Pytałeś o wędke do pellet wagglera... Kolega z forum doradził Tobie całkiem fajny kij dedykowany do tej metody ..
Ty jednak zdecydowałeś się kupić kij, który do metody pellet wagglera słabo się nadaje..
Po co pytasz o radę w takim wypadku?
A kto ci powiedział, że to nie jest kij do pellet wagglera? Bo nie ma tego w nazwie? To jak najbardziej kij do tej metody, to mocniejsza matchówka, w bardzo dobrej cenie, najlepszy stosunek jakości do ceny, przynajmniej w UK. Brak słowa 'pellet' w nazwie prawdopodobnie wynika z faktu, że Korum w teorii nie robi sprzętu na komercje, bo to działka Prestona.
Seria Glide to kije przeznaczone do grubszych żyłek, czyli do polowania na większe ryby. Bardzo ładnie wyglądają, mają odpowiednią pracę i ja sobie go chwalę (mam wersję 3.60 metra). To idealny kij moim zdaniem do łowienia większych karpi i amurów, i jeżeli bym szukał wagglera do łowienia kabanów, to byłby to mój podstawowy wybór. Brytyjskie firmy robią kije pod komercje w UK, dlatego pellet waggler zatrzymuje się na 3.30 metrach, bo z żyłką 4 lub 5 lb ma się zasięg znacznie przekraczający zasięg strzału z procy. Dlatego Korum wyszedł na przeciw oczekiwaniom i zaoferował coś, czego normalnie firmy wędkarskie na Wyspach nie oferują. Można łowić tu różnymi technikami (pellet waggler, waggler, łowienie z powierzchni). Mniejsza amortyzacja w porównaniu do typowej matchówki nadrabiana jest grubszą żyłką, co daje bardzo dużą moc.
Jakby nie było, wyczynowcy w UK używają kijów z najwyższej półki (cena 200+ funtów), więc Glide tutaj nie ma się co równać, ogólnie jednak do łowienia dla przyjemności (nie na zawodach) to dobra opcja, szczególnie w Polsce, gdzie ryby są zdecydowanie większe.