Autor Wątek: Kołowrotki do Feedera/Method Feedera  (Przeczytany 4284 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Kołowrotki do Feedera/Method Feedera
« dnia: 29.01.2024, 22:12 »
Z rozmiarami wiemy jak jest. Rozwój tych technik na przestrzeni lat spory, ale może macie jakieś sensowne odpowiedzi w tematyce klipów w kołowrotkach?
Łowienie na metodę to łowienie "w punkt" (zazwyczaj), czyli ważna jest precyzja rzutu i do tej precyzji my wędkarze wykorzystujemy klip. No i nie od dziś wiadomo, że te stosowane w kołowrotkach są mocno kulawe, bo w przypadku brania agresywnego nie wypinają się, więc porwą nam zestaw/stracimy rybę lub wędkę. Flagman pokazał gumowe klipy samowypinające, MAP stworzył super ACSa. A co z resztą? Daiwa ma jakieś cudaki trapezowe/owalne amortyzowane, stalowe, ale żaden nie samowypinający, inne firmy poszły nawet w 2 klipy na szpulę, ale najczęściej są okrągłe metalowe i nie wypinają się. Gdzie tkwi szkopuł?

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kołowrotki do Feedera/Method Feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 29.01.2024, 22:19 »
Nie bardzo rozumiem. Można dokupić gumowe klipsy samemu i wymienić z metalowych na te "bezpieczniejsze". Sam tak wymieniłem we wszystkich Okumach CB (póki jeszcze je miałem) i spisywały się świetnie. Myślę, że w innych kołowrotkach z powodzeniem można zastosować ten sam zabieg. Wszak kwestia zmierzenia takiego klipsa i dobrania odpowiedniego gumowego. Flagman sprzedaje kołowrotki z metalowymi klipsami i można dokupić firmowe gumowe.
Myślę, że problem tkwi w tym, że producenci dostrzegli możliwość zarobku. Tak jest w przypadku wspomnianego Flagmana - zapłacisz za dodatkowy klips. Kasa musi się zgadzać.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline hakon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 29.01.2024, 22:25 »
Możesz też użyć gumki recepturki na szpuli ponoć się sprawdza...
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 29.01.2024, 22:34 »
Gumka recepturka nie jest złotym rozwiązaniem, żyłka potrafi się wysnuć spod niej, zmienia się odległość rzutu, parcieje szybko na słońcu, potrafi pęknąć, jak sparcieje potrafi się przykleić do żyłki.

Tomba-no właśnie nie rozumiesz. Ja wiem, że możemy sobie samemu gmerać, zmieniać, co z resztą robię. Ale nie kupuję towaru nowego po to by go przerabiać po zakupie, to tak jakby kupować nowy samochód i jechać nim na zmiany do mechanika. Ilu ludzi tak robi z samochodami?
Chodzi mi o to, że wiadomo, że bezpieczny klip jest czymś bardzo dobrym w wędkarstwie feederowym, więc dziwi mnie, że to nie jest standardem i/lub nie mamy jako wędkarze możliwości wyboru. Metalowe okrągłe klipy są po prostu gówniane, bo służą tylko i wyłącznie jako blokery odległości rzutu, a nie wspomagają nas przy holu ryby, klip gumowy już tak-ratuje nam zestaw pod chwile naszej nieuwagi.
Zatem pytanie było o przyczyny takiego stanu. Poddałeś czynnik finansowy-śmiem stwierdzić, że klip metalowy jest droższy w produkcji aniżeli siliconowy/gumowy. Samodzielność montażu tez często jest ograniczona w wielu szpulach poprzez ich budowę i brak miejsca, poza tym wiele szpul ma małą dziurkę i by zaaplikować silikonowy trzeba ją zwiększyć, co wiąże się z problemami gwarancyjnymi. Poza tym jako klient chciałbym mieć produkt kompletny pod daną technikę łowienia,  a takiego wyboru nie mam.

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 29.01.2024, 22:48 »
Też mnie to irytuje. Do tego lubię mieć 2 klipsy a 3 to już ideał. Nie pozostaje nic innego jak bojkot kołowrotków bez bezpiecznych klipsów :) Albo utrata gwarancji i domowe przeróbki :/ Ja stosuję wiertełko bodajże 3mm i klipsy wymienne od Flagmana.
Co do metalowych klipsów to też u mnie działają poprawnie we Flagmanach i Mikado UV. Nie mam z nimi problemu. To może wynikać z tego, że używam przesadnie grubych żyłek(0,28+) i plecionek(0,18+).

