Autor Wątek: Wybór kosza  (Przeczytany 2860 razy)

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Wybór kosza
« dnia: 24.06.2023, 22:36 »
Witam

Stoję przed wyborem kosza,może pod koniec sezonu będzie taniej :P
Zastanawiają mnie różnice miedzy takimi koszami jak:

MAP Z36 36mm Elite Mk2 box
MAP H30 Lite Mk2 seat box 30mm

Interesują mnie plusy i minusy jednego jak i drugiego stelarza.Lata temu byłem w posiadaniu kosza rive na nogach d25 wiec osobiście dla lepszej stabilności wolałbym 36mm.Na plus przemawia jednak kosz drugi ze względu na sam stelarz.Mniej miejsca zajmuje podczas przechowywania,transportu.Będzie używany do method feeder,pellet wagller.
Podłem przypadkowe firmy,chodzi o konstrukcje.

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Odp: Wybór kosza
« Odpowiedź #1 dnia: 25.06.2023, 12:21 »
Ja kupiłem Matrixa na ramie H. Nie żałuję. Dowalilem sobie kaset i szuflad ile chciałem nadal mając możliwość wyregulowania wysokości siedziska. Ta możliwość wydaje mi się istotną zaletą . Natomiast nigdy nie siedziałem na koszu Z. Większość ludzi ma jednak Z.

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25.06.2023, 14:13 »
Herman jak ze stabilnością takich koszy typu H?Czy podest w razie można odczepić i pozostać na samym siedzeniu?Nie zawsze będę potrzebował dodatkowego podestu.Firma dla mnie jest sprawą drugorzędną..

Offline Lewapiks

• Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #3 dnia: 25.06.2023, 14:43 »
Piszesz, że firma nie ma znaczenia. Dodatkowo chciałbyś żeby można było wysunąć podnóżek i korzystać \z siedziska n 4 nogach, pewnie również kryterium ceny może być istotne w Twoim wyborze. A wszystkie wymagania jeśli chodzi o stabilność, używanie bez podnóżka i niską cenę spełnia kosz Preston Inception, który jest teraz w jakiejś kosmicznej promocji, śmiało można napisać , że za grosze. Sam kupiłem ten kosz w tym właśnie sklepie, a mam 120 kg wagi i 185 cm wzrostu - mogę po nim skakać. Waży jedynie 16,400 kg.

https://centrumwedkarskie.pl/Preston-Kosz-Siedzisko-Inception-Station-Graphite-Edition?gclid=Cj0KCQjwy9-kBhCHARIsAHpBjHgNWS9S36FCVMEUS3ND__HgqMvVBV-CUaZcPt3dhm0QHHoJmOvJ_nYaAsaJEALw_wcB

Offline Herman

« Odpowiedź #4 dnia: 25.06.2023, 14:47 »
Stabilność bez zarzutu. Nie widzę różnicy między 25 a nogą 36 w stabilności. Zaletą mojego nowego kosza jest regulacja wysokości, możliwość dokupienia dowolnych kaset i siedziska z oparciem. Boxy Mapa są może i lepsze niż Matrixa, ale z dostępnością dodatkowych segmentów kiepsko. Wadą/cechą mojego Matrixa jest waga. Jest ciężki. Preston Inception sporo lżejszy i są części do dokupienia.
Inceptiona rozważałem, nawet żałowałem, że go nie kupiłem, ale zawsze dylematy są i niepewność pozostanie.
Z Matrixa podnóżek wysuwa się całkiem jednym ruchem po naciśnięciu jednej dźwigni.

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25.06.2023, 17:13 »
Lewapiks ogólnie to maja waga waha się miedzy 78-83kg i nigdy więcej :P Jeśli chodzi o budżet to nie mam aż tak wiekliego ograniczenia,ale też nie chce wydawać Ł1000.Wędkuje na łowiskach angielskich gdzie są praktycznie wszędzie kładki dlatego fajnie byłoby aby kosz był lekki,zajmował nie dużo miejsca w chacie.Fajnie gdyby dodatkowo ten podnóżek był całkowicie odkręcany ponieważ na tą chwile jest mi zbędny.Być może kiedyś się przyda.
Będę też kupował na rynku angielskim bo i cenowo dużo taniej wiec i z dostępnością dodatkowych klamotów raczej problemu nie będzie.

