Autor Wątek: Wynoszenie zestawu za pomocą drona  (Przeczytany 2534 razy)

Offline Sławo 1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
Wynoszenie zestawu za pomocą drona
« dnia: 08.02.2024, 21:06 »
Jak już pisałem w moim poprzednim poście, jestem zwolennikiem łowienia tradycyjnego z rzutu.
Jednak sytuacja i inne sprawy, ostatnio przymuszają mnie niejako do zastosowania łódki zanętowej.

Jednak ja chciałem nawet iść krok dalej (?) i zastosować do wywózki :) do wyniesienia zestawu za pomocą jak najprostszego drona.
Czekam na Wasze opinie za i przeciw.
Ja mam już swoje przemyślenia, włączę się do postu, jak ktoś zechce coś napisać.

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wynoszenie zestawu za pomocą drona
« Odpowiedź #1 dnia: 09.02.2024, 21:30 »
Jak chcesz niby zwolnić zestaw,  żeby wpadł do wody?  Dla mnie przerost formy nad treścią. 
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 09.02.2024, 21:46 »
Jak chcesz niby zwolnić zestaw,  żeby wpadł do wody?  Dla mnie przerost formy nad treścią.
Na AliExpress są gotowe „aparatury”, które podłączasz do drona i możesz zrzucić zestaw. Też rozważam zakup drona, nie w celach wędkarskich, ale tak bardziej rekreacyjnie.
DJI są trochę drogie, a boję się kupić używkę. Na Ali znalazłem taki, z testów youtubowych prezentuje się całkiem spoko.
https://a.aliexpress.com/_EyZMJH3
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #3 dnia: 09.02.2024, 23:26 »
Na AliExpress są gotowe „aparatury”, które podłączasz do drona i możesz zrzucić zestaw. Też rozważam zakup drona, nie w celach wędkarskich, ale tak bardziej rekreacyjnie.
DJI są trochę drogie, a boję się kupić używkę. Na Ali znalazłem taki, z testów youtubowych prezentuje się całkiem spoko.
https://a.aliexpress.com/_EyZMJH3
Akurat są teraz przez ostatnie 2 tygodnie mega promocje na drony.
Sam wymieniłem swojego na mini 3 z RC za 2200 zł.
Były też w tej cenie ze zwrotu z amazonu wersja mini 3 z FMC lub mini 3 pro z RC - oba po 2200 zł, z tym, że "używane" aka rozpakowane tylko.
Masa tego jest. Obecnie masz też mini 4 pro z FMC za 3900 zł w Niemczech, gdzie w Polsce 5500 zł.

Co do patentu to bałbym się, że żyłka przez podmuch wiatru wpląta się w śmigła. Musiałbyś stosować ciężkie zestawy, żeby żyłka była cały czas naprężona.
Ujęcia z drona są bezcenne, latam już 4 lata i to jest najlepsza zabawka, która robi Ci niesamowitą pamiątkę.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 09.02.2024, 23:46 »
Dzięki wielkie za pomysł z zakupem w Niemczech. Niby prosta rzecz, a nie pomyślałem, żeby sprawdzić za granicą.
DJI 4 Pro chodzi mi po głowie, tylko te koszty w polskich sklepach mnie odstraszaly :facepalm: :facepalm:
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #5 dnia: 10.02.2024, 00:33 »
Dzięki wielkie za pomysł z zakupem w Niemczech. Niby prosta rzecz, a nie pomyślałem, żeby sprawdzić za granicą.
DJI 4 Pro chodzi mi po głowie, tylko te koszty w polskich sklepach mnie odstraszaly :facepalm: :facepalm:
W Polsce nie opłaca się kupować niczego z elektroniki. Na zachodzie kupisz wszystko 30-35% taniej jak trafisz promkę.
A teraz na drony sporo promek, bo od 2024 weszły nowe przepisy na latanie i musisz na https://drony.ulc.gov.pl/ zrobić uprawnienia online (może za Ciebie to zrobić chatgpt xd)

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 10.02.2024, 01:40 »
Wiem o uprawnieniach, nie wygląda to na skomplikowane :)

Inna spraw, o której pomyślałem, to wojsko. Patrząc na wykorzystanie dronów w Ukrainie, ciekawe, czy ludzie z licencją, nie zostaną w pierwszej kolejności powołani do wojska w przypadku zagrożenia konfliktem i czy właśnie nie z tego powodu doszło do zmiany przepisów.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #7 dnia: 10.02.2024, 04:06 »
Nie boicie się ze cos pójdzie nie tak, żyłka się zablokuje, nie będzie sie rozwijać i dron wleci do wody?
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #8 dnia: 10.02.2024, 09:38 »
Dron unoszący zestaw, to  jak wędka  samo zacinająca.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 10.02.2024, 09:58 »
Od dawna mi ten pomysł po głowie chodzi... Ale wąż w kieszeni nie pozwala kupić drona ;D

Wiem o uprawnieniach, nie wygląda to na skomplikowane :)

Inna spraw, o której pomyślałem, to wojsko. Patrząc na wykorzystanie dronów w Ukrainie, ciekawe, czy ludzie z licencją, nie zostaną w pierwszej kolejności powołani do wojska w przypadku zagrożenia konfliktem i czy właśnie nie z tego powodu doszło do zmiany przepisów.
Też o tym pomyślałem...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #10 dnia: 10.02.2024, 10:19 »
Od dawna mi ten pomysł po głowie chodzi... Ale wąż w kieszeni nie pozwala kupić drona ;D

Bez jaj. Jesteś wędkarzem. Pytanie brzmi tylko: kiedy kupisz?
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 10.02.2024, 10:36 »
Ooo, nie znasz mojej silnej woli...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Dyrek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #12 dnia: 10.02.2024, 11:17 »
Spotkałem kiedyś taki sposób "wywożenia" zestawów jako zagranie na nosie "gumofilcom" którzy przegłosowali zakaz używania łódek zanętowych bo: "kujom te ryby i wypuszczajom, a potem nie chcom nam brać, a taki duży karp czy leszcz to do wędzenia super jest".
Raczej jako taka ciekawostka niż skuteczny sposób. natomiast fajna jest możliwość ujrzenia łowiska z góry.

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #13 dnia: 10.02.2024, 13:47 »
Wiedziałem, że tak będzie. Od lat powtarzam, że jeśli ktoś ma zabić wędkarstwo w przyszłości, będą to "karpiarze".

To oni są odpowiedzialni za elektroniczne pikacze (gdy "wędkarz" śpi albo robi grilla), to oni są odpowiedzialni za multum wariactwa typu polewajki, zalewajki, dipy i cuda na kiju, to oni zaczęli wywozić "towar" łódkami, teraz zaczynają się pytania o drony...

Za kilka lat ktoś wymyśli feromony, które będą ogłupiały ryby i te same będą wpływały do specjalnie przygotowanych klatek, ówcześnie wywiezionych zdalnie sterowaną łódką albo zrzuconych dronami. Gdy klatka się zamknie, śpiącego karpiarza obudzi wibrujący zegarek. Ten obudziwszy się, wciśnie guzik na smartfonie, co wywoła samoczynny hol klatki przez specjalny zestaw holujący, prosto na matę, gdzie  karpiarz będzie mógł usiąść do zdjęcia "złowionej" ryby i wysłać je prosto na instagrama. Gwarantuję...

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #14 dnia: 10.02.2024, 14:20 »
A jeszcze teleportacja nie powiedziała ostatniego słowa...
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.