Autor Wątek: Kołowrotek do dystansu i na rzekę do Guru A-Class Distance Power 13FT (~500zł)  (Przeczytany 15792 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Michał dobre spostrzeżenie :beer:,widać że to jedno Body ,Fishunter sam jestem ciekaw czy Insurgent sprawdzi się na rzece zwłaszcza Odrze ,czas pokażę a łatwo nie będzie miał młynek na pewno ;)

Ciekawe,czy mechanizm jest jeden do jednego,ale obstawiam ,że tak.

Łowię nierzadko podajnikiem do Metody 100g i Dome lc 5500 w ogóle nie czuje tego ciężaru. Szkoda,że ten Sonik ma tak głębokie szpule.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Hamulec jest w sam raz, a więc nie za krótki jak w niektórych Quick Dragach, ani za długi jak brazylijska telenowela :P.

Zawsze mnie zastanawiała etymologia tego powiedzenia. Kiedyś (z 10 lat temu albo i więcej) oglądałem wywiad (bodajże na WP) z brazylijką mieszkającą ileś lat w Polsce na temat życia tutaj, różnic pomiędzy Polską oraz Brazylia itp. Oczywiście padło również pytanie o brazylijskie telenowele. Jakież było moje zdziwienie, kiedy powiedziała, że ich seriale nie są wcale takie długie, w przeciwieństwie do polskich neverending story. Jeden sezon i koniec.

Przepraszam za oftop ;)

Chyba pierwszymi serialami, jakie leciał w Polsce, były Niewolnica Izaura i "W kamiennym kręgu". Oba brazylijskie. Oto geneza tego powiedzonka ;)
Potem weszła szturmem Dynastia i wyzywanie się od Stevenów w podstawówce :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
Pamiętam te seriale. Miałem parę/naście lat, kiedy leciały. Gdy leciała Dynastia, to byłem z rodzeństwem na wakacjach u cioci na wsi i wracaliśmy z dworu, żeby oglądać Dynastię. Potem przyszła Moda na sukces ze swoją zawrotną dynamiką (jedzenie obiadu odbywało się przez 5 odcinków). Kiedyś ktoś stworzył diagram w którym były pokazane losy bohaterów tego tasiemca:

Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
Ridge wyruchał tam wszystkie, łącznie ze swoją babką. Która okazała się siostrą jego kuzyna po kądzieli. Koniec streszczenia.

Z tego wynika, że najlepszy kołowrotek do dystansu będzie od Ridge Monkey.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Zmierzyłbyś średnicę szpuli i wysokość nawoju ?
Realna waga ?

Przyszły Soniki nieco szybciej 8). A więc, oprócz masy (ponad 100g więcej), to Insurgent nie różni się parametrami szpuli od Xtractora Pro 5000.

Średnica szpuli: 65mm
Wysokość nawoju: ok.30mm
Waga: ok.540g  (a więc w katalogu zaniżyli o 15g ;)).

Być może w piątek/sobotę (jak zdrowie pozwoli ::)) zrobię chrzest praktyczny młynków w nurtach Odry, w duecie z brzanówkami Korum Barbel 13ft 2,5lb i zobaczymy jak te gagatki sobie radzą. Wrażenia na sucho bardzo pozytywne, szczególnie że jeśli są to udane klony Dome i Flagmana, to są też najbardziej budżetowe z tej trójcy 8).

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Michał N.

• Ekspert
Zmierzyłbyś średnicę szpuli i wysokość nawoju ?
Realna waga ?

Przyszły Soniki nieco szybciej 8). A więc, oprócz masy (ponad 100g więcej), to Insurgent nie różni się parametrami szpuli od Xtractora Pro 5000.

Średnica szpuli: 65mm
Wysokość nawoju: ok.30mm
Waga: ok.540g  (a więc w katalogu zaniżyli o 15g ;)).

Być może w piątek/sobotę (jak zdrowie pozwoli ::)) zrobię chrzest praktyczny młynków w nurtach Odry, w duecie z brzanówkami Korum Barbel 13ft 2,5lb i zobaczymy jak te gagatki sobie radzą. Wrażenia na sucho bardzo pozytywne, szczególnie że jeśli są to udane klony Dome i Flagmana, to są też najbardziej budżetowe z tej trójcy 8).
Dome 5500 ma szpule 67/32,Flagman 65/31. Takie niuanse.

