Autor Wątek: MoS jako dodatek do smaru kołowrotków?  (Przeczytany 916 razy)

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
MoS jako dodatek do smaru kołowrotków?
« dnia: 23.11.2023, 09:23 »

Na początek kilka słów dla niewtajemniczonych:
Dwusiarczek molibdenu występuje w dwóch postaciach krystalicznych: sześciokątnej i romboedrycznej. Sześciokątna forma jest zdecydowanie najbardziej popularna i jest jedynym rodzajem w komercyjnym wydobywaniu rud.
Sześciokątna forma dwusiarczku molibdenu została zastosowana w syntetycznym MoS2. Sześciokątna forma MoS2 charakteryzuje się warstwami, w której atomy molibdenu mają trójkątny pryzmatyczny wygląd i koordynują z sześcioma atomami siarki, w którym jedna płaska, sześciokątna warstwa atomów molibdenu przeplata się pomiędzy dwiema warstwami atomów siarki. Budowa fizyko chemiczna ma podstawowy wpływ na właściwości produktu. Potocznie określa się ,że molibden w budowie to jak nowa talia kart do gry rozsypana na podłodze – bardzo śliska i bardzo wytrzymała.
Korzystanie z MoS2 jest najbardziej przydatne jest w systemie smarowania granicznego, gdzie istnieje kontakt pomiędzy częściami metalowymi, plastikowymi lub gumowymi. Dwusiarczek molibdenu w naturalnie występującej postaci heksagonalnej jest chemicznie bardzo obojętny. Jest nierozpuszczalny w wodzie i rozcieńczonych kwasach. Rozpuszcza się natomiast w stężonych kwasach utleniających, m.in. w wodzie królewskiej, gorącym kwasie siarkowym.
Osobiście zauważyłem, że przy stosowaniu dwusiarczku jako dodatek do oleju silnikowego jednoznacznie można zauważyć , że silnik pracuje zdecydowanie ciszej. Rozmawiając z kilkoma mechanikami , bardzo wielu z nich zaleca taki dodatek. (są to znajomi mechanicy i mam do nich zaufanie ) . Dodatek  jest również zalecany i stosowany jako dodatek do smarów rowerowych.
Zastanawia mnie czy ktoś może stosuje MOS w postaci proszku , jako dodatek do smaru kołowrotków.

( jeśli pytanie jest w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie, wybrałem dział, gdzie wg mnie najbardziej pasuje ten temat)

yakuza

• Gość
Odp: MoS jako dodatek do smaru kołowrotków?
« Odpowiedź #1 dnia: 23.11.2023, 19:32 »
Bardzo ciekawy dodatek.
Ten smar z dodatkiem mos + przekładnia z fosforobrązu to teoretycznie recepta na "niezniszczalny" kołowrotek

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: MoS jako dodatek do smaru kołowrotków?
« Odpowiedź #2 dnia: 23.11.2023, 20:01 »
Już przeszło dwadzieścia lat temu można było dostać olej przekładniowy do samochodowych skrzyń biegów z MoS2. Dodatek dwusiarczku molibdenu powodował cichszą i płynniejszą pracę całego układu, co rzutowało na komfort podróżowania.
Dziś mamy inne priorytety, inne zalecenia serwisów/producentów i wpiera się nam, że oleje long-lajf są najlepsze, a oleju w skrzyni biegów nie trzeba wymieniać. Ot taka mała dygresja na temat dodatku jakim jest MoS2.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)