Autor Wątek: Wybór feedera do 3 m  (Przeczytany 4094 razy)

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Wybór feedera do 3 m
« dnia: 28.09.2023, 13:59 »
Witajcie
Niszę szukam feedera do 3m.
Zastanawiam się nad daiwa n'zon s method feeder 300 cm lub daiwa n'zon super slim w tej samej długości? A może jeszcze cos innego do 300 cm
Co sądzicie?
Pozdrawiam
Robert

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór feedera do 3 m
« Odpowiedź #1 dnia: 28.09.2023, 14:02 »
Preston Monster X.

Przeszukaj forum, tematów mnóstwo.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.09.2023, 14:41 »
N'zon S 3m podajniki max 20g, przy 30g już się wyraźnie męczy, maksymalny zasięg 40-45m, kij pod bliższe łowienie, genialnie amortyzuje zrywy, daje frajdę już pod małymi rybami. Dzięki blankowi hvf szybko gaśnie, przelotki Sea Guide. Mam 2 sztuki, zakochany jestem w tych kijach.

SuperSlim powinna być podobna, przy czym będzie wolniej gasła, przelotki tak samo Sea Guide - ciut gorszy blank hmc - ale tak samo będzie się gięła pod rękojeść. Są 2 wersje, 40 i 50g, obydwie w dwuskładzie.

Jak głównie pod ryby do 7-8kg to brałbym którąś Daiwę, przy większych rybach Monstera właśnie.
Dzierżno uzależnia

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #3 dnia: 28.09.2023, 16:31 »
Posiadam Nevisa Method Carp Feeder. 3,0m używam na bombkę. Dokładnie taki: https://angryfish.pl/pl/p/Wedka-Nevis-Method-Carp-Feeder-300-MH-20-60gr/19763
Wyciągnął już masę ryb i to całkiem ładnych 5-9 kg. Bardzo ładny wygląd... dobrze wykonany, z przelotką końcową - jak to w nevisach - antysplątaniową.
Jak masz gdzieś możliwość, zerknij. Naprawdę kijek godny uwagi.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline tiimi83

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #4 dnia: 28.09.2023, 16:56 »
Jeśli chodzi o Monster X to poza bonusami, bardzo fajnie też wyciąga się na niego mniejsze rybki. Wyciągnąłem sporo leszczy, mniejszych karpi i linów, a spadów było bardzo mało. Także polecam

Offline mariox528

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #5 dnia: 28.09.2023, 21:52 »
Guru A-Class Method Feeder jest wersja 3 metry, mam 3.3 ale jeszcze nie uzywalem, zbiera same pozytywne opinie , i nie jest specjalnie droga.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 309
« Odpowiedź #6 dnia: 28.09.2023, 22:19 »
N'zon S 3m podajniki max 20g, przy 30g już się wyraźnie męczy, maksymalny zasięg 40-45m, kij pod bliższe łowienie, genialnie amortyzuje zrywy, daje frajdę już pod małymi rybami. Dzięki blankowi hvf szybko gaśnie, przelotki Sea Guide. Mam 2 sztuki, zakochany jestem w tych kijach.

SuperSlim powinna być podobna, przy czym będzie wolniej gasła, przelotki tak samo Sea Guide - ciut gorszy blank hmc - ale tak samo będzie się gięła pod rękojeść. Są 2 wersje, 40 i 50g, obydwie w dwuskładzie.

Jak głównie pod ryby do 7-8kg to brałbym którąś Daiwę, przy większych rybach Monstera właśnie.

Przecież 3m dalej nie ma sensu rzucać ;) Potwierdzam, jeśli tylko Ska jest gdzieś dostępna to bierz. Świetny kij, powinien dwa razy więcej kosztować.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Rafał
« Odpowiedź #7 dnia: 29.09.2023, 03:21 »
Ja to wiem, Ty to wiesz ale jest masa osób, które chciałyby łowić 3m kijem na 50m :) co do ceny też jestem tego zdania, Daiwa strzeliła sobie w kolano, wypuszczając stebrne eSki w cenie 400-450zł, ten kij powinien być cenowo blisko Zetki tak gdzieś po 800-900zł, dopiero teraz Super Slim jest odpowiednio wyceniony.
Dzierżno uzależnia

Offline damager89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 29.09.2023, 09:45 »
Delphin index picker 2.70m do 60g.

