Autor Wątek: Wędka do Pellet waggler  (Przeczytany 2224 razy)

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka do Pellet waggler
« dnia: 02.06.2024, 10:19 »
Witam. Jaką wędkę polecacie do pellet waggler oraz sinking bomb? To będzie moja pierwsza wędka do tej metody (do tej pory używałem mikado uv 330/90). Chciałbym, żeby wędka była o tej samej długości, 330 i w dwuskładzie. Karpie około 10kg, czasem zdaży się większy. Budżet około 400zł. Dużo dobrego słyszałem o Shimano Aero X1 Pellet Waggler 1-15 g 172 cm - 335 cm. Czy warto dopłacać do innej? Pozdrawiam

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka do Pellet waggler
« Odpowiedź #1 dnia: 02.06.2024, 11:22 »
Bierz X1.
Dzierżno uzależnia

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03.06.2024, 09:47 »
Dzięki za odpowiedź. Shimano ma małe cw- 15g. A chciałbym też połowić na sodafloat, który sam w sobie waży 20g. Zdecydowałem się na wędkę Korum Glide Power Float 11FT. Myślisz/ Myślicie, że to dobry wybór?

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 129
« Odpowiedź #3 dnia: 03.06.2024, 11:25 »
Pytałeś o wędke do pellet wagglera... Kolega z forum doradził Tobie całkiem fajny kij dedykowany do tej metody ..
Ty jednak zdecydowałeś się kupić kij, który do metody pellet wagglera słabo się nadaje..
Po co pytasz o radę w takim wypadku?

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03.06.2024, 11:29 »
Jeżeli wg Ciebie ten kij nie nadaję się do pellet wagglera to wypadało by jeszcze uzasadnić dlaczego. To, że w nazwie nie ma pellet waggler to nic nie znaczy. Poczytaj trochę, chyba, że masz jakieś argumenty? Pozdrawiam

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 129
« Odpowiedź #5 dnia: 03.06.2024, 12:02 »
Kupiłeś co chciałeś.
Kij do wszystkiego zazwyczaj jest kijem do niczego.
Równie dobrze możesz łowić pellet wagglerem brzanówką. Tylko po co, skoro są dedykowane kije pod pellet wagglera.

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03.06.2024, 12:06 »
Czyli tak jak myślałem, brak argumentu, a o danej wędcenic nic nie wiesz. Więc Twój pierwszy komentarz był tylko stratą czasu. Pozdrawiam

Offline Papi_feeder

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.06.2024, 13:14 »
Kupiłeś kijek na silne ryby (duże klenie, jazie, brzany z nurtu). Waży (z tego co widzę) mniej niż mój preston monster 11ft. Długo używałem budżetowego koruma phase 1 i - o dziwo - spisywał się naprawdę bardzo dobrze... tyle, że to 10ft był. Obie moje wędki mają w nazwie pellet waggler... bierze się to stąd zapewne, że sekcja szczytowa jest sztywniejsza (celniejsze, lepsze rzuty). I to tyle.
Chętnie się dowiem jak ci się tym łowi.
"Jestem podejrzliwy wobec ludzi, którzy nie lubią psów, ale ufam psu, który nie lubi jakiegoś człowieka". Bill Murray

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 03.06.2024, 13:33 »
Dzięki za odpowiedź. Shimano ma małe cw- 15g. A chciałbym też połowić na sodafloat, który sam w sobie waży 20g. Zdecydowałem się na wędkę Korum Glide Power Float 11FT. Myślisz/ Myślicie, że to dobry wybór?

Wydaje mi się że wybór był słuszny. Kij o naprawdę sporym zapasie mocy (żyłka maksymalna 12 lb!!!), waga bardzo miła jak na tak mocny blank (180 gram) no i Korum które słynie z bardzo dobrych wędek typu allrounder więc nie zdziwię się jak w pełni komfortowo obsłuży Ci pellet wagglera czy sinking bomb :thumbup:

Z taką wędką to już można atakować kabany! :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Prosiu

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03.06.2024, 13:55 »
Kupiłeś kijek na silne ryby (duże klenie, jazie, brzany z nurtu). Waży (z tego co widzę) mniej niż mój preston monster 11ft. Długo używałem budżetowego koruma phase 1 i - o dziwo - spisywał się naprawdę bardzo dobrze... tyle, że to 10ft był. Obie moje wędki mają w nazwie pellet waggler... bierze się to stąd zapewne, że sekcja szczytowa jest sztywniejsza (celniejsze, lepsze rzuty). I to tyle.
Chętnie się dowiem jak ci się tym łowi.
Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Na pewno dam znać jak się łowi. Może jakaś relacja wpadnie juz w czwartek. Pozdrawiam

Offline drakóla

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18.06.2024, 13:43 »
Fajny ten Korum. Posiadam wydaje mi się że podobny Kijek Daiwa Aqualite Power Float 360/15-50g. Fajnie ładuje już spławiki pellet waggler 5g i pracuje przy nie dużej plotce. Używam do pellet wagglera lub na klenie, brzany na bombkę w rzece.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 19.06.2024, 08:53 »
Pytałeś o wędke do pellet wagglera... Kolega z forum doradził Tobie całkiem fajny kij dedykowany do tej metody ..
Ty jednak zdecydowałeś się kupić kij, który do metody pellet wagglera słabo się nadaje..
Po co pytasz o radę w takim wypadku?

A kto ci powiedział, że to nie jest kij do pellet wagglera? Bo nie ma tego w nazwie? To jak najbardziej kij do tej metody, to mocniejsza matchówka, w bardzo dobrej cenie, najlepszy stosunek jakości do ceny, przynajmniej w UK. Brak słowa 'pellet' w nazwie prawdopodobnie wynika z faktu, że Korum w teorii nie robi sprzętu na komercje, bo to działka Prestona.

Seria Glide to kije przeznaczone do grubszych żyłek, czyli do polowania na większe ryby. Bardzo ładnie wyglądają, mają odpowiednią pracę i ja sobie go chwalę (mam wersję 3.60 metra). To idealny kij moim zdaniem do łowienia większych karpi i amurów, i jeżeli bym szukał wagglera do łowienia kabanów, to byłby to mój podstawowy wybór. Brytyjskie firmy robią kije pod komercje w UK, dlatego pellet waggler zatrzymuje się na 3.30 metrach, bo z żyłką 4 lub 5 lb ma się zasięg znacznie przekraczający zasięg strzału z procy. Dlatego Korum wyszedł na przeciw oczekiwaniom i zaoferował coś, czego normalnie firmy wędkarskie na Wyspach nie oferują. Można łowić tu różnymi technikami (pellet waggler, waggler, łowienie z powierzchni). Mniejsza amortyzacja w porównaniu do typowej matchówki nadrabiana jest grubszą żyłką, co daje bardzo dużą moc.

Jakby nie było, wyczynowcy w UK używają kijów z najwyższej półki (cena 200+ funtów), więc Glide tutaj nie ma się co równać, ogólnie jednak do łowienia dla przyjemności (nie na zawodach) to dobra opcja, szczególnie w Polsce, gdzie ryby są zdecydowanie większe.
Lucjan