Autor Wątek: Daiwa Ninja X Method Feeder czy X Feeder  (Przeczytany 2311 razy)

Offline Go0dTru3

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Daiwa Ninja X Method Feeder czy X Feeder
« dnia: 13.01.2024, 17:37 »
Witam. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma wędkami Daiwa Ninja X Method Feeder 3,60 do 80g, a Daiwa Ninja X Feeder 3,60 / 120g? Pomijając gramaturę siły wyrzutu podobno mają inną szatę graficzną, napis na wędce i numer. Czy jest jakaś różnica w pracy tych wędek? Która bardziej nada się pod method feeder na wodę stojącą z dość dużymi karpiami i linami na odległość około 60m?

Offline Go0dTru3

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Daiwa Ninja X Method Feeder czy X Feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 13.01.2024, 18:51 »
Zauważyłem również w paru sklepach internetowych, że wędka X Method Feeder 3,60 80g ma przelotkę w pierwszej sekcji wędki oraz większe/grubsze przelotki, czego nie ma w wędce X Feeder 3,60 120g.

Online Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 178
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.01.2024, 19:58 »
Zauważyłem również w paru sklepach internetowych, że wędka X Method Feeder 3,60 80g ma przelotkę w pierwszej sekcji wędki oraz większe/grubsze przelotki, czego nie ma w wędce X Feeder 3,60 120g.
nie wiem czy też praca samego wędziska nie będzie inna. Sam przymierzam sie do zakupu drugiego kija ale 3,3m do 120g. Bardzo siadła mi wersja 3,3m do 80g
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 13.01.2024, 20:51 »
Ten sam sklep i masz wersję X feeder ,https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-wedki-ninja-x-feeder/s/37677

Offline tomasz 38

• Ekspert

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 13.01.2024, 20:57 »
Na taki dystans wystarczy ci wersja method  3,6m do 80gr i w ten kij osobiście bym poszedł ;) :beer:

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 14.01.2024, 07:40 »
Daiwa Ninja X Method Feeder 80g jest o akcji parabolicznej. Powiedziałbym że taka lejąca się klucha :). Jeśli lubisz takie wędki to się spodoba. Kolega ma i wlaśnie na to narzeka. Ja osobiście wolę sztywniejsze kije. Jeśli to Twoje początki to polecam tą wędkę bo będzie mniej spinek. Z tych 2-ch ja osobiście wybrałbym tą drugą wędkę pomimo, że jej nie widziałem, ale wyższe cw to z pewnością większa sztywność czyli lepsza celność, zasięg, cięższy koszyk, kosztem spinek.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 14.01.2024, 08:07 »
Daiwa Ninja X Method Feeder 80g jest o akcji parabolicznej. Powiedziałbym że taka lejąca się klucha :). Jeśli lubisz takie wędki to się spodoba. Kolega ma i wlaśnie na to narzeka. Ja osobiście wolę sztywniejsze kije. Jeśli to Twoje początki to polecam tą wędkę bo będzie mniej spinek. Z tych 2-ch ja osobiście wybrałbym tą drugą wędkę pomimo, że jej nie widziałem, ale wyższe cw to z pewnością większa sztywność czyli lepsza celność, zasięg, cięższy koszyk, kosztem spinek.
Starsza wersja ninja x method była ciut kluskowata ,zgadza się ,tą co ja przesłałem ma akcje półparabolę ,drugi kij do 120gr to bedzie zapewne mocny progres ,obawiam się ,że może być już sztywniejszy sporo i bardziej pasuje mi pod ciężkie łowienie np .rzeki ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 14.01.2024, 08:10 »
Obie wersje z tego sklepu ,to patyki z nowego  wydania ,w rękach jeszcze nie miałem ,ale jeżeli opis się zgadza a myśle,że tak  to 3,6m 80gr powinno być oki pod potrzebę kolegi :beer:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 14.01.2024, 08:14 »
Godnym uwagi kijem pod takie łowienie jest też Daiwa black widow feeder 3,3m 100gr ,o ile nie przeszkadza uchwyt z pianki ;) :beer:

Offline Go0dTru3

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14.01.2024, 10:20 »
Dziękuję za pomoc, zamówiłem wędkę do 80g wraz z nowym kołowrotkiem od Daiwy 6000-SS. Ktoś może już miał ten kołowrotek w ręce lub używał go nad wodą? Jest to nowość z poprzedniego roku i nie wiele jest opinii na jego temat. :beer:

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #12 dnia: 14.01.2024, 12:21 »
Dziękuję za pomoc, zamówiłem wędkę do 80g wraz z nowym kołowrotkiem od Daiwy 6000-SS. Ktoś może już miał ten kołowrotek w ręce lub używał go nad wodą? Jest to nowość z poprzedniego roku i nie wiele jest opinii na jego temat. :beer:
Mam 2szt, model SS od poprzedniej wersji różni się chyba tylko płytszą szpulą (shallow spool) i systemem szybkiego składania korby. Cóż mogę powiedzieć, fajne młynki o dość maślanej pracy, w rozsądnej cenie.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 29.01.2024, 18:32 »
Ja mam feeder 6000SS z 2001. Nie mam zastrzeżeń do pracy i hamulca. Uwielbiam składaną korbkę. Łyżką dziekciu jest klips, który jest jakimś nieporozumieniem. Mam nadzieję, że w nowszych wersjach to zmienili. Musiałem po drugiej stronie szpuli nawiercic otwór i zamontować gumowy klips od flagmana. Po tej drobnej przeróbce jest to jeden z moich ulubionych kołowrotków :)