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 29.01.2024, 22:48 »
(...) Poddałeś czynnik finansowy-śmiem stwierdzić, że klip metalowy jest droższy w produkcji aniżeli siliconowy/gumowy. Samodzielność montażu tez często jest ograniczona w wielu szpulach poprzez ich budowę i brak miejsca, poza tym wiele szpul ma małą dziurkę i by zaaplikować silikonowy trzeba ją zwiększyć, co wiąże się z problemami gwarancyjnymi. Poza tym jako klient chciałbym mieć produkt kompletny pod daną technikę łowienia,  a takiego wyboru nie mam.

No widzisz - nie do końca tak jest. Po pierwsze - może i klips metalowy jest droższy w produkcji. Wiadomo odlew/odkuwka, obróbka mechaniczna, galwaniczna. A z gumowym klipsem - forma, trach i następny. Ale montowane są klipsy metalowe po to, byś KUPIŁ klips ORYGINALNY gumowy od producenta. Klips, który kosztuje grosze (mam na myśli koszta produkcji), ale można sprzedać go za 20, 30 zł - bo i takie przypadki są. Co do "gmerania" w szpuli - nie zgadzam się, najczęściej stosuje się średnice 2, 3mm i o takich średnicach są dostępne gumowe klipsy. Tym samym nie masz problemów z gwarancją, gdyż nic nie zostaje fizycznie przerobione pod wspomniany klips.
A co do "personalizowania" sprzętu po zakupie - masz do wyboru. Albo kupujesz to co Ci opowiada (i płacisz więcej - bo producent odpowiednio winduje cenę), albo kupujesz to co jest tańsze, dokupujesz część za parę groszy i wymieniasz sam. Podobnie jest z samochodem: albo zamawiasz auto "pod siebie" u dealera i odpowiednio za to płacisz i dodatkowo czekasz, albo kupujesz to, co mają "na stanie" i albo dokupujesz w ASO coś, czego brakuje w tym samochodzie i montujesz w serwisie, albo jeździsz tym co masz.

[EDIT]
Zastanawiającym jest fakt, że musicie wiercić otwory w szpulach. Mam na myśli dopasowanie otworów do klipsów. Sam kupowałem na OLX-ie bezpieczne klipsy i średnicach 2, 3 i 4 mm i nie musiałem nic w którejkolwiek ze szpul przerabiać. I zaznaczam, że nie były to oryginalne klipsy, tylko "no-name", które ktoś sprowadził z ChRL w dużej ilości.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 29.01.2024, 22:57 »
No widzisz - nie do końca tak jest. Po pierwsze - może i klips metalowy jest droższy w produkcji. Wiadomo odlew/odkuwka, obróbka mechaniczna, galwaniczna. A z gumowym klipsem - forma, trach i następny. Ale montowane są klipsy metalowe po to, byś KUPIŁ klips ORYGINALNY gumowy od producenta. Klips, który kosztuje grosze (mam na myśli koszta produkcji), ale można sprzedać go za 20, 30 zł - bo i takie przypadki są. Co do "gmerania" w szpuli - nie zgadzam się, najczęściej stosuje się średnice 2, 3mm i o takich średnicach są dostępne gumowe klipsy. Tym samym nie masz problemów z gwarancją, gdyż nic nie zostaje fizycznie przerobione pod wspomniany klips.
A co do "personalizowania" sprzętu po zakupie - masz do wyboru. Albo kupujesz to co Ci opowiada (i płacisz więcej - bo producent odpowiednio winduje cenę), albo kupujesz to co jest tańsze, dokupujesz część za parę groszy i wymieniasz sam. Podobnie jest z samochodem: albo zamawiasz auto "pod siebie" u dealera i odpowiednio za to płacisz i dodatkowo czekasz, albo kupujesz to, co mają "na stanie" i albo dokupujesz w ASO coś, czego brakuje w tym samochodzie i montujesz w serwisie, albo jeździsz tym co masz.

[EDIT]
Zastanawiającym jest fakt, że musicie wiercić otwory w szpulach. Mam na myśli dopasowanie otworów do klipsów. Sam kupowałem na OLX-ie bezpieczne klipsy i średnicach 2, 3 i 4 mm i nie musiałem nic w którejkolwiek ze szpul przerabiać. I zaznaczam, że nie były to oryginalne klipsy, tylko "no-name", które ktoś sprowadził z ChRL w dużej ilości.

