Autor Wątek: Pierwszy poważniejszy spin  (Przeczytany 1895 razy)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Pierwszy poważniejszy spin
« dnia: 28.02.2024, 16:35 »
Postanowiłem zrobić kolejne podejście pod spinning i szukam jakiejś wędki. Budżet powiedzmy 300-400 zł. Myślałem o czym 2,4m z cw. w okolicach 2-15. Kołowrotek jaki mam dedykowany do spina to Lexa 23 3000. Nastawiam się raczej na mniejsze ryby, okonie może klenie czy jazie. Łowił będę raczej w mniejszych zbiornikach/ rzekach. Jakiś kij wyjątkowo polecacie ?

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Pierwszy poważniejszy spin
« Odpowiedź #1 dnia: 28.02.2024, 16:49 »
Proszę bardzo
Dam Effzett Microflex 2,10 m  2 - 10 g
Konger-World-Champion-II-Tango-270-10g
Savage Gear SG2 Ultra Light Game - 2,13m 2-10g

W/w wędki używałem i  mogę polecić w tym budżecie. Zapewne jest jeszcze sporo innych, ale nie łowiłem nimi.
Adam

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #2 dnia: 28.02.2024, 17:31 »
Od siebie mogę zaproponować sg custom predator 258 do 16g idealne połączenie dla ciebie.
Konrad

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
« Odpowiedź #3 dnia: 28.02.2024, 17:34 »
Mam na sprzedaż Dam Optimus II 215cm do 25g. Choć ja bardziej opisałbym go do 20g.
Cały czas go używam ale jestem zakochany w jednoskładach i chcę wymienić na taki właśnie.
W sumie mam jeszcze SG MPP2 do 14g 251cm. Ten leży od dwóch sezonów praktycznie bo dubluje mi się z jednoskladem innym.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 28.02.2024, 17:48 »
pr00, uważaj, bo spinning szybko uzależnia. Jak już wsiąkniesz to kończy się na kijkach z pracowni. ;)
Wierz mi, wiem co piszę. :)
Adam

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.02.2024, 18:17 »
W Łodzi raczej średnio z łowiskami a na wyjazdy nie mam czasu. Spin ma być raczej remedium na brak możliwości łowienia. Nigdy nic nie złowiłem na spin ale może to się różnie rozwinąć. Kija z pracowni na Okoński trochę szkoda będzie używać ;)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #6 dnia: 29.02.2024, 12:58 »
pr00, uważaj, bo spinning szybko uzależnia. Jak już wsiąkniesz to kończy się na kijkach z pracowni. ;)
Nie w Polsce, kijki z pracowni kurzą się za szafą. Karpie z komercji wygrały z uganianiem się za okonkami 15cm ;)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 29.02.2024, 13:12 »
Nie w Polsce, kijki z pracowni kurzą się za szafą. Karpie z komercji wygrały z uganianiem się za okonkami 15cm ;)
Grzegorz w Polsce też można, tylko trzeba mieć farta i mieszkać obok rybnej wody - rzeki. Obserwuje grupy spinningowe na fb, goście koszą spinami UL, klenie, jazie, świnki, czasem w hurtowych ilościach, ryby nie rzadko 50cm+.
Sławek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 29.02.2024, 13:13 »
Moim marzeniem jest złowić potokowca, ale to prawie nierealne w moich okolicach.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #9 dnia: 29.02.2024, 13:52 »
Pewnie, że się da. Łowiłem brzany do 70cm, klenie, jazie, bolki.
Jednak połowy w UK i Skandynawii uświadomiły mnie jaka to jest rzeźba w gównie, ile trzeba włożyć więcej energii żeby trafić jedną rybę godną zdjęcia. Methoda to gwóźdź do trumny dla mojego spina.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 29.02.2024, 14:37 »
Dlatego też tyle czasu unikałem spina, zawsze kojarzyło mi się to z orka na ugorze. Na spławik zawsze coś wyciągnę mniejsze czy większe. Może z wiekiem jakaś forma masochizmu się we mnie rozwinęła ;)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 29.02.2024, 14:55 »
Ja 1/3 sezonu spinninguje (ten zimniejszy okres roku i w wakacje trochę chodzę za bolkami) i faktycznie u nas jest to rzeźbienie. Grzegorz ma rację. Mam teoretycznie niezłe wody pod względem drapieżkami pod nosem, ale są to zbyt łase kąski. Mamy taki pik w roku, gdzie zaczynają się grupować okonie i można ich nałowić setki, zwłaszcza na krewetkę atlantycką, którą trzeba pozyskać świeżą z Bałtyku. Wtedy jest zabawa. Myślę, że gdybyśmy mieli standardy szwedzkie to serio ludzie tutaj do Gdańska na wielkie okonie i sandacze by sunęli. Problem jest taki, że w Zatoce odławiają je rybacy a jak napływają w kanały to myślę, że spokojnie kilka do kilkunastu ton okonia zabierają miejscowi :) z sandaczami jest podobnie.

Jedyna ryba drapieżna tak wędkarsko, która daje fajne doznania oraz jest niezjadliwa to boleń i tym się broni. Hole i brania też bomba. Zwłaszcza powierzchniowe :)
Plum

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 29.02.2024, 20:23 »

Grzegorz, nie zgodzę sie z Tobą. Zdecydowaną większość roku poświęcam właśnie spinningowi. Zapewniam, że nie jest to żadne rzeźbienie i uganianie się za mikro okonkami. W styczniu rozpoczynam sezon na pstrągi, później klenie, dalej szczupak i sandacz. W międzyczasie oczywiście okoń. Łowię również w Szwecji i fakt, to jest inny świat wędkarski. Niemniej jednak nie mam prawa narzekać na swoje wody. Co prawda sezony, że łowiłem ponad 200 Sandaczy skończyły się zapewne bezpowrotnie, no ale to akurat wina wędkarzy i celebrytów z YT. Oczywiście zdarzają się dni, że wracam bez przysłowiowego pstryka. Moje kijki z pracowni nie kurzą się w szafie :) Na komercję nie jeżdżę bo to absolutnie nie moje klimaty.
Adam

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #13 dnia: 29.02.2024, 21:00 »
Alek, nie zgodzę się z Tobą.
Spin ma Górnym Śląsku to rzeźbienie w gównie. Kilka lat uganiałem się zębatymi jako odskocznia od spławika czy gruntu. Ryby 50-55cm mogę policzyć na palcach jednej ręki od 2018r. Takich 40-48cm była cała masa. Można u nas fajnie połowić okoni 20-30cm, pięknych wzdręg, pstrągi na licencyjnej Przemszy po zarybieniu są wyjebane do zera co roku. Z mekki sandaczy czyli Przeczyce i Kozłowa Góra już dobre 10 lat temu zrobiła się pustynia. Na łodce mieli 1-2 osobniki wymiarowe, pod łódką na linie najlepsi potrafili 30szt ciągnąć. Od maja na wielu zbiornikach siedzą gumofilce i łowią na dwa żywce :facepalm: Na jebitnych Dziećkowicach -730ha- zdarzały się zawody na których było 40 łódek i wygrywał jeden szczupak 60cm.
Dzierżno uzależnia

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 29.02.2024, 21:16 »
Czyli jak to w przysłowiu" punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". :)
Nie znam śląskich wód, być może jest jak piszesz. Ja na swoje wody nie narzekam. Piszę o rzekach, bo "flagowy" zbiornik Podlasia czyli Siemianówkę wędkarze przetrzebili przepięknie. Ja mówię, że woda ta padła ofiarą swoje sławy.
Adam