Autor Wątek: Deeper - Potrzebny czy niepotrzebny oto jest pytanie  (Przeczytany 11603 razy)

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Jakiś czas temu będąc nad wodą, rozpoczołem gruntowanie. Jak Bozia przykazała rzucając ciężarkiem do gruntowania. Wędkarze, którzy to robją wiedzą, że to czynność ważna ale dosyć żmudna i czasichłonna.
Po jakimś czasie przyszedł dżentelmen i rozłożył się obok mnie. Zaczepił kulę deepera na żyłkę tudzież plecionkę do wędki przyczepił telefon, rzucił kilka razy i był po robocie. Przez dosłownie chwilę miał zgruntowane dwie linie.
Zaciekawiony podszedłem do gościa i chwilę porozmawialiśmy. Jak się wszyscy domyślacię ową kulą był tytułowy deeper, czyli mała echosonda przesyłajaca obraz do aplikaci na telefonie.
Wracając do domu zastanawiałem się czy gadżet, w tym przypadku, za 1800 PLN to coś co bym chciał mieć. Po grzebałem w internetach i oczywiście jest wiele tego typu urządzeń a przedział cenowy jest dosyć szeroki do 400 PLN na Aliexpress do ponad 2000 PLN.
Jakie jest wasze zdanie? Może jesteście użytkownikami, jeżeli tak podzielcie się pls waszymy spostrzeżeniamy

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Deeper - Potrzebny czy niepotrzebny oto jest pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 24.10.2023, 22:01 »
Odpowiedz sobie na pytanie, czy potrzebny Ci samochód czy jednak jazda konno po zakupy Ci wystarczy.

Deepera możesz kupić tańszego, te wypasione są głównie dla spinningistów.
Dzierżno uzależnia

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.10.2023, 22:20 »
Na dzień dzisiajszy nie wyobrażam sobie łowienia na nowym łowisku bez deepera (szczególnie dużym). Przede wszystkim mapy premium umożliwiają całościowy ogląd głębokości łowiska. Pozwalają szybko zawięzić poszukiwanie miejscówki. A bez sprawdzania dna ciężarkiem i tak się nie obędzie ;)

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24.10.2023, 22:38 »
Ja dużo podrużuję kamperem, wiec jestem w sezonie na wielu nowych nieznanych mi łowiskach tych komercyjnych i nie komeryjnych. Deeper zapewne skróci czas rozpoznania miejscówki. Słyszałem również opinie wędkarzy, którzy czesto startują w zawodache, że wzgldu na zakas stosowania deeprów na zawodach nie używają ich wcale aby nie wyjść z wprawy w analogowym gruntowaniu.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #4 dnia: 24.10.2023, 22:44 »
Tutaj nie odpowiem bo nie startuje ani nie mam w planach startów na zawodach ;).

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #5 dnia: 24.10.2023, 22:58 »
Ja dużo podrużuję kamperem, wiec jestem w sezonie na wielu nowych nieznanych mi łowiskach tych komercyjnych i nie komeryjnych. Deeper zapewne skróci czas rozpoznania miejscówki. Słyszałem również opinie wędkarzy, którzy czesto startują w zawodache, że wzgldu na zakas stosowania deeprów na zawodach nie używają ich wcale aby nie wyjść z wprawy w analogowym gruntowaniu.

Deepera nie mam. A odnośnie zawodów Mateusz P na jednym ze swoich filmów opowiadał jak dzień przed zawodami chłopaki skanowali wszystkie stanowiska na lowisku.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #6 dnia: 24.10.2023, 23:24 »
Mam Deepera i zasięg działania,to 60m (pro+) ,czy to dużo ? Dla mnie nie,stąd przerobiłem ruter wi fi i teraz mam zasięg tyle ile rzucę ,czyli do 90m ,jak jest flauta.  Dalej nie daję rady dorzucić.Chirp ma zasięg fabryczny realny do 80m,jeżeli nie ma dużej fali.  Osobiścię chwalę ,zwłaszcza z łodzi nawet daje to radę,żeby poznać zbiornik.
1800 to dużo. Proponuję Ci kupić wersję Pro. Zdecydowanie wystarczająca.
Ogólnie polecam,ale raczej na duże,naturalne wody,lub rzeki. Deeper na komercje,to przerost formy nad treścią.

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #7 dnia: 25.10.2023, 00:08 »
Była już dyskusja na forum na temat Deepera.
Ja mam wersję Pro+ i jest zupełnie dla mnie wystarczająca.
Poczytaj sobie tutaj:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=23313.msg621861#msg621861

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25.10.2023, 00:25 »

Deepera nie mam. A odnośnie zawodów Mateusz P na jednym ze swoich filmów opowiadał jak dzień przed zawodami chłopaki skanowali wszystkie stanowiska na lowisku.
Niestety słyszy się, że przed zawodami dzieją się cuda. Oczywiście nie na wszystkich, ale osobiście widziałem jak dzień przed zawodami koleś nęcił na 3 stanowiskach, a na drugi dzień jako zawodnik siedział na jednym z nich.
No, ale nie o tym jest post. Jeżeli bym się decydował to na co zwrócić uwagę dokonując wyboru?

