Autor Wątek: Browning Sphere vs Matrix Horizon Distance Pro  (Przeczytany 1589 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Browning Sphere vs Matrix Horizon Distance Pro
« dnia: 26.11.2023, 09:32 »
Myślę o kiju długości 3,9 m i CW 100 g na rzekę. Siłą rzeczy w rachubę wchodzi metoda klasyczna. Czy macie jakieś doświadczenia z obu wymienionymi wędkami? Mam Matrixa tej serii w długości 4,3 m, ale to już armata. Ciągnie mnie w stronę Browninga, który wydaje się znacznie delikatniejszy.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Browning Sphere vs Matrix Horizon Distance Pro
« Odpowiedź #1 dnia: 26.11.2023, 11:43 »
Firma Browning jest na wylocie (koniec działalności za kilka miesięcy), co może skutkować niedoborami części zamiennych, w tym szczytówek. Rozważałbym Browninga tylko pod warunkiem pożegnalnej mega-promocji. Wersję 13'/100 g można zobaczyć w rzecznej akcji tu (od 17:55):

Matrix 13'/100 g został uwidoczniony na zapodanym niżej filmiku. Używam do rzecznego łowienia wersji 12'/90 g - typowy progres, sztywniejszy np. od Drennana 12'/85 g, ale część szczytowa dostatecznie spolegliwa, by nie gubić mniejszych ryb i obsłużyć niezbyt grube przypony. Minimalna różnica wagowa sugeruje, że 13'/100 g raczej nie jest pałą w stosunku do wersji krótszej.

Dwuskładowy Drennan 13'/100 g nie jest pałowaty i ma ponadprzeciętnie płynne ugięcie (za cenę większej długości transportowej oraz wysuwanego z rękojeści blanku), a także obsługuje szeroki zakres dedykowanych szczytówek:

Shimano Aero X7 13'/100 g jest najwyraźniej trochę sztywniejszy i ma mniejszy zakres dostępnych szczytówek (zintegrowanych z częścią szczytową), ale ogólnie prezentuje się solidnie:

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 26.11.2023, 18:38 »
Dzięki, kusi mnie Acolyte, ale w wersji 60g 3.3, niemniej przemyślę jeszcze te wersję dystansową

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 26.11.2023, 22:59 »
Obsługa posprzedażowa Browninga przechodzi pod kuratelę Prestona. Części zamienne będą nadal dostępne (minimum 5 lat od 1 marca 2024).
Trochę szkoda. Trzeba zrobić zakupy, zanim towar zniknie z rynku.
Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 26.11.2023, 23:40 »
Czytałem gdzieś o przejęciu obsługi przez Prestona, choć w kontekście najdroższych produktów, czyli tyczek. Nie wiem, jakie są zapasy szczytówek Sphere lub np. górnych segmentów (zamienników w razie połamania), ale na długoterminowe utrzymanie ich produkcji przy braku sprzedaży wędzisk bym raczej nie liczył. Preston nie był w stanie tego zapewnić nawet w odniesieniu do własnych wędzisk z wyższej półki (np. seria Equis), które często znikały z oferty wraz z częściami zamiennymi  ;)

Online motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #5 dnia: 27.11.2023, 01:48 »
Czytałem gdzieś o przejęciu obsługi przez Prestona, choć w kontekście najdroższych produktów, czyli tyczek. Nie wiem, jakie są zapasy szczytówek Sphere lub np. górnych segmentów (zamienników w razie połamania), ale na długoterminowe utrzymanie ich produkcji przy braku sprzedaży wędzisk bym raczej nie liczył. Preston nie był w stanie tego zapewnić nawet w odniesieniu do własnych wędzisk z wyższej półki (np. seria Equis), które często znikały z oferty wraz z częściami zamiennymi  ;)
W przypadku złamania feedera wg mnie taniej wyjdzie zakup używanego, gdzie zostaną Ci jeszcze pozostałe segmenty / zapasowe szczytówki niżeli kupować nowy segment / szczytówkę. Obserwuje od 2-3 lat i cały czas jakieś spherki latają na olx.
Szczytówki tak samo lepiej dopasować jakieś tańsze zamienniki niż bulić 100 zł od sztuki :)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.11.2023, 02:14 »
Trzeba na to patrzeć ogólnie jak na przepływ, płynność kapitału. Zebco jak i inne marki ze starego kontynentu są od kilku lat własnością Rather Outdoors. Teraz praktycznie nie ma konkurencji.
Marcin