W tym wszystkim zapominamy chyba, że kolega Olek ma dopiero 13 lat, stąd odradzam użytkowanie kuchenki gazowej w piwnicy...

Wracając do tematu, gdybym ja był na twoim miejscu i posiadał wiedzę którą mam dziś to spróbowałbym tak to ugrać:
Wariant A - masz jakąś gotówkę (od rodziców, z urodzin itp itd) można pokusić się o gotowe kulki które polecą Ci koledzy jak Martinez czy Kozi. Zestaw z PVA i ciężarkiem.
Wariant B - cienko z kasą ale coś tam masz - pellet aller aqua w dużym rozmiarze (20 mm) który kupisz na allegro za 70 zł / 5 kg i wystarczy Ci na długo. Miejsce blisko brzegu / wyspy / roślinności strzelasz z procy w/w pelletem i kładziesz zestaw (metoda/bombka)
Wariant C - nie ma kasy, musisz improwizować - kukurydza z puszki - zakładasz na włos po 6 - 7 ziaren, nęcisz procą, możesz dodać gotowanego ziemniaka pokrojonego w kostkę, makaron. W pełni lata spróbować łowić powierzchniowo na skórkę chleba.
Powyższe warianty możesz dowolnie mieszać i kombinować. Pamiętaj też że po deszczowym dniu możesz iść i pozbierać rosówki. Pęczek takich rosówek to też przynęta dobra na karpia, nęcić możesz pociętymi kawałkami.
Pamiętaj też że przygotowanie ziaren typu konopie, rzepik, kukurydza, pszenica nie musi być aż tak uciążliwe. Moczysz 24 h ziarna, potem 5 minut gotujesz, i przelewasz do SZKLANEGO termosu. Po 12 godzinach masz gotowe ziarenka na rybki

Najtaniej kupisz ziarna w sklepach dla gołębiarzy. U mnie konopie chodzą po 7 zł / kg, rzepik 5 zł / kg, kukurydza 1,8 zł / kg, pszenica 1,2 zł / kg.
Powyższe sposoby nie są typowo karpiowymi zgodnymi ze sztuką, ale na pewno pozwolą Ci wyselekcjonować duże sztuki białorybu jak leszcz, lin, czy karaś. Karp jak najbardziej jest też możliwy, a jeśli będziesz próbować to napewno się złapie

Trzymam kciuki za powodzenie misji