To na bank te same kołowrotki.

Dome ma bardzo fajny rant szpuli,plecionka ma mały opór przy schodzeniu.

Online fishunter1990

• Ekspert
A zapomniałem w porównaniu jeszcze o Nevisie, ale chyba wychodzi na to, że wybór między tymi czterema modelami to kwestia gustu i :money:. Biorąc to pod uwagę, moja playlista wyglądałaby tak :):

1.Sonik
2.Nevis
3.Flagman
4.Dome

Offline Michał N.

• Ekspert
A zapomniałem w porównaniu jeszcze o Nevisie, ale chyba wychodzi na to, że wybór między tymi czterema modelami to kwestia gustu i :money:. Biorąc to pod uwagę, moja playlista wyglądałaby tak :):

1.Sonik
2.Nevis
3.Flagman
4.Dome

Nevis ma szpule 67/30.

Szkoda,że Sonik nie ma płytkiej szpuli.

Online fishunter1990

• Ekspert
Michał, właśnie zamówiłem 16km żyłki podkładowej 0,24mm za 50zł :). Pewnie będę musiał założyć działalność gospodarczą i nawijać ludziom podkłady :P, bo starczy na 3 pokolenia, ale nawiniesz raz i masz spokój. Po zużyciu żyłki głównej, zwijasz ją wkrętarką i uzupełniasz nową linką. Jeśli boję się brania potwora, np.łowiąc w Odrze, to łączę obie żyłki węzłem zderzakowym i mam bufor bezpieczeństwa do gołej szpuli. Jeśli jednak wystarczy na młynku np.150m linki, to po nawinięciu podkładu owijam go taśmą izolacyjną i mam spłyconą szpulę do objętości jaką sobie życzę 8).

Offline Michał N.

• Ekspert
Michał, właśnie zamówiłem 16km żyłki podkładowej 0,24mm za 50zł :). Pewnie będę musiał założyć działalność gospodarczą i nawijać ludziom podkłady :P, bo starczy na 3 pokolenia, ale nawiniesz raz i masz spokój. Po zużyciu żyłki głównej, zwijasz ją wkrętarką i uzupełniasz nową linką. Jeśli boję się brania potwora, np.łowiąc w Odrze, to łączę obie żyłki węzłem zderzakowym i mam bufor bezpieczeństwa do gołej szpuli. Jeśli jednak wystarczy na młynku np.150m linki, to po nawinięciu podkładu owijam go taśmą izolacyjną i mam spłyconą szpulę do objętości jaką sobie życzę 8).

Z taśmą  izolacyjną,to nie głupi pomysł.
Mam 200 m plecionki,6 m strzałówki ,i sądzę,że nawet przy dystansie 100 m,to wystarczająca ilość,nawet na odjazd czegoś konkretnego.

Daj znać,jak te Soniki pod obciążeniem chodzą.

Online fishunter1990

• Ekspert
Na pewno coś skrobnę, jeśli pojadę nad Odrę prędzej czy później. A jeśli chodzi o podkłady, to mam je niemal na każdym młynku, gdyż posiadają głębokie szpule. Nie wyobrażam sobie dyskwalifikacji kołowrotka, ze względu na zbyt głęboką szpulę. Z drugiej strony, jakbym miał co sezon wymieniać po kilkaset metrów żyłki na każdym kręciole, to chyba musiałbym pracować w fabryce polimerów ;).

Online key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Czyż płytkie szpule nie są cięższe od głębokich ?

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
Według mnie najlepsze parametry do dystansu ma Dome 67/32. 5500 płytka szpula, 6500 ten sam kołowrotek ale głęboka szpula.
Wysokość nawoju, według mnie ma większe znaczenie do dystansu niż szerokość szpuli.
Pozdrawiam,
Tomek

Online fishunter1990

• Ekspert
Czyż płytkie szpule nie są cięższe od głębokich ?
Są, gdyż mają większą średnicę wewnętrzną, a za tym idzie nieco większą ilość materiału użytego do jej zrobienia.