Autor Wątek: Przypony ESP Mega Method  (Przeczytany 27338 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Przypony ESP Mega Method
« Odpowiedź #15 dnia: 11.12.2014, 20:06 »
FilipJann . Pewnie jadę po bandzie bo szukasz gotowych przyponów :-[! Ale jeśli byś wiazał sam to na początek polecam Drennan Wide Gape Specjalist!! Mają mikro zadzior , oczko i krótki trzonek, który po zacięciu pozwala fajnie rybki nie stracić!! A jak już złapiesz rytm to spróbuj Guru QM1. W rozmiarze od max 10do16ście ;D

jak na poczatek wole kupic gotowce :P i pozniej w miare upływu czasu zaczne sam robic ;)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.12.2014, 20:13 »
Cholera! Chlopaki no weźcie nooo!! ;D ;D ;D ;) ;) ;) Wasze lenistwo mnie przeraża  ;D ;D ;D ;D
Arek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11.12.2014, 20:18 »
Arek w kwestji haczyków się z tobą i ja zgadzam. Drennany tylko,że carbon feeder i super spade z mikro zadziorem ale z łopatką,bo wide gape nie było używam do pelletu na gumce,a Guru QM1 są supet na włos np z quickstopem i wiąże sam.
FilipJann dokładnie tak jak piszesz na początek jak masz możliwość to kup gotowce,a z czasem sam będziesz wiązał.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 11.12.2014, 20:22 »
Cholera! Chlopaki no weźcie nooo!! ;D ;D ;D ;) ;) ;) Wasze lenistwo mnie przeraża  ;D ;D ;D ;D

Szkola meczy :P:P
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 11.12.2014, 20:25 »
Tak jak piszesz Elvis :)! Podałem opcje do włosa tak dla jasności. A z łopatką do spławiczka pewnie dam ci plusik jak zapodasz jakiś pomysł!! Bo do tej pory jeno Gamakatsu a chętnie przejdę na Drennan!!
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 11.12.2014, 20:26 »

Szkola meczy :P:P
Poto Bozia kamienie stworzyła!!!! ;D ;D ;D ;D :P
Arek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11.12.2014, 20:40 »
Arek i tu Cię rozczaruję,bo na spławik mam zamiar na poważnie zacząć łapać od nowego sezonu,bo do tej pory to  łapałem akternatywnie i na to co było. Łapałem raczej na bata,a odległościówka zawsze była ze mną na rybach w pokrowcu tylko jej nie używałem. Nie będę się mądrzył jak nie wiem. Tak,że z + nici  :(
Starą matchówkę dam dzieciom,a sobie planuje coś kupić nowego.  :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 11.12.2014, 20:47 »
 Jak sie ma czas można wiązać... ;)  Dla mnie zawiązanie 8 haków do Metody z pushstopem, gumką na haku i w takich samych długościach to 50-60 minut wiązania. Do tego dochodzi przechowywanie i tak dalej... O ile na rzeke wiażę samemu - to tutaj uważam, że szkoda czasu. Haki, żyłkę i pushstopy i tak trzeba kupic - oszczędności więc wielkiej nie ma.  Na dodatek nie ufam przyponom wiązanym dawno temu - tutaj zapakowane są w foliowe koperty i o wiele lepiej znoszą przechowywanie.

Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 11.12.2014, 20:53 »
Luk no wiesz że łowię na rzece!! ;D A 6 przyponów to max 30min. W pełnym wypasie z gumką!! Nie widzę oferty w rozsądnej cenie +przesyłka co przebije samodziełki!! Tak se tylko poderwę "Ordynarnie " autorytet ;D ;D ;) ;) NOOO wiem że to Offtop!! :'(
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 11.12.2014, 21:12 »
Ile zapłacisz za haki, pushstopy? U mnie 1.20funta haki i 2 funty push stopy. Do tego dobrej jakości fluorocarbon... A haki gotowe u mnie sa po 2 funty. Czyli mam w cenie materiałów 12-13 przyponów - idealnie zawiązanych ( a tutaj trzeba pobawić się z push stopem, gumka , długośią włosa) i zapakowanych...  Sam się dziwię dlaczego są one tak tanie! ;)
Lucjan

Petr54

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11.12.2014, 21:24 »
Zadzior to same problemy,ja też do niedawna tak myślałem,ale po pierwsze haczyk bez zadziora głębiej i łatwiej się wbija co powoduje,że lepiej trzyma rybę szczególnie przy methodzie z zestawem samozacinającym(mocowany podajnik na stałe),po drugie powoduje mniejsze rany rybie ,po trzecie jak się o coś zaczepu to bez problemu się odczepia.
Jeżeli chodzi o żyłkę to spokojnie wytrzyma nawet 10kg,bo od czego jest hamulec i wędka. Jak chcesz łapać same duże ryby to ...karpiówka,plecionka itd.
Śmiało możesz próbować,a jak nie masz przekonania to poszukaj haczyków z mikrozadziorem i wiąż sam na plecionce lyb grubszej żyłce.

Tak właśnie i ja myślę, Zadzior to przeżytek. ;)

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 11.12.2014, 21:30 »
Tylko ja widze jeden problem z gotowcami dlugosc wlosa na zimnej wodzie przyneta powinna byc pod hakiem a zawodnicy nawet przyklejaja do haka, te kupne sa jak najbardziej ok ale na ciepla wode przenajmniej tak mnie szkolili koledzy "zawodowcy"
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 11.12.2014, 21:38 »
Potrzebuję przyponów o długości 50do 80cm. Podaję Żyłkę trabucco lub fluorocarbon cortest!!Puschstopy drennana , Haki Drennan  Wide Gape Specjalist!! lub QM1( są drogie ! Ok 17pln za 10szt+przesyłka)Więc można policzyć tak ! Haki ok 6pln +żyłka+ carbon+ puschstops!! Czyli!!Haki 10szt-6pln , quiscstops-36szt-7pln, żyłka 25m -6pln, fluorocarbon 25m-14pln.. Przypony zmieniam po każdej owocnej wyprawie! Ale z zasady odzyskuję haki i quickstopa!! Tak że ten komplet raczej styka na sezon co najmniej!!
Arek

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 11.12.2014, 21:43 »
Arunio na SEZON? Paczka haczykow ? Hmmm  :P
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 11.12.2014, 21:48 »
Zapomniałem dodać że coś takiego jak osełka jeszcze u mnie leży w plecaku!! A skoro kupuję dobre haki to nie ma potrzeby ich kasować po jednym wypadzie. No i wiadomo że to nie jedyne które stosuję!Tak samo jak gotowce które kupujecie!!
Arek