Autor Wątek: Daiwa D Fish  (Przeczytany 16007 razy)

stefan..k

• Gość
Odp: Daiwa D Fish
« Odpowiedź #15 dnia: 29.10.2015, 19:28 »
Co to znaczy dla Ciebie mała ryba? Przy karasiach 500-800 g wędka wygina się cała na razie większych ryb nie miałem okazji połowić tą wędką bo do karpi na komercji używam Selektora XS w tej samej długości który sprawuje się świetnie. Jutro jadę na karpie 3-10 kg ale pewnie znowu połowię selektorem bo D-fish wydaje mi sie za delikatny na takie łowienie -brak mocy w dolniku.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 29.10.2015, 19:39 »
Patrz wyżej , przy takich się gnie nie powiem po dolnik, ale nie przy 0,5 kg,to fajny kij a i karpiom 2-3 kg daje rady bez problemu.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 29.10.2015, 22:18 »
Z ciekawości spytam jaki macie kołowrotek do tego kija?

Team Daiwa 4012 i jest ok.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #18 dnia: 04.11.2015, 10:07 »
Panowie, po przeczytaniu Waszych postów, czuję się prawie skuszony :) Mam tylko kilka pytań; mam nadzieję, że mi odpowiecie.

1. Jaki wg Was jest faktyczny cw. tej wędki, wynikający z praktyki, oczywiście w jakimś tam przybliżeniu?
2. W wędce jest jedna szczytówka, jak widzę nieopisana. Jak ocenillibyście ją w oz?
3. W innym wątku przeczytałem, że szczytówka jest wymienna. Czy są dedykowane do tej wędki szczytówki zamienne i w jakich oz?
4. Czy Waszym zdaniem (opisy ze stron znam :)), wędka nada się do łowienia np. z 10-gramowym koszyczkiem w portach, starorzeczach, jeziorach? Gdzie niekoniecznie łupem będą karpie, liny i dwukilowe leszcze, bo to raczej przyłów, a prędzej płocie, krąpie i leszczyki. Precyzując - czy wędka nie "odbije" takiego obciążenia, co uniemożliwia napięcie żyłki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :beer:

stefan..k

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04.11.2015, 11:20 »
Moim zdaniem szczytówka to przynajmniej 1,5 oz -jest to krótki "kikucik" więc nigdzie nie dostaniesz zamiennika pozostaje dorobienie, dopasowałem "normalną" szczytówkę które są sporo dłuższe i nawet lekka węglowa zupełnie psuje akcję kija, więc w grę wchodzi tylko dorobienie.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #20 dnia: 04.11.2015, 11:58 »
Na stronie Daiwa podają 50 g. W necie 60 g. Szczytówka dedykowana jest dostępna tylko jedna z tego co się dowiedziałem u sprzedawcy.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 04.11.2015, 19:48 »
Max 30 z ładunkiem chociaż 40 też używałem ale delikatny rzut trzeba wykonać.najlepiej 10-20 na spokojne wody wystarczy.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #22 dnia: 05.11.2015, 16:00 »
Moim zdaniem szczytówka to przynajmniej 1,5 oz -jest to krótki "kikucik" więc nigdzie nie dostaniesz zamiennika pozostaje dorobienie, dopasowałem "normalną" szczytówkę które są sporo dłuższe i nawet lekka węglowa zupełnie psuje akcję kija, więc w grę wchodzi tylko dorobienie.
Dorzucę coś od siebie.
Zdjęcie przedstawia rzeczony kijek na łączeniu szczytówki z trzecią częścią wędki.
Szczytówka ma długość 34 cm z tego 3 cm zarezerwowane jest na osadzenie w gnieździe.
Zmierzona średnica w białej części to 2,3 mm. I tu pytanie czy kolor końcówki świadczy o rodzaju materiału (szkło czy węgiel)?
Na sucho - wędka jest miękka - niewielki dynamiczny ruch w zasadzie powoduje pracę całej wędki. biorąc do rąk sam środkowy fragment jestem w stanie przy niewielkim nacisku lekko go wygiąć.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 05.11.2015, 16:17 »
Biaława końcówka to szkło! Ciemno grafitowo czarna ? ;) Węgiel! Ta na zdjęciu na pewno szklana!
Arek

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 05.11.2015, 19:51 »
Zna ktoś namiary na zapasowe szczytówki do tej wędki?

Radek

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #25 dnia: 05.11.2015, 20:01 »
Do mnie dziś przyjechał zestaw.
Kołowrotek wybrałem Laguna E3000A. Żyłka Daiwa Hyper Sensor 0.20
We wtorek i środę będę testował.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 07.11.2015, 14:40 »
Właśnie kupiłem tego kijka. W poniedziałek będzie drugi, do kompletu. Teraz dobieram kręcioły. Ryobi zauber czy arctica - ciut przyciężkie. Nie lubię, kiedy wędka wygląda jak banan na podpórkach. Pasowałby slamm, ale stopka kołowrotka ledwo wchodzi w gniazdo. Piszę o rozmiarze 4000. Bardzo ciekawie wygląda Okuma tactic baitfeeder 540, ale mam wątpliwości, bo jednak praca już nie taka i ta kompozytowa rączka. Za to ma wolny bieg. Pokombinuję jeszcze z małymi bajtkami shimano i Spro. Coś się wybierze 😉  Szczytówki też dojadą - dopasuję jaką delikatniejszą, szklaną i będzie kosa na portowe, zimowe rybcie. A wczesną wiosną - sierp na odrzańskie kleniuchy.

Ponieważ kupowałem w sklepie, wędka została obmacana przez kolegów jak druhna na weselu. Opinie skrajnie różne, od "ja bym się zastanowił", po "ale zaj... klucha... ile... brać nie pytać". Po prostu - wędki o takiej specyfice trzeba lubić. Ja lubię 😃

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 07.11.2015, 15:31 »
Po prostu - wędki o takiej specyfice trzeba lubić. Ja lubię
 :bravo:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 07.11.2015, 16:15 »
Szczytówki też dojadą

Gdzie kupowałeś szczytówki?

Radek

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 07.11.2015, 16:34 »
Gdzie kupowałeś szczytówki?

Nie kupowałem jeszcze. Kolega, który ma sklep, ściągnie do przerobienia. Trzeba będzie uciąć - tak na oko ze dwie, trzy przelotki ze standardowych szklanych szczytówek pójdą do kosza. Węglowe szczytówki odpadają. Tak jak napisał Stefan..k - szczytówki o standardowej długości albo węglowe tylko zaburzą pracę wędki. Ta na wyposażeniu mogłaby być czulsza. Krótki, delikatny szklak i będzie kosa 😁  A te 10 zika jakoś przeboleję 😉