Martinez proszę o podanie oryginalnych klipsów gumowych do kołowrotków Daiwa/ Robinson/ ByDome tudzież innych poza Flagmanem. Tak jak napisałem-wędkując na method feeder i kupując kręcioł dedykowany do tej techniki oczekuję produktu kompletnego. To nie jest wyposażenie dodatkowe tak jak wspominasz, że zamawiam i czekam, tak można by rzec o dedykowanym kolorze kręcioła, tu mówimy o kompletności produktu, teraz kupujemy takie samochody na kwadratowych kołach, no niby mamy klip, ale żeby działał porządnie to sobie coś musimy pokombinować.Jak poprawnie zmienisz na gumowy klip w ninjy, która ma klips trapezowy? I na jaki oryginał go zmienisz? Albo w N'zonie, podasz coś z katalogu Daiwy co mogę dokupić i zmienić plug'n'play?

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 29.01.2024, 23:21 »
Jak poprawnie zmienisz na gumowy klip w ninjy, która ma klips trapezowy? I na jaki oryginał go zmienisz? Albo w N'zonie, podasz coś z katalogu Daiwy co mogę dokupić i zmienić plug'n'play?
I to jest właśnie smutne. Nawierciłem po drugiej stronie szpuli otwór 3mm i wsadziłem klips od Flagmana kupiony w zestawie 4 szt na alledrogo. Całość wygląda smutno... ale działa. Teraz żałuje że nie wstawiłem od razu 2-ch ;) W innych kołowrotkach wpycham już 3 klipsy, które są mega wygodne przy 2-ch liniach. 1 klip - 1 linia, 2 klip - 2 linia, 3 klip okolice maksymalnego rzutu a nieraz i 3 linia lowienia. Odległości odmierzone w obrotach. Jeśli ryba wyrywa klip z 2 linii to zarzucam do 3 klipa i zwijam wyliczoną wcześniej ilość obrotów i klipuje. Można użyć markera, można zawiązać gumkę na żyłkę, ale ja wolę 3 klip :D

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 29.01.2024, 23:27 »
Pisząc o wymianie klipsów pisałem właśnie o Robinsonach, Flamanach, Okumach - które mają okrągłe klipsy. Oczekujesz kompletnego produktu to kupujesz droższy, ale posiadający wszelkie potrzebne Tobie przymioty, albo świadomie godzisz się na to co jest i ewentualnie przerabiasz. Piszę przerabiasz czyli wymieniasz w sposób, który daje możliwość powrotu do sytuacji sklepowej.
Ale skoro masz problem, że nie ma czegoś na rynku, lub producent nie spełnia Twoich oczekiwań - przykro mi, żyjemy w idiotycznych czasach, w których mamy się cieszyć z tego co jest.
Nie chce Cię obrazić, ale jeśli jesteś osobą wygodną, to zawsze będziesz szukał pójścia na łatwiznę i będziesz narzekał, że coś nie jest tak, jak być powinno.
Też kiedyś przeszkadzało mi wiele rzeczy, irytowało to, czy też tamto. Ale płynąc pod prąd tylko się zmęczę - walcząc z przeciwnościami losu. Wolę sobie go ułatwiać. A skoro ktoś mi robi pod górę (patrz wspomniana daiwa) - niech się buja, idę do innego producenta, kto daje możliwość zmian w niewielkim zakresie. Jestem "niedzisiejszym człowiekiem", bo sprawia mi ogromną frajdę, gdy sam coś zrobię, przerobię. Tak było w przypadku x-szpul i bezpiecznych klipsów, w przypadku własnych zanęt, kulek.
Mógłbym też zapytać: po co dodajesz zalewajki, boostery do pelletu, zanęty? Przecież to ma być kompletne. Ma być gotowe do użycia. A tak nie jest. Zawsze tak było, jest i będzie - jedni będą poprawiać, ulepszać i dążyć do komfortu, inni zaś będą cieszyć się tym co mają, a jeszcze inni (tak jak Ty) będą oczekiwać wyjaśnienia, dlaczego producent robi tak, a nie inaczej.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 30.01.2024, 07:03 »
Chodzi mi o fakt - idziemy do przodu, rozwijamy się wędkarsko, tu znowu Twoja teza upada, że kupując droższy kołowrotek dostanę to czego chcę - nie, w kołowrotkach za 100, 200, 400, 700 czy 1000zl jest ten sam klipowy shit, druga Twoja teza upadła, pierwsza o tym że mogę sobie zmienić na oryginał dokupując akcesorium. W tym właśnie rzecz, że nie mogę. A producenci z jakiegoś powodu nie robią nam dobrze w tym temacie.
Zauważ jeszcze jedno, w temacie wędek w każdym budżecie otrzymujesz towar kompletny czy to jest 100, 500 czy 1000zl. Wyjmujesz z pokrowca, podczepiasz kołowrotek z żyłka i łowisz, nie musisz sobie doklejać przelotki, czy kołowrotka na taśmę czy drut bo kij uchwytu nie ma.

