Autor Wątek: Shimano Aero XR / C / BB quick drag, wymiana tulejek w knobie oraz gumowy klips  (Przeczytany 1849 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Po odkręceniu pokrętła hamulca - XR oraz C mają dodatkową gumową uszczelkę, BB jej nie posiada - wyciągamy od spodu drucik zabezpieczający, coś w rodzaju segera, pod plastikiem jest sprężynka którą wyciągamy i składamy spowrotem wszystko do kupy. Gotowe, quick drag 180 stopni.

_____________________________________________________________________________________________
Klips w szpuli zabezpieczony jest drucikiem na przegubie, zwyczajnie odsuwamy go na bok, wkładamy gumowy klips i przebijamy go tym drucikiem. Gotowe.

__________________________________________________________________________________________________
Zatyczkę knoba delikatnie z brzegu podważamy - ja zrobiłem to wąskim płaskim bitem, odkręcamy śrubkę w głębi - mocno siedzi na kleju do gwintów więc trzeba dobrać dobry bit żeby jej nie objechać. Po ściągnięciu knoba jedna tulejka jest na dole bolca druga jest wsadzana w knoba od góry pod śrubką. Ściągamy tulejki, (ja dodatkowo wymyłem bolec i knoba benzyną ekstrakcyjną) wsadzamy łożysko dolne, pod górną tulejką w knobie jest podkładka więc ostrożnie wsadzamy ją spowrotem i dopiero na nią łożysko. Wsadzamy knoba na bolec, skręcamy śrubką, wciskamy zaślepkę. Obydwa łożyska to 7x4x2.5mm, ja użyłem EZO, 13zł na allegro.

Tulejki w rolce nie zmieniałem, bo nie jest to aż tak istotne jak te w knobie - gdzieś nawet Czesiu o tym pisał na forum, że wiele to nie zmienia.
Dzierżno uzależnia

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Samo złoto! :beer:

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder

Suuuper :D :thumbup: :bravo:
C'est la Vie

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Elegansio

Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
Rewelacja :bravo: :thumbup:
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline marcinc

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
Dzięki. Pozdrawiam

Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Odkopuję temat. Troszkę czasu minęło od napisania ostatniego posta.
Zastanawia mnie fakt zrobienia szybkiego hamulca przez usunięcie sprężyny w pokrętle hamulca. Czy rzeczywiście to działa tak jak powinno?
Zazwyczaj szybki hamulec uzyskujemy przez wymianę podkładek.
Czy ktoś wykonywał tą operacje i może coś więcej powiedzieć? Dzięki.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Przecież sprawdzenie tego przez wyjęcie sprężynki trwa krócej aniżeli napisanie przez Ciebie posta...wyjmij, przetestuj, nie podpasuje złóż z powrotem. Nie zawsze qd jesjest dobrym rozwiązaniem.

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Dziękuje za Twoją wielką nieocenioną pomoc. Jeśli miałbym ten kołowrotek to z pewnością bym to sprawdził.
Życzę w tym roku więcej bezsensownych odpowiedzi. :thumbup:

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
Odkopuję temat. Troszkę czasu minęło od napisania ostatniego posta.
Zastanawia mnie fakt zrobienia szybkiego hamulca przez usunięcie sprężyny w pokrętle hamulca. Czy rzeczywiście to działa tak jak powinno?
Zazwyczaj szybki hamulec uzyskujemy przez wymianę podkładek.
Czy ktoś wykonywał tą operacje i może coś więcej powiedzieć? Dzięki.
Ja tak robiłem w Daiwe.  Mi pasuje.  A mam porównanie z TDRką gdzie QD jest standardowo.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Dziękuje za Twoją wielką nieocenioną pomoc. Jeśli miałbym ten kołowrotek to z pewnością bym to sprawdził.
Życzę w tym roku więcej bezsensownych odpowiedzi. :thumbup:
Chyba więcej bezsensownych zapytań przez ludzi co nie mają, a zadają w wątku technicznym o danym modelu i jeszcze są zdziwieni, że ktoś im pisze o tym modelu. :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Ale abstrahując od tego, w większości kołowrotków tuning na qd wygląda podobnie, przez usunięcie sprężynki, przez zastąpienie tulejką plastikową np z wyciętego kołka montażowego i działa to jak qd. Choć tak jak pisałem, nie każdemu i nie zawsze jest to pożądane.
Życzę w tym roku więcej szacunku do innych i pomyślunku, że ktoś w łagodny sposób odpisuje na Twoje wywody.