Berman a czy w tym matrixie można całkiem wykręcić ten podnóżek?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 25.06.2023, 17:24 »
Nie wiem, czy zerknąłeś na zamieszczone ogłoszenie, ale ten kosz kosztuje 1600 zł.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Herman

« Odpowiedź #7 dnia: 25.06.2023, 17:33 »
Arkow. W Matrixie podnóżek wyciąga się całkiem i to bardzo łatwo. Przy koszu pozostaje tylko na dole poprzeczna belka, w którą wsuwa się/wysuwa się podnóżek. To widać na filmikach na YT. Jeśli chcesz kosz lekki i dobry to chyba lepszy byłby Preston Inception, zwykły albo Station. W Polsce są one teraz tanie jak nigdy wcześniej. Niestety nie miałem możliwości obejrzeć ani Prestona ani Matrixa przed zakupem. Kupiłem impulsywnie/kompulsywne.

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25.06.2023, 18:04 »
Mosteque tak widziałem.Kosz spoko,trochę ciężki.Ja się zastanawiam nad koszem ze stelażem tupu H ze względu na funkcjonalność,wagę.Z tego co widzę po wypowiedzi jak dla mnie raczej same plusy.Waga,odkręcany na stałe podnóżek i mniej miejsca zajmuje.Z wyglądu może i te pierwsze ze stelażem Z lub podobnym wyglądają nieco lepiej i chyba tylko tyle….

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #9 dnia: 25.06.2023, 18:32 »
Warto zwrócić uwagę - bo to może być dla kogoś istotna wada - że kosz Prestona nie ma gwintów na szycie nóżek.

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #10 dnia: 25.06.2023, 19:10 »
Warto zwrócić uwagę - bo to może być dla kogoś istotna wada - że kosz Prestona nie ma gwintów na szycie nóżek.

Które można za 30 zł dokupić bez najmniejszego problemu...Oryginalne Preston Inception. Np.:
https://sklepdrapieznik.pl/podnozki-zapasowe-nozki-i-pozostale-elementy-do-krzesel/86293-gwintowane-zaslepki-preston-threaded-end-caps-30mm.html

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #11 dnia: 25.06.2023, 19:13 »
Lewapiks ogólnie to maja waga waha się miedzy 78-83kg i nigdy więcej :P Jeśli chodzi o budżet to nie mam aż tak wiekliego ograniczenia,ale też nie chce wydawać Ł1000.Wędkuje na łowiskach angielskich gdzie są praktycznie wszędzie kładki dlatego fajnie byłoby aby kosz był lekki,zajmował nie dużo miejsca w chacie.Fajnie gdyby dodatkowo ten podnóżek był całkowicie odkręcany ponieważ na tą chwile jest mi zbędny.Być może kiedyś się przyda.
Będę też kupował na rynku angielskim bo i cenowo dużo taniej wiec i z dostępnością dodatkowych klamotów raczej problemu nie będzie.

Berman a czy w tym matrixie można całkiem wykręcić ten podnóżek?
W tym koszu całkowicie pozbywasz się podnóżka. Mam na myśli Prestona.

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 25.06.2023, 19:16 »
Jak ma być lekko i gabarytowo sprawnie to może lorpio master 250 lub 500. Oba na nodze 36 i z demontowanym podnóżkiem.

Offline Herman

« Odpowiedź #13 dnia: 25.06.2023, 20:04 »
Lorpio wygląda nieźle. Osobiście teraz chyba kliknąłbym na Preston Inception, zwykły, czyli na ramie H. Masz sprawdzony sprzęt, z dobrymi opiniami, stosunkowo tani, z możliwością rozbudowania o dodatkowe kasety i siedzenie.
Chociaż mojemu Matrix XR36 Comp nie mogę odmówić, że jest fajny, solidny, pojemny i bardzo ładny :)

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #14 dnia: 30.06.2023, 10:02 »
Dzisiaj właśnie wskoczyła promocja, moim zdaniem trudno o coś lepszego w tej cenie, jak ktoś chce mieć ten rodzaj kosza.
https://zlowokazje.pl/t/skrzynki-siedziska/seatbox-preston-inception?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=DailyDeal_PL_Splitrun_New

I od razu wyprzedzając komentarze, sklep działa nie ma problemu z wysyłką. Wszystko sprawdzone.