Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2024  (Przeczytany 141886 razy)

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 178
Odp: Wyniki nad wodą 2024
« Odpowiedź #585 dnia: 26.06.2024, 12:24 »
Wczoraj z rana przed pracą wyskoczyłem zobaczyć co się dzieje na Wisle. W końcu pełnia, która klaruje wodę, ryby uciekają i następuje atak glonow no i było slabo :D
A tak na serio próbuje, testuje, zmieniam. Skończyła mi się kukurydza i przeszedłem na groch, założyłem mocniejsza żyłkę i plecionke na drugi kij, zmieniłem model haczyków i chcąc ominąć faszyny przez które traciłe dużo ryb próbowałem z innej strony podejść do miejscówki.
Mocnych brań sporo, ale tylko na wędkę z plecionka. Nie wiem czy to wina linki, nowych haczykow czy ustawienia wędek, ale były problemy z zacięciem. Jednak żyłka amortyzuje  i nawet przy holu trzeba bardziej na plecionce uważać.
Ale kilka ryb udało się złowić, choć rozmiarowo było slabo.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #586 dnia: 26.06.2024, 14:22 »
Tak jak planowałem, pojechaliśmy z synem na pobliskie łowisko karpiowe "Fish Zone". Pierwszy raz się tam zasadziliśmy, od niedzieli do dzisiejszego (środa) południa.
Cel był prosty - relaks z wędkami. A jak się coś uwiesi na haku - będzie świetnie.
Ponoć łowisko należy do tych trudniejszych (tak twierdzą właściciele). "Kolorytu" dodaje fakt, że po sąsiedzku pracuje żwirownia, która nie dość, że hałasuje od 6-22, to jeszcze wpuszcza płuczkę do tego łowiska i woda w tym czasie robi się mętna. Z tego co usłyszałem (i to zdaje się potwierdzać), że brania najczęściej zdarzają się w nocy i nad ranem.
Niemniej jednak relaks był pełną gębą. Ryb niewiele, ale znów sprawdziły się "Cojonez Martineza".
Pierwszy jesiotr zameldował się ok. 20 w niedzielę. Waga pokazała 6,33 kg, z kolei mierzył 110 cm. Myślę nie jest źle. Drugi, o 4 nad ranem w poniedziałek zameldował się leszcz. Miał może z półtora kilograma, ale od razu do wody. Trzecim okazał się kolejny jesiotr, nieco mniejszy bo ważył 5,5kg.
Od poniedziałku rano do dziś totalna cisza. Próbowałem wszelakiej maści sposobów, ale bez efektu. Dziś rano, ok. 4:45 wyrwał mnie z wyra alarm. Cóż do kija i coś siedzi. Dwa stuknięcia i świecą nad wodę - jesiotr. Woził mnie jak młodego. Od lewej do prawej, przez trzciny (w których finalnie zaparkował) a ja myślałem, że już tam zostanie. Jakimś cudem udało mi się go wyrwać i na wadze pokazało się 15kg, przy długości 135cm.
Chwilę później druga rolka, ale pękł przypon strzałowy. Chyba pomogła mu w tym ta trzcina, którą ściąłem wyciągając wcześniejszego. Cóż, ryba musi mieć szansę.
Reasumując - świetne (jak dla mnie) łowisko, świetna miejscówka. Myślę, że za te pieniądze to warto. Sześć stanowisk dwuosobowych, przygotowany plac pod namiot, świetne zejście do wody. Toaleta, prysznic, dodatkowo wczoraj zamontowali solarny układ podgrzewania wody do prysznica, możliwość ładowania laptopa, power-banku, łódki, telefonu. Być może jeszcze w tym roku się tam wybiorę. Tak mi chodzi coś po głowie.

A na tych jesiotrach (5,5 i 15kg) "przetestowałem" Mikado NoctisX i Ultegrę XSD 5500 (dzięki raz jeszcze Wiesiu za te kołowrotki). Powiem tak - każdemu z całą odpowiedzialnością polecam tego Noctis'a. Świetny kij, który nie boi się dużej ryby, a jeszcze dodatku w zaczepach.
Ze strat oprócz zestawu końcowego, ciężarka, backlead'a, należy doliczyć jednego "snag-bar'a" i sygnalizator. Zbiegałem do wędek (do tego drugiego brania) i nie chcąc wpaść do wody - lekko oparłem się o stojak, co poskutkowało destrukcją stopki sygnalizatora i utopieniem "snag-bar'a"
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #587 dnia: 26.06.2024, 15:50 »
Już Ci pisałem, żebyś nie ściemniał, bo ten jesiotr jest pluszowy :P

Masakra :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #588 dnia: 26.06.2024, 17:40 »
Gratulacje panowie :fish:
Marcin

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #589 dnia: 26.06.2024, 18:18 »
Już Ci pisałem, żebyś nie ściemniał, bo ten jesiotr jest pluszowy :P

Masakra :bravo:

Michał - przyszła do mnie paczka od "Szybkiego Alego" i trzeba było sprawdzić, czy się ludzie nabiorą :D
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 317
« Odpowiedź #590 dnia: 27.06.2024, 17:56 »
Korzystając z ostatnich dni bezrobocia wybrałem się pierwszy raz na łowisko Jamborek niedaleko Łasku. Z dalszych odległości brały tylko leszczyki więc przerzuciłem się bliżej brzegu i wpadło kilka karpii w przedziale 4-6 kg. Ze względu na kołek przy brzegu i zatopione korzenie musiałem się nasilowac z rybami żeby nie stracić zestawu.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #591 dnia: 27.06.2024, 19:23 »
Ale piękny ma kolor :bravo:
Krwawy Michał

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #592 dnia: 30.06.2024, 17:00 »
Pięknie Pany połowione

Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #593 dnia: 01.07.2024, 10:14 »
Niedzielne popołudnie na łowisku Mętna Woda. Pogoda w kratkę, słońce, deszcz i wiatr ale coś się udało połowić.

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #594 dnia: 01.07.2024, 18:14 »
Byliśmy z Tata na 5 godzin w niedziele nad jeziorem żywieckim i po półgodziny tata miał pieknę branie.. Zobaczcie sami piękny pełnołuski z wielkiej zaporówki :)
13.5 Kg szczęscia :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #595 dnia: 01.07.2024, 19:17 »
Piękny! :bravo:
Krwawy Michał

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #596 dnia: 01.07.2024, 20:49 »
Szok. Gratulacje taki karp z Żywca ???

Offline wojtas1986

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #597 dnia: 02.07.2024, 22:51 »
Piękna ryba. Ja jutro wybieram się na trening przed niedzielnymi zawodami sprawdzić mieszankę z niedzieli, która zadziałała i sprawdzić mieszankę awaryjną.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #598 dnia: 05.07.2024, 16:52 »
Podobno liny,łowi się pod brzegiem i w zielu.  Mi biorą również z dystansu. Pomiędzy niezłymi leszczami,trafiły się dwa takie rodzynki. Nie okazy,ale fajna niespodzianka. Dystans 105m.

Niebrzydka płoć,też lubi wejść w leszczowy towar

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 178
« Odpowiedź #599 dnia: 08.07.2024, 15:08 »
Tydzień temu woda w Wiśle miała 28 stopni, piątek  spadła do 24 i w weekend zaczęła iść mocno do góry. Ryby zmieniły godziny żerowania a na wodzie zapanowała cisza.
Leszcze trochę słabiej brały, ale zawsze coś udawało się złowić. W końcu też obudziły się klenie i był też przyzwoity jazik. Mam teraz plan na klenie i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Miałem też fajne znalezisko na miejscówce :)