Autor Wątek: Odskocznia od feeder  (Przeczytany 1695 razy)

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Odskocznia od feeder
« dnia: 07.09.2023, 00:14 »
Witajcie poraz kolejny :)
Chciałbym kupić pierwszą tyczke na łowienie 10 razy w roku, głównie rzeka warta. I stoję przed dylematem kupna wędki 10-15 letniej za kilka stów od kolegi, z guma do 1 mm, dość giętka, dedykowana na kanały. I sam nie wiem czy to za słabe nie będzie bo nie miałem nigdy tyczki. Otwiera się druga opcja, żeby dołożyć i kupić matrix torque 8m.Dedykowana na karpie. Mocna wędka i tu pytanie czy tak mocna sprawdzi się na warcie? Sam do końca nie wiem czy jako początkujący powinienem mieć twardą czy elastyczną węde. Co o tym myślicie?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Odskocznia od feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 07.09.2023, 07:00 »
Matrix o którym piszesz ,to tyczka na komercyjne łowienie karpi a nie rzekę :beer:

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #2 dnia: 07.09.2023, 07:47 »
Witajcie poraz kolejny :)
Chciałbym kupić pierwszą tyczke na łowienie 10 razy w roku, głównie rzeka warta. I stoję przed dylematem kupna wędki 10-15 letniej za kilka stów od kolegi, z guma do 1 mm, dość giętka, dedykowana na kanały. I sam nie wiem czy to za słabe nie będzie bo nie miałem nigdy tyczki. Otwiera się druga opcja, żeby dołożyć i kupić matrix torque 8m.Dedykowana na karpie. Mocna wędka i tu pytanie czy tak mocna sprawdzi się na warcie? Sam do końca nie wiem czy jako początkujący powinienem mieć twardą czy elastyczną węde. Co o tym myślicie?

Jaki masz budżet? To kluczowa sprawa.

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08.09.2023, 07:25 »
Tak wiem ze na komercje jest matrix ale niby czemu by nie był dobry na rzekę

Mój budżet jest mały, proponowana przez kolego to 300-400
Matrix troche więcej. Powiedzmy ze coś optymalnego do 1000 , jak tak pójdzie

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #4 dnia: 08.09.2023, 09:26 »
Tak wiem ze na komercje jest matrix ale niby czemu by nie był dobry na rzekę

Mój budżet jest mały, proponowana przez kolego to 300-400
Matrix troche więcej. Powiedzmy ze coś optymalnego do 1000 , jak tak pójdzie

Masz w tej chwili w promocji w Decathlonie bardzo przyzwoity kij, sztywny idealny na rzekę. Na dzień dobry z powodzeniem wystarczy. Moim zdaniem lepsza oferta niż Matrix. Jest też wersja 11 m ale to już 1300 zł. Jak masz blisko sklep Decathlon to zamów do sklepu i obejrzyj, będziesz mile zaskoczony jakością tego kija. Na plus bezproblemowa dostępność elementów i topów i oczywiście serwis decathlonowski bezproblemowy.

https://www.decathlon.pl/p/wedka-carpover-500-r-9-m/_/R-p-312882

Offline ProDario

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08.09.2023, 23:09 »
Ok obadam to i dziękuję za wypowiedzi

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 10.09.2023, 09:09 »
Matrix o którym piszesz ,to tyczka na komercyjne łowienie karpi a nie rzekę :beer:

Niby tak, ale użycie słabszych gum powoduje, że można się dopasować. Tu nie jest jak z wędkami, gdzie się gną szczytówki. Tutaj kij/tyczka jest raczej sztywna. Natomiast waga jest wyższa, ale przy 8 metrach tego nie czuć. Do mniejszych ryb stosuje się po prostu słabszą gumę i dobrze się je holuje.

Problemem jest natomiast długość tej tyczki. Ona jest zbyt krótka raczej, i tu trzeba szukać czegoś o długości 10-11 metrów. Polecam kupno używanej tyczki karpiowej. Ogólnie w Polsce długość tyczki 8 metrów to może być zbyt mało nawet na wodę z karpiami, bo polskie łowiska to nie komercje w UK, które kopane były w inny sposób niż stawy hodowlane
Lucjan