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 30.01.2024, 07:25 »
U mnie na łowiskach osób klipujących żyłkę to jest może z 5%. Myślę, że dlatego producenci się tym tak nie przejmują. Poza tym da się też łowić z klipsem od daiwy, po prostu trzeba odklipować po zarzucie i zaklipować przed sciągnięciem zestawu. Do tego marker na żyłce ułatwiający utrzymanie tego samego dystansu.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 30.01.2024, 08:32 »
U mnie na łowiskach osób klipujących żyłkę to jest może z 5%. Myślę, że dlatego producenci się tym tak nie przejmują. Poza tym da się też łowić z klipsem od daiwy, po prostu trzeba odklipować po zarzucie i zaklipować przed sciągnięciem zestawu. Do tego marker na żyłce ułatwiający utrzymanie tego samego dystansu.

Słuchajcie, ja wiem, że się da, że można wsadzić w dziurkę chińską zatyczkę silikonową do ampułek laboratoryjnych, zrobić od środka w niej dziurkę i przestrzelić zawleczką i pięknie to działa. No pewnie że działa (sam tak robię) no pewnie, że mogę. I wiele innych-no pewnie. Tylko dalej to nie rozwiązuje tego co w temacie początkowym. Kupujemy kołowrotek pod daną technikę łowienia, w karpiowych-wolny bieg, działa to super, karpiszon zestawu nie poniesie, a w methodzie klip jest takim istotnym elementem, bo bezpieczny ratuje nam wędziska a zarazem działa do blokowania przy zarzucie. No i jest jakiś powód z którego wędkarze tego nie dostają działającego tak jak powinno. W ninjach ten trapezowy jest tak kiepski, że nie wiem czy ktokolwiek z niego korzysta. W n'zonach jest wybajerzony bo okrągły, plastikowy, ale ścięty przy wejściu szpuli i w dodatku amortyzowany, pięknie pod naciągiem się uchyla-tylko co to daje poza amortyzacją przy rzucie? No niewiele. Niektóre kołowrotki metalowe klipy mają tak kiepskiej jakości, że strach zakładać tam żyłkę, bo mają ostre krawędzie. :facepalm: :-\
Z jednej strony producenci wymyślają nacięcia różne na szpuli opisując je jako ochy, achy, zmiana wagi, lekkość, opór powietrza i inne nieistotne marketingowe słówka, a z drugiej takie babole.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #12 dnia: 30.01.2024, 10:02 »
Jeżeli chodzi o ninja, fuego czy excelera to kołowrotki były bardziej przeznaczone pod spinning. Nie ma co się dziwić, że ktoś nie pomyślał o klipie. Sami sobie je dostosowaliśmy pod metodę. Co nie zmienia faktu, że roboty z wymianą niewiele więcej niż nawet w rzeczonym flagmanie, tyle że faktycznie klipsy idą z Ali :)
Plum

Offline Adrian900

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 30.01.2024, 10:34 »
To ja Ci podam mój przykład.
 Kołowrotek Flagman Sherman, on ma okrągły metalowy klips. Zamówiłem gumowy z flagmana i tak się złożyło, że po jego zakupie w tym samym roku nie jeździłem na ryby bo urodził mi się syn i nie miałem jak wygospodarować czas na wędkowanie, kołowrotek w tym czasie cały rok leżał w szufladzie. Gdy wyjąłem go po tym czasie guma z klipa skruszała i była do wyrzucenia. Pomyśl jaki był by kwik ludzi, wystawiających negatywne opinie na temat kołowrotków czy firmy, bo fabrycznie wkładają badziewny klips który po sezonie jest do wymiany. Wniosek taki, że chyba lepiej jest ,że fabrycznie dają metalowy bo każda guma po jakimś czasie traci swoje właściwości, chyba, że jest taki cudowny materiał o którym nie wiem.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 30.01.2024, 11:15 »
każda guma po jakimś czasie traci swoje właściwości, chyba, że jest taki cudowny materiał o którym nie wiem.

Silikon. Klipsy z Ali są właśnie silikonowe. Jeszcze trochę nauki przed Tobą ;D
Dzierżno uzależnia