +/- 260zł~~
Inception unikaj jak ognia, jeden z najgorszych kołowrotków jakie miałem. Mega opór przy ściąganiu koszyka 120g jakbyś ściągał wiadro pod prąd.

Co prawda bez QD, ale okuma Coronado polecam i polecać będę. Mega, mega mocne. Koszyki 160g pod prąd ściągają bez najmniejszego problemu. Tyram je już trzeci rok w warunkach których nie ma na żadnej z rzek w Polsce i dają radę. Bez serwisu, katowane, nie oszczędzają a kręcą jak w dniu zakupu.

To są Korumy Barbel? Na takich uciagach korzystasz wyłącznie z żyłek? Jaka średnica?

Offline piotrrd

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 22.05.2023, 17:16 »
Ogólnie to mam i barbelki, big water i wiele wiele innych feederów. Mam różne warunki i muszę się dostosować.

Co do żyłek różnie zazwyczaj 0.3 ale i zdążą się 0.35
W braniach różnicy nie zauważyłem, co innego w oporze jaki stawia grubsza żyłka pod naporem wody.

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #53 dnia: 23.05.2023, 21:40 »
Nie wiem jak z uchwytem na kołowrotek w Korum Barbel'ach ale Okuma Custom Black 60 do wędki Korum Big Water mi nie wszedł, więc tak jak już wspomniał Brzanoholik Sandomierski, przy dużych kołowrotkach do takich wędek dobrze to najpierw sprawdzić.
Tutaj niestety jest podobnie, zamówiłem dwie okumy które juz dotarły i niestety w korumie brakuje dosłownie 3-4mm zeby wszedł na styk, w feederkach jest okej ;/  Warto bawić się w małe piłowanie?

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 23.05.2023, 23:16 »
Tak możesz też rozwiercić uchwyty w kijach :facepalm:

Pozdrawiam Łukasz

Offline piotrrd

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 23.05.2023, 23:20 »
Nie wiem jak z uchwytem na kołowrotek w Korum Barbel'ach ale Okuma Custom Black 60 do wędki Korum Big Water mi nie wszedł, więc tak jak już wspomniał Brzanoholik Sandomierski, przy dużych kołowrotkach do takich wędek dobrze to najpierw sprawdzić.
Tutaj niestety jest podobnie, zamówiłem dwie okumy które juz dotarły i niestety w korumie brakuje dosłownie 3-4mm zeby wszedł na styk, w feederkach jest okej ;/  Warto bawić się w małe piłowanie?
Jakie to modele ?

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 23.05.2023, 23:22 »
11ft 1.75lb

Offline piotrrd

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 23.05.2023, 23:40 »
11ft 1.75lb
Kołowrotków

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 23.05.2023, 23:50 »
Okuma Black Custom 60 :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #59 dnia: 24.05.2023, 07:09 »
Luk sprawdził mi się krótki odcinek 80-90cm strzałówki z ledera.

Newralgicznym odcinkiem był zawsze ten od razu za przyponem, który najwięcej pracował po kamienistym dnie.

Moc ogromna, przetarcia na kamieniach czy muszlach nie występują a na dodatek przy koszykach rzędu 120-160g + towar nie występuje zmęczenia materiału jaki miał miejsce przy żyłce.

Odcinek krótki więc nie wpływa na amortyzację podczas holu, a bezpieczeństwo wzrosło o kilkaset procent.

Plecionka ta jest sztywniejsza od zwykłych a dodatkowo ma bardzo ciasny splot, splątania nie występują praktycznie w ogóle.

U mnie problem nie tkwi w przecieraniu się żyłki, ona po prostu po iluś ciężkich holach traci sprężystość, a wraz z tym wytrzymałość. Do tego zestaw musi być przelotowy jak dla mnie, bo w razie zerwania zostawiam rybę z koszykiem, a to nie jest dobre, zwłaszcza przy haku z z zadziorem. U mnie na Trencie jest żwir na dnie, ale są to kamienie oszlifowane już przez wodę, które niczego nie przetną, zaś brzeg podparty kamieniami to sprawa do 3 metrów od brzegu. Rozumiem, że Ren to większa ilość kamieni. Przetestowałem z 10 rodzajów żyłek i z każdą jest to samo.

Ogólnie nie przeszkadza mi to bardzo, rozumiem też, że przy brzanach, które u mnie średnio mają 3-4 kilo, hol jest raczej 'maksymalny', balansuje się na granicy wytrzymałości żyłki. Fluorocarbon 8 lb na przyponie regularnie pęka, dlatego wszedłem w Shimano, której fluo 10 lb ma średnicę taką jak 8 lb w Drennanie, przez co nie ma tej sztywności. Ale i tu mi zdarza się stracić rybę, zwłaszcza przy odrobinie nieuwagi. A trzeba z brzaną twardo, w innym razie hol będzie bardzo długi.

CO ciekawe u mnie wytrzymałość traci około 5-8 metrów żyłki, jakby dokładnie to, co jest zanurzone w wodzie obrywało.  Ale dzięki za pomysła, może pokombinuję coś z leaderem z grubszej żyłki :thumbup: :beer:
Lucjan