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #9 dnia: 25.10.2023, 06:22 »
Ja mam chirpa + 2. W dobrych warunkach łapie zasięg do 100m i ma dużo lepszą stabilność połączenia niż niższe wersje bez przeróbek. Jeśli chodzi o dokładność skanu to już deper pro + którego miałem wcześniej był wystarczający.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 25.10.2023, 07:50 »
Deeper wg mnie jest przydatny, ale nie jest potrzebny. Badanie dna ciężarkiem i znajdowanie 'twardych' czy czystych miejsc to coś, czego żadna sonda ci nie da, do tego masz od razu wtedy możliwość klipowania i przeniesienia wszystkiego na kijki dystansowe. Dla mnie plusem jest badanie dna pod względem głębokości i znajdowanie dołków, zwłaszcza na rzece to istotne.

Można jednak 'wycisnąć maksa' i mapować łowiska, wtedy ma się dobrą znajomość jak wygląda ono całe lub jego część. W tym można zobaczyć gdzie przebywa ryba, jednak tutaj trzeba być ostrożnym :) Bo może to odebrać przyjemność łowienia, jak niczego nie pokaże sonda a my nie mamy brań (wiara w sukces to podstawa dobrych wyników). Ja tam wolę takich rzeczy nie wiedzieć a czytać wodę w normalny sposób. Na przykład karp się spławia. Za to gdy jest zimno można zobaczyć gdzie i na jakiej wysokości stoi ryba.

Na pewno jest przydatny gdy korzysta się z łódki zanętowej lub pontonu do wywózki zestawu.

Mam Deepera w starej wersji i go nie używam :) Okazał się zbędny i tylko traciłem czas, zwłaszcza jak się człowiek martwi aby nie stracić go przy mocnym zarzucie. Gdybym był karpiarzem i miał łódkę to co innego.
Lucjan

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 389
  • Rafał
« Odpowiedź #11 dnia: 25.10.2023, 10:14 »
Badanie dna ciężarkiem i znajdowanie 'twardych' czy czystych miejsc to coś, czego żadna sonda ci nie da

Weź to napisz na jerkbaitcie albo powiedz karpiarzom łowiącym z wywózki 8) Ktoś tu jest 100 lat za murzynami. Z resztą te topowe deepery też to potrafią, tylko trzeba umieć ustawić i czytać dane.
Dzierżno uzależnia

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
« Odpowiedź #12 dnia: 25.10.2023, 11:35 »
Panowie nad czym się tu rozwodzić. Niestety postępu nie zatrzymamy a dlaczego niestety.
Dlatego, że pojawił się tzw. Livescope, jest to jeszcze drogi sprzęt dla zwykłego zjadacza ale już jak ktoś to ma to pustoszy wodę.
Z mentalnością nas Polaków to za kilka lat łowienie bez takiego sprzętu będzie tylko obcowaniem z przyrodą.
Miałem okazję się przepłynąć łódką z takim sprzętem to naprawdę szczęka mi opadła.
W pierwszej kolejności zniknie drapieżnik. W czasie rzeczywistym pokazuje, kto, gdzie, jak.......dosłownie.
Podpłynęliśmy pod suma i to tylko kwestia czasu była. Zmiana przynęt i uderzył.
Naprawdę mnie to przeraziło bo w naszych i tak już mocno okradzionych wodach oznaczać to może tylko jedno.
Już dawno powinny się pojawić odpowiednie przepisy......o czym ja marzę.....
Przechodzi do lamusa czytanie wody, szukanie i kombinowanie, idzie się na łatwiznę.
Znowu ktoś napisze, że lamentowanie ale jest to bardzo trudna sytuacja.

A i dopiszę, że osoba z którą pływałem powiedziała, że jak ktoś złowi suma ponad dwa metry czy szczupaka ponad metr to z przypadku??

Offline Canarinho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25.10.2023, 23:45 »
Panowie nad czym się tu rozwodzić. Niestety postępu nie zatrzymamy a dlaczego niestety.
Dlatego, że pojawił się tzw. Livescope, jest to jeszcze drogi sprzęt dla zwykłego zjadacza ale już jak ktoś to ma to pustoszy wodę.
Z mentalnością nas Polaków to za kilka lat łowienie bez takiego sprzętu będzie tylko obcowaniem z przyrodą.
Miałem okazję się przepłynąć łódką z takim sprzętem to naprawdę szczęka mi opadła.
W pierwszej kolejności zniknie drapieżnik. W czasie rzeczywistym pokazuje, kto, gdzie, jak.......dosłownie.
Podpłynęliśmy pod suma i to tylko kwestia czasu była. Zmiana przynęt i uderzył.
Naprawdę mnie to przeraziło bo w naszych i tak już mocno okradzionych wodach oznaczać to może tylko jedno.
Już dawno powinny się pojawić odpowiednie przepisy......o czym ja marzę.....
Przechodzi do lamusa czytanie wody, szukanie i kombinowanie, idzie się na łatwiznę.
Znowu ktoś napisze, że lamentowanie ale jest to bardzo trudna sytuacja.

A i dopiszę, że osoba z którą pływałem powiedziała, że jak ktoś złowi suma ponad dwa metry czy szczupaka ponad metr to z przypadku??
Też byłem na podobnej wyprawie. Bardzie przypominało to polowanie na okaz, niż łowienie ryb. Przyjdzie taki czas że będzie się wypuszczało drona, i czekało aż przycholuje on rybę. Potem pare fotek na social media i cześć.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 25.10.2023, 23:53 »
Jedzie się na ryby albo po ryby :) To zasadnicza różnica. Z reguły preferuję pierwszą opcję stąd elektronika to dla mnie zbędny dodatek.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg