Autor Wątek: Pellet waggler do 1000zł  (Przeczytany 1117 razy)

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Pellet waggler do 1000zł
« dnia: 02.01.2024, 14:26 »
Witam panowie

Przymierzam się z zakupem kija do pellet wagglera 11ft na angielską komercje.Rybki max do 10kg ale w większości 3-5kg.Na razie większe mi się nie trafiły :( Kij ma służyć do wagglera i być może sprubuje na nim slow sinka.Młynek do kija jaki na tą chwilę posiadam to daiwa fuego 2500(troszkę mały,powinien dać radę na razie) Do methody i bombki mam drennan accolyte 11ft który ostatnio ogarniał wszystko jednak przyda się drugi kijek :)
Cena jaką chciałbym przeznaczyć to + - 1tys.
Co byście polecili?Kolejny accolyte czy może coś innego ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pellet waggler do 1000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 02.01.2024, 14:34 »
Ja mam Shimano Speedmaster AX Commercial Float 11ft. Używam do PW jak i standardowego wagglera. Mega fajny kij, miękki ale z mocą. Krótki dolnik który pomaga w operowaniu + świetne wykończenie.

Offline bartekmat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 02.01.2024, 15:16 »
Ja posiadam colmic electromatch 3 m, są też 3.3 i 3.6 kijek testowany na Łowisku Grodzisko na karpikach od 5 do około 12 kg z żyłka 0.22 dawał spokojnie radę.

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02.01.2024, 15:39 »
Ja posiadam colmic electromatch 3 m, są też 3.3 i 3.6 kijek testowany na Łowisku Grodzisko na karpikach od 5 do około 12 kg z żyłka 0.22 dawał spokojnie radę.

Nie znałem tego colmica wcześniej🤔 Posiadam colmic match kira m1 4,20 zakupiony w zeszłym roku.Leży w pl w szafie.Nie miałem jeszcze okazji go przetestować 😏Może chciałbyś zamienić🤪🤔 Pod warunkiem,że stan nieskazitelny🤔😀

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #4 dnia: 02.01.2024, 16:09 »
posiadam to daiwa fuego 2500(troszkę mały,powinien dać radę na razie)

Do PW używam Ultegry 2500, targam karpie po 15kg. Większego kręcioła do tej techniki nie potrzeba :)
Dzierżno uzależnia

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03.01.2024, 18:17 »
A czy posiada ktoś z szanownego grona garbolino essential match carp?Jakieś opinie na temat tego kija.Cenowo wypada dużo lepiej niż acolyte czy supera x na którego się szaje 🤔

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #6 dnia: 03.01.2024, 20:26 »
Garbolino nie posiadam, ale miałem w ręce w sklepie wędkarskim i zrobił na mnie dobre wrażenie - na pewno lepsze niż Supera.
Kij jest dobrze wykonany, ma ciekawy design (trochę inny od angielskich kijów) i z tego co pamiętam to porządne przelotki i uchwyt.
Nie jest to może poziom topowej Daiwy czy Guru, ale już od Matrixa czy Prestona jest lepiej wykonany - oczywiście to moja subiektywna opinia.
Co do mocy to wydaje się że takie sportowe 6-7kg rybki bez najmniejszych problemów ogarnie, a i z bonusem też sobie poradzi.

Ze swojej strony mogę polecić Guru Aventus Float jak znajdziesz gdzieś na promce (wiem że znacząco przekracza budżet, ale w tej półce cenowej czasem warto dołożyć), którym ogarniam i bonusy pod 20kg.
Fajnym kijem do PW jest też Acolyte 12ft, którymi kilku znajomych też ładne byczki targa.
W niższych budżetach ciekawym wyborem będzie Shimano X5 PW lub Daiwa YB (ciężka już do dostania).

Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Arkow

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03.01.2024, 22:35 »
Dzięki Shrekus82 za porady 😀 Prześpię się jeszcze z tym problemem kilka nocy.Kija na już nie potrzebuje.Acolyte mam feederka,świetny kij jednak chciałbym chyba spróbować czegoś innego i tak dziś przeglądając neta wpadł mi w oko ten garbolino.Problem z tym,że ciężko będzie gdzieś podjechać żeby go obejrzeć😏
Acolyte tak,ale 12ft zdecydowanie za długi dla mnie.Bardziej skłaniałbym się jeśli już na 10ft.
Guru aventus float…Nie wiem,ale jakoś design na kolana mnie nie powala zwłaszcza,że jest to kij sporo droższy od takiego acolyte😏

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 04.01.2024, 10:35 »
Mam Shimano X5 10ft i śmiało mogę napisać, że kijek jest super, ale 10ft to jednak za krótko. Kupiłem, żeby mi wchodził do pokrowca 160. Uważam, że do PW to jednak musi być przynajmniej 11ft.

Jeśli będę częściej łowił tą techniką, to ten sprzedam i kupię 11ft plus pokrowiec na jedną wędkę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!