Tutaj jest moc w tym kijku, a kosztuje grosze.

Offline yakuza

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 29.09.2023, 09:49 »
Delphin index picker 2.70m do 60g.

Tutaj jest moc w tym kijku, a kosztuje grosze.
Z tego co widziałem to fajny kijek - łowi nim IMOD "zalew Amo" czy jakoś tak nazywa się ten film z udziałem indexa

Offline damager89

• Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 29.09.2023, 09:53 »
Sprzedaje go, bo obrałem inny kierunek

Szukałem mocnego pickera z dobrym cw.
Macham 50 metrów na plecionce bez pierdnięcia.

Podajniki open window,  pletka 0.8 i strzałowka 0 25mm.

Do metody również ciekawa pozycja.

Największy minus to brak zasięgu wędki jak łowimy z wysokiego pomostu i przy wyciąganiu siłowym ryb z szuwar.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2076
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 30.09.2023, 09:47 »
Guru A-Class Method Feeder jest wersja 3 metry, mam 3.3 ale jeszcze nie uzywalem, zbiera same pozytywne opinie , i nie jest specjalnie droga.

Guru A-class to wersja budżetowa, i raczej nie ma jak dorównać klasą wspominanej Daiwie lub Monsterowi Prestona. Wg mnie warto dopłacić do czegoś lepszego, ale nie do Vertexa z Drennana, który ma jakies problemy. Mam wersję 3 metrową i mam problem ze spadami ryb, z jakiegoś powodu są spinki, i trzeba bardzo delikatnie holować, dlatego nie polecam Vertexów :)

Z kijów ze średniej półki polecam Mavery MV-R. Mam pickerka 2.40 m i jest to różdżka, która pięknie pracuje i jest bardzo mocna. Często będąc na łatwej wodzie jak komercje w moim pobliżu lub wody klubowe o większym potencjale, jestem w stanie łowić szybciej niż tyczkarze, hol jest znacznie krótszy. Amortyzacja jest idealna, spady są rzadkością.
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2076
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 01.10.2023, 09:44 »
Jakby co to kupiłem wczoraj za 50 fuli pickera 3 metry Daiwa N'zon, czyli nie slim. Dla mnie i tak jest slim w tej wersji, i po przerzuceniu sporej ilości małych karpi mogę szczerze go polecić jako kij najlepszy w swojej klasie, chodzi mi o tę półkę cenową. Osiąganie dystansu 40 metrów nie stanowi żadnego problemu, spadów nie ma praktycznie, kij doskonale amortyzuje.

Z tego co widzę Drapieżnik ma ceny kijów Daiwy na poziomie cen brytyjskich, nie ma tu o dziwo szoku cenowego :)
Lucjan

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 22.10.2023, 21:31 »
No i mam kłopot z wyborem.
Daiwa N'zone S (w Warszawie nie dokupienia).
Daiwa N'zone Super Slim
Preston Monster
GURU N-GAUGE
Co wybrać?
Oto jest pytanie!
Oczywiście wszystko do 3 m
Pozdrawiam

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 48
« Odpowiedź #14 dnia: 22.10.2023, 22:15 »
Jeżeli nie dostaniesz NZon S to Super Slim jest również świetną propozycją. Trochę bardziej miękka wędka ale nieznacznie. Oba modele z powodzeniem można stosować zarówno do klasyka jak i metody.
Wg mnie 40 m to górna granica dla obu wędek ale komfortowo rzuca się do około 30 metra.  Z tych modeli na odległość 30+ szukałbym już długości 330.