Autor Wątek: Karpie w zielsku  (Przeczytany 8727 razy)

Offline zanderro

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Karpie w zielsku
« dnia: 11.10.2015, 15:03 »
Witam,

Mam bardzo dobre łowisko, obfite w ryby, jednak praktycznie całe dno jest pokryte zielskiem. Jakiego zestawu użyć na karpia oraz amura? Jakiej wielkości kulki, haczyki? Znacie jakieś dobre patenty? Zapraszam do dyskusji! Oczywiście interesują mnie jak największe okazy

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Karpie w zielsku
« Odpowiedź #1 dnia: 11.10.2015, 15:37 »
Można napisać referat, w którym każdy udawadniał będzie swoje racje. Nie spotkałem jeszcze łowiska, w którym całe dno jest porośnięte zielskiem, no chyba, że jest tam zupełne bezrybie. Żerująca ryba po kilku nęceniach potrafi takie dno oczyścić z roślinności -amur szczególnie.
Karpiarze do zbadania dna używają stukadełka. Jeśli nie masz możliwości wypłynięcia łódką to pozostaje obserwacja tego co przyczepi się do koszyka lub przejechanie parę razy nim bo dnie i wyczucie oporów na wędce.
Do kulek karpie muszą się przyzwyczaić. Na moim terenie wprowadzony jest górny wymiar ochronny dla amura <80cm. Jednak z tego co zuważyłem to ryba ta, nawet poniżej tego rozumiaru jest wypuszczana z powrotem do wody pomimo, że mogłaby trafić na patelnie. U mnie amur bierze rzadko bo jest jego mała populacja i wpuszczany jest jedynie dla celów zachowania równowagi w faunie i florze. Częstsze są przypadki złowienia ich jako przyłów na 2 białe robaki niż na kulki proteinowe.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 11.10.2015, 15:38 »
Więcej szczegółów, proszę:
- głębokość,
- potrzebna długość rzutów,
- presja wędkarska,
- jaki typ zielska, jak wysoko sięga
- ile mułu w zielsku,
- wielkość zbiornika,
- czy ewentualne zaczepy są twarde (straty zestawów)
Sorry, że nie po kolei.
Ja mam tez jedno takie łowisko (PZW), ale z powodu zbyt dużych ilości strat zestawów - odpuściłem duże karpie, amury, liny itp. Ci co łowią - plecionki 0.50-0,60 i targają wszystko totalnie siłowo. Cześć ryb wyciągają ....  (sarkazm: czasem sam pysk lub łeb ...  :()
;)

Offline zanderro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13.10.2015, 17:47 »
Głębokość do 4 metrów raczej, to płytki zbiornik, w niektórych miejscach nawet są górki, na nich rośnie roślinność aż do lustra wody.
Nie rzucam - mam łódkę zdalniesterowaną
Presja bardzo duża, nie można upilnować jednego miejsca, co zasiadka to inne miejsce więc łowienie z marszu
Wysokość różnie, są place bez zielska, to prawda, głownie to jakieś 30-40 cm od dna ale jak wspomniałem w niektórych miejscach jest ponad lustro. Rośliny to rdestnice - tak mi się wydaje.
Mułu 15-20 cm max
Zaczepy zdarzają się ale rzadko. 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 13.10.2015, 17:56 »
Zanderro, poszukaj informacji o chod rig'ach. Są to zestawy, gdzie na żyłce montuje się przypon z kulką pop-up, jak w zestawie helikopterowym. Żyłka osiada na roślinach poziomo, zaś od niej dopiero w górę idzie przypon z kulką. W ten sposób przynęta jest nad roślinami.

Podstawą jednak jest znalezienie twardego dna bez roślin. Bo tam podane ziarna i pellety sa pobierane przez rybę, są niczym stoliki. Jeżeli tam umiejscowisz przynętę, jest już OK.

Zestawem na rożliny jest też zig - rig. Bardzo skuteczny, byc może byłby najpopularniejszy, gdyby nie firmy robiące kulki i zanęty :D Bo te muszą się przecież sprzedawać. Zig-rig działa cały rok, nawet zimą. Mając łódkę zanętową stawiasz zig riga, zaś nęcisz papką która smuży, w to wchodzi właśnie karp.
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 13.10.2015, 18:04 »
Papka to bardzo dobre określenie :) masz łódkę to masz wszystko co trzeba do zig riga.
Dobrze pokazane masz wszystko o zigrigu na YT na kanale Karpmax po polsku jest więc zero problemów. Ja dodam jedynie że na zigriga idzie latwiej złowić ptactwo wodne :)

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #6 dnia: 14.10.2015, 13:34 »
Zbiornik wygląda ciekawie.
Na pewno Zig-Rig jest dobrym pomysłem, ja dopiero zacząłem na to łowić, wiec na razie za mało się na tym znam, żeby dawać konkretne rady.
Mając łódkę szukałbym miejsc bez roślinności albo z małą ilością i wywoziłbym punktowo - koszyk ESP 70g, stosując FeederMethod. Informacji na temat zanęty i przynęty jest na tym forum dużo, można poeksperymentować. Jeszcze coś bym tam dosypnął z łódki, trochę ziaren, pelletu (zależy od zanęty) i coś do smużenia. Ważną informacją jest to na co łapią tam inni - ryba się przyzwyczaja. Na pewno możesz skorzystać z doświadczeń Fisha007 - poczytaj Jego wypowiedzi na temat zanęt i przynęt. Tyle mi na razie przyszło do głowy. ;)
;)

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 14.10.2015, 16:13 »
A jak weźmie duży karp, co dalej ? jak go wyholujesz bez pontonu. Ciemno to widzę.

Offline zanderro

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14.10.2015, 17:57 »
Dziękuje za odpowiedzi. Znalazłem fajny artykuł z angielskiej strony o Chod Rigu, zastosuję go. Zig Rig średniej się na tej wodzie sprawa - wiem od karpiarzy
Niemniej jednak, proszę o pomoc, bo częsci nie rozumiem.

- Jak łowić na ''luźnej żyłce" ? - wiem że w zielsku właśnie tak trzeba łowić chod rigiem.

- A jak wyholuje karpia? Mam taki patent, zestaw, kiedyś używałem jak łowiłem w zaczepach z gruntu. Ciężarek spada po braniu:

W załączniku dodaje obrazek. Jednak mam problem, bo ten koralik pomiędzy końcem (gdzie jest patent) a koralikiem na którym jest przypon, ma za duży otwór i jest bardzo luźny, więc koralik z przyponem zjeżdza na sam dół, i nie mogę określić odległości przyponu od ciężarka. Prosze o pomoc czym mogę go zastąpić, dodam, że materiał końcowy to leadcore.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 16.10.2015, 21:20 »
Do chod riga nie potrzebujesz takiego patentu jak masz, wystarczy sam krętlik z dużym oczkiem. Blokujesz go koralikiem jak masz, a koralik blokujesz stoperem. Możesz tez kupić gotowe leadery do choda... Możesz tez spróbować z dobrym fluorocarbonem, bo jest on niewidzialny prawie dla ryb (i jak leży na dnie lub roślinach jest OK). Sam chod musi mieć specjalny hak i grubą żyłkę, tak zawiniętą, aby grot był równolegle do dna (czyli w poziomie).

Jak zarzucasz, to koniecznie zahamuj zestaw w wodzie tak, aby opadał po łuku - wtedy wszystko ląduje ładnie rozciągnięte. Stopery rozmieszczasz tak aby nie były zbyt blisko ciężarka.

Czy da się tak łowić skutecznie? Na pewno...
Lucjan