Autor Wątek: Dystansowy kij do metody budżet ok 1k  (Przeczytany 5285 razy)

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Dystansowy kij do metody budżet ok 1k
« dnia: 07.08.2023, 12:47 »
Hej!
Mam już Xenosa 4,2 od Browninga do 120g (rzucalem nim na 100+m na małym kołowrotku) ALE
Kij taki o może być, mimo dobrych właściwości rzutowych wykonanie daje dużo do życzenia i jakoś mi nie leży.

Chce kupić coś 3,9 / 4,2 pod ultegre ci4 5500 co będzie mi bardziej leżało jakościowo.

Do wyboru na tą chwilę biorę pod uwagę:

Niebieski nzon 396(450pln) - czy ktoś ma i potwierdza 100+?
Mam wersję 3,35, regularnie używam do necenia szklanka, metoda rzuty do 66m równo na klipa bez problemu przy każdej pogodzie. Mimo że mam 3-4 x drozsze kije 3,30 dalej ten jest mój ulubiony 😅

Garbolino essential 3,90 - jakieś opinie o tym kiju? Trochę ponad budżet ale mam mniejsze długości i uwielbiam.

Daiwa nzon Z 390 do 120g - obstawiam że to pewnie lepsza wersja niebieskiej bo krótsze wersję jakimi się bawiłem miały podobna charakterystke(pewnie się na tym skończy)

By dome 3,95 - nowy podobno dalej rzuca od starej 3,9? i nie siłowo co mi bardziej pasuje

Coś zupełnie innego? Aventusa(lub SLRa) czy razera od zemexa nie biorę pod uwagę bo to już za drogo. Jednak dystansowki idzie połamać i trochę szkoda ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Dystansowy kij do metody budżet ok 1k
« Odpowiedź #1 dnia: 07.08.2023, 13:05 »
Na jakim rodzaju akwenach będziesz łowił ? Pytam,bo to mocno uzależnia cw.kija. Jeśli interesują Cię duże wody 100 h+,myśl o kiju,co ma 150cw min.z racji konieczności używania ciężkich podajników.

Miałem sporo doczynienia z Dome lc395 . Wycisnąłem maks z tego kija 110 m. Na codzień łowię  Dome 390 lc i maks jaki tym rzucałem ,to 115 m.  Realny dystans łowienia w obu przypadkach oceniam na 100 m. maks. Sam najdalej łowiłem na 99m.Dome 3.9 m lc.
Jaki dystans Ciebie interesuje ?

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #2 dnia: 07.08.2023, 13:40 »

Niebieskimi nzonami nie zawracałbym sobie głowy, długość 3m jest bardzo fajna, 3.3 ujdzie, wszystko powyżej tylko poprawne.

Daiwa nzon Z 390 do 120g - obstawiam że to pewnie lepsza wersja niebieskiej bo krótsze wersję jakimi się bawiłem miały podobna charakterystke(pewnie się na tym skończy)

Z czy S ? Srebrne eSki i Z to zupełnie inny blank (HVF) niż niebieskie nzony (HMC), przy czym Zetki mają jeszcze dodatkowy oplot w dolniku dla wzmocnienia, usztywnienia i dodania mocy.

By dome 3,95 - nowy podobno dalej rzuca od starej 3,9? i nie siłowo co mi bardziej pasuje

Mam od miesiąca 395LC, łowię nim na trudnym technicznie zbiorniku, gdzie ryby są po amfetaminie, a średnia ich waga to 3-4kg, przy częstych bonusach które trzeba zatrzymywać przed trzcinami. Zestaw pletka+pletka pozwala karpia 3-4kg holować w zasadzie na zablokowanym hamulcu a na koniec wyjąć go na klatę. To nie jest kij na dłubanie leszczyków, finezji w nim tyle co deszczu na saharze.
Dzierżno uzależnia

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07.08.2023, 13:43 »
Docelowo 120+, wiem że fizycznie warunki mam kwestia traningu i dobrania sprzętu, cw wolałbym jak najnizsze żeby nie ciągnąć ryb jak wyciagarka. Karpiówki rzutowe mam więc nie chce wchodzić w ten temat w feederze. Rzadko tak łowię,zwykle do 60-70 ale chcę mieć ten zestaw lub dwa na wszelki wypadek pod zawody jakby ryba odskoczyła.

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07.08.2023, 13:47 »

Niebieskimi nzonami nie zawracałbym sobie głowy, długość 3m jest bardzo fajna, 3.3 ujdzie, wszystko powyżej tylko poprawne.

Z czy S ? Srebrne eSki i Z to zupełnie inny blank (HVF) niż niebieskie nzony (HMC), przy czym Zetki mają jeszcze dodatkowy oplot w dolniku dla wzmocnienia, usztywnienia i dodania mocy.

Mam od miesiąca 395LC, łowię nim na trudnym technicznie zbiorniku, gdzie ryby są po amfetaminie, a średnia ich waga to 3-4kg, przy częstych bonusach które trzeba zatrzymywać przed trzcinami. Zestaw pletka+pletka pozwala karpia 3-4kg holować w zasadzie na zablokowanym hamulcu a na koniec wyjąć go na klatę. To nie jest kij na dłubanie leszczyków, finezji w nim tyle co deszczu na saharze.

Raczej Zka mnie interesuje. Rybki 3+ zdecydowanie. Do mniejszych mam inne kijki
U mnie tylko żyłka, większość łowisk na których bywam ma zasady że tylko żyłka.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #5 dnia: 07.08.2023, 13:48 »
Docelowo 120+

Odezwij się do Zbyszka Studnika, guru dystansowego feedera, albo tutaj albo na Fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100093412702909

Będziesz miał jak zanęcić na takim dystansie ? Bo rzucać a łowić to dwie różne sprawy.
Dzierżno uzależnia

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07.08.2023, 13:50 »
Docelowo 120+

Odezwij się do Zbyszka Studnika, guru dystansowego feedera, albo tutaj albo na Fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100093412702909

Będziesz miał jak zanęcić na takim dystansie ? Bo rzucać a łowić to dwie różne sprawy.

Byłem już nie raz w takiej sytuacji że bez znaczenia jak dużo necisz po prostu łowił ten kto rzucił najdalej. Bez znaczenia czy w punkt itp

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #7 dnia: 07.08.2023, 14:45 »
Nzon'z 3,9 do 150 gr i nie boisz się.
Żyłka na dystans - słabo to widzę , chyba że tylko karpie łowisz.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #8 dnia: 07.08.2023, 14:51 »
Docelowo 120+

Byłem już nie raz w takiej sytuacji że bez znaczenia jak dużo necisz po prostu łowił ten kto rzucił najdalej. Bez znaczenia czy w punkt itp

Czyli łowienie komercyjne .
Przemyśl kij 4.2,jak chcesz niższe cw.

Sam teraz składam zestaw na 120m ,mam nadzieję z zapasem. Jak nie spieszy Ci się,poczekaj miesiąc. Potestuję,zrobię recenzję. Kij nie będzie ultra drogi.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 07.08.2023, 17:27 »
Warto zerknąć  też ,na ofertę Shimano aero X5 heavy power distance feeder 13 ft lub 14 ft , Garbolino esential mega patyki ale raczej nie na takie dystanse ,Daiwa Nzon Z distance feeder też da jeszcze dostępne,poza tym masz Sportexy i Zemex Rampage za którym był obstawiał ale cena sporo wyżej ;)

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07.08.2023, 19:14 »
Warto zerknąć  też ,na ofertę Shimano aero X5 heavy power distance feeder 13 ft lub 14 ft , Garbolino esential mega patyki ale raczej nie na takie dystanse ,Daiwa Nzon Z distance feeder też da jeszcze dostępne,poza tym masz Sportexy i Zemex Rampage za którym był obstawiał ale cena sporo wyżej ;)

Shimano jakoś mi kompletnie nie leży a macalem każda serie
O tym sportexie mowa? https://feederlink.pl/produkt/wedka-sportex-xclusive-medium-feeder-dl-42-m-c-w-90-160-g/
No wolałbym się w około 1000 zmieścić bo jednak w perspektywie drugi taki sam kij trzeba kupić a 4k za set a 2k to jednak jest różnica. Gdyby to były patyczki 3,30 to bym nie kombinował i brał ale jednak dystansowki w dupę ostro dostaja j nie raz połamane widziałem
 Co do daiwy Z - 150 czy 120?

Offline KubaR

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07.08.2023, 19:15 »
Nzon'z 3,9 do 150 gr i nie boisz się.
Żyłka na dystans - słabo to widzę , chyba że tylko karpie łowisz.
No głównie karpie, jakiś amur do 8 kg czy jesiotr max metr się znajdzie ale głównie karpie 3-12kg

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 07.08.2023, 19:41 »

Shimano jakoś mi kompletnie nie leży a macalem każda serie
O tym sportexie mowa? https://feederlink.pl/produkt/wedka-sportex-xclusive-medium-feeder-dl-42-m-c-w-90-160-g/
No wolałbym się w około 1000 zmieścić bo jednak w perspektywie drugi taki sam kij trzeba kupić a 4k za set a 2k to jednak jest różnica. Gdyby to były patyczki 3,30 to bym nie kombinował i brał ale jednak dystansowki w dupę ostro dostaja j nie raz połamane widziałem
 Co do daiwy Z - 150 czy 120?

Ten model https://zoomixmarket.pl/wedka-daiwa-nzon-z-distance-feeder-3-90m-150g-3pc-3.html ;)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 07.08.2023, 19:42 »
Przetestowałem i mam z dystansowych  feederów parę sztuk. Od starych Gaborów sygnowanych przez Spro do najnowszych LC 430. Dodatkowo Tregaron , Colmic Black Queen i Zemex Rampage. Wszystkie to wędki ponad 4m.
Gabory to typowo karpiowe feedery. Jeśli masz warunki i trochę techniki to 100 m to dystans na jakim można łowić celnie i bez zbytniego wysiłku ja uzywam podajników haldorado 65 g do nich.
Najlepszą wędką bez dwóch zdań dla mnie do dystansu to Zemex 430/200 g. Potężne cw ale wędka delikatna. Potrafię nią łowić do klipa na 120m chociaż moja technika najlepsza nie jest :)
Warto dołożyć trochę grosza szczególnie że czasem można ją dostać za ok 1,4k
Łowię kołowrotkiem Ultegra 5500 plecionka + strzałówka z żyłki lub żyłka 0.22 +strzałówka żyłka 0.28

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 07.08.2023, 19:46 »
Nie gadaj, że z żyłką na 120 metrach łowisz :o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!