Autor Wątek: Drennan Acolyte Plus 14ft czy 15ft Float Rod? A może inny?  (Przeczytany 4006 razy)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Cześć,
przymierzam się do zakupu kija 14-15ft do przepływanki na średnich i dużych rzekach.
Ciekawie wygląda Alcolytka od Drenana a w dodatku jest teraz w dość dobrych cenach (black Friday). Najchętniej brałbym 15ft ale zastanawiam się czy będzie tak samo dobrze wyważona jak 14ft, które trzymałem w ręku i podobała mi się.
Ryby w które celuję to płoć, leszcz, certa, kleń - generalnie max 2-3 kg choć jak to na Wiśle można trafić bonusy. A może inna godna uwagi wędka typu float? Z góry dziękuję za Wasze porady :)

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
Odp: Drennan Acolyte Plus 14ft czy 15ft Float Rod? A może inny?
« Odpowiedź #1 dnia: 26.11.2023, 11:05 »
Daj sobie spokój z kluchowatymi Drennanami i kup sobie Tubertini Black Match, który jest skrojony pod nasze łowiska, a do rzecznej przepływanki do ryb o których piszesz jest wręcz idealny (wypowiadam się jako jako użytkownik).W tej chwili, do dzisiaj jest promocja -30% więc kupisz tę wędkę za 988 zł i to jest bajka w tych pieniądzach. Szczerze Ci polecam. Tylko pamiętaj wersja do 30g.

https://sport-fishing.pl/produkt/2993/odleglosciowka-black-match-4-50m-10-30g

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #2 dnia: 26.11.2023, 11:30 »
Dzięki za informacje - już lukam na ten kijek! Widzę, ze nie ma ich jednak prawie nigdzie - czy mógłbyś podrzucić link do oferty z ceną o której piszesz? Bo w sport-fishing widzę cenę 1400zl+…

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 26.11.2023, 11:55 »
Miałem podobne dylematy i ostatecznie padło na acolytkę plus 15. Ale dopiero wiosną wypróbuję (btw. jeszcze jakiś kręcioł i pokrowiec pod tę długość muszę dobrać).
Rozważałem też:
- Hydra queen match 4,50
- MAP Parabolix black edition 15ft float
- Traper expert match 4,50

W sumie decyzja na podstawie filmów, braku sensownej informacji o reszcie, no i klasycznego, stonowanego designu ;) Nie ukrywam też, że jestem ciekaw jak się macha tak lekką witką.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #4 dnia: 26.11.2023, 12:12 »
Gładki w tym sklepie co dostałeś linka jest rabat na wszystko z kodem Black30. Na pierwszej stronie w tym sklepie jest to podane

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 26.11.2023, 12:41 »
Jeżeli chcemy łowić w miarę finezyjnie, np. spławikami typu stick lub lekkimi i średnimi modelami typu avon - 15' Drennan Acolyte Plus, bo wersja Ultra gorzej radzi sobie z rzecznymi rybami > 1.5 kg. Niczego lżejszego ani smuklejszego na rynku nie ma, a wyważenie jest zadowalające nawet w wersji 17'. Gdyby mocarne ryby były docelowym standardem raczej niż okazjonalnym przyłowem, warto byłoby rozważyć nowość Acolyte Specimen, która zapewne wkrótce trafi na polski rynek.

Jeżeli nastawiamy się na zestawy > 6 g, można brać pod uwagę włoskie matchówki projektowane z myślą o ciężkim łowieniu odległościowym (w odróżnieniu do długich matchówek firm brytyjskich, które projektuje się przede wszystkim jako kije przepływankowe). Odradzam uprawianie finezyjnej przepływanki za pomocą kija z cw. 10 - 30 g ;)

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #6 dnia: 26.11.2023, 13:39 »
Odradzam uprawianie finezyjnej przepływanki za pomocą kija z cw. 10 - 30 g ;)

To zanim odradzisz finezyjnego łowienia kijem 10-30 gr to najpierw weź to wędzisko do ręki (Tubertini Black Match). Polecam.

Offline Lewapiks

« Odpowiedź #7 dnia: 26.11.2023, 13:39 »
Daj sobie spokój z kluchowatymi Drennanami i kup sobie Tubertini Black Match, który jest skrojony pod nasze łowiska, a do rzecznej przepływanki do ryb o których piszesz jest wręcz idealny (wypowiadam się jako jako użytkownik).W tej chwili, do dzisiaj jest promocja -30% więc kupisz tę wędkę za 988 zł i to jest bajka w tych pieniądzach. Szczerze Ci polecam. Tylko pamiętaj wersja do 30g.

https://sport-fishing.pl/produkt/2993/odleglosciowka-black-match-4-50m-10-30g

Kod Black30

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #8 dnia: 26.11.2023, 14:09 »
To zanim odradzisz finezyjnego łowienia kijem 10-30 gr to najpierw weź to wędzisko do ręki (Tubertini Black Match). Polecam.
[/quote]

Rozwiń kolego tą myśl bo nie chciałbym zrobić błędu, z jednej strony Alkolyte Float Plus jest właśnie rekomendowany do przeplywanki, z drugiej mamy mocniejsze matche 10-30gr, które teoretycznie też mogą się dobrze sprawdzić. Póki co oprócz Bolonek używam Hydry Górka 4,5m do 25gr - chciałem jednak spróbować kija typowo do przeplywanki/przystawki/zestawu przegruntowanego ze spławikami realnie max do 8-10gr. Zakładam, że Alcolyte będzie miało pełniejszą pracę niż Hydra ale bez utraty na „szybkości blanku” bo krowich ogonów nie lubię… czy dobrze kombinuję?

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #9 dnia: 26.11.2023, 14:17 »
Do przystawki używam Sensas Extremadura Heavy 4,5m cw do 40g. Jak dla mnie to do tej pory najlepszy kijek w tej długości, mocy i ceny oczywiście, ale z tym, że nie łowię przepływanką.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Online PrzemekM

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #10 dnia: 26.11.2023, 14:22 »
Witam Wszystkich,

jeśli chodzi o łowienie na przepływankę/wypuszczankę to moja sugestia jest taka:
- jeżeli nastawiasz się na płocie i wzdręgi to kij nie musi być super mocny, gdy jako przyłów trafi się kleń też dasz radę. Ja używam Kongera albion 4,5m a teraz zakupiłem drennana 17FT. Ważne aby kij był sztywny.
- jeżeli chcesz łowić większe ryby np w okresie jesienno zimowym klenie i jazie to kij musi być naprawdę mocny i sztywny. Ja używam Trabucco xs Pro Distance o ciężarze wyrzutu 15-40gr. i uważam że jest to super kij na klenie i jazie. W tym roku na tę wędkę wyciągnąłem ok 100 kleni i jazi. takich +-40cm.
podsumowując: wędka musi być długa i sztywna.

pozdrawiam
Przemek

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #11 dnia: 26.11.2023, 14:29 »
Do przystawki używam Sensas Extremadura Heavy 4,5m cw do 40g. Jak dla mnie to do tej pory najlepszy kijek w tej długości, mocy i ceny oczywiście, ale z tym, że nie łowię przepływanką.

Dzięki za info, nawet jakiś czas temu  przyglądałem się Extremadurom właśnie pod kątem przystawki z tym, że jej dostępność zwłaszcza w tej długości i gramaturze jest zerowa. Czy polecisz jakiś inny kij do takich zastosowań? Czy np.  Daiwy Aqualite Float to dobry kierunek? Czy Drenan Alcolyte Plus będzie za delikatny do przystawki?

Online PrzemekM

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #12 dnia: 26.11.2023, 14:32 »
Witam,
o ile się nie mylę Daiwa występuje tylko w wersji max 4,20 m
pozdrawiam
Przemek

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #13 dnia: 26.11.2023, 14:42 »
Witam Wszystkich,

jeśli chodzi o łowienie na przepływankę/wypuszczankę to moja sugestia jest taka:
- jeżeli nastawiasz się na płocie i wzdręgi to kij nie musi być super mocny, gdy jako przyłów trafi się kleń też dasz radę. Ja używam Kongera albion 4,5m a teraz zakupiłem drennana 17FT. Ważne aby kij był sztywny.
- jeżeli chcesz łowić większe ryby np w okresie jesienno zimowym klenie i jazie to kij musi być naprawdę mocny i sztywny. Ja używam Trabucco xs Pro Distance o ciężarze wyrzutu 15-40gr. i uważam że jest to super kij na klenie i jazie. W tym roku na tę wędkę wyciągnąłem ok 100 kleni i jazi. takich +-40cm.
podsumowując: wędka musi być długa i sztywna.

Ten Trabucco to seria Sygnum? Ten? https://sprzetlorpio.pl/product-pol-5625-Wedka-Sygnum-XS-Pro-Distance.html
Wygląda ciekawie. A co do Drenana to używasz Plusa czy delikatniejszego Ultra?

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #14 dnia: 26.11.2023, 14:44 »
Witam,
o ile się nie mylę Daiwa występuje tylko w wersji max 4,20 m
pozdrawiam
Przemek

Racja! A to